Margaretha píše:Dobry odpoledne,
1) Ludmilla Fabriksarbeiterin (tovární dělnice) in Brünn, Tochter der Barbara, Tochter der katholischen Eheleute des Joseph Kaliwoda Innmanns (obyvatel) in Aujezd und der Barbara geb.(weiter nichts zu eruieren= dále není nic pro vyvolání)
kmotri Justus Sendler k.k. Beamter (oficiální)
Karoline Pollak Nähterin = Näherin ( švadlena, šička)
2)Neni to uplne odstavec, ale tam je tak chaos napsane. Ja jsem psala ted na poradku.
l.(laut =dle) Agsbuch mozne Aufgebotsbuch (ohlášky kniha) Tom.18 pag 76 am 16.8. geehelicht,
Die Eltern wollen sich aber das 1863 Kind nicht zuschreiben lassen.(Rodiče nechtějí dite 1863 napsat jako manzelske)
3) ?? 285 nach Podgorje in Galizien l. Brief 8/8 1882
Prominte ze neumim lepsi psat Cesky!
S pozdravem
Margaretha (Grete)
...........................
Ze Zápisu narození nemanželské dcery Karoliny vyplývá :
matka se jmenovala LUdmilla
byla nemanželskou dcerou Barbory
Barbora byla manž. dcerou rodičů Josefa a Barbory.
dále ze zápisu vyplývá, že rodiče se snažili (nesnažili) dítě (nar) 1863 zlegitimizovat. Přesně není jasné, o co se snažili a co nešlo, ale v každém případě je tam zmínka o rodičích. Aby mohlo být dítě legitimizováno, musela být matka vdaná.
Manželství by se snad mohlo vztáhnout k roku 1882 "...nach Podgorje in Galizien "...
Matkou dítěte byla zcela jistě Ludmilla, čili ta se musela vdát.
Bohužel, je možné, že zápis o Podgorije se vztahuje k narozenému dítěti, tedy Karolině, to prostě nejde poznat.
Ale věta o zapsání dítěte (1863) určuje, že matka Ludmila se později vdala
Další manželství bylo uzavřeno mezi Karolinou Marií a Martinem Deptuchem- velmi pravděpodobně někde před r. 1900, neb rod pokračoval a Karolina asi povila nějaké dítě...., čili měla by se vdát za Deptucha vě veku, kdy byla děti schopná rodit.
Další manželství - to nejstarší uzavřeli prarodiče Ludmily - Josef a Barbora z "Ujezdu"
To by se mohlo hledat v tom ujezdu u Kunštátu.
K Podgorije - Těch obcí je opravdu hodně, obávám se že nemáte šanci zatím přijít na to, o které místo se jedná...
Ptala jsem se na jméno Deptucha - manžela narozené Karoliny, v noci mně to už tolik nemyslelo. .
Příjmení znáte, další podrobnosti kolem sňatku už by nebyly?
Z.