VYŘEŠENO O 1722 Latina Jámy (Žďár nad Sázavou)

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO O 1722 Latina Jámy (Žďár nad Sázavou)

Příspěvekod Fredericks » sob dub 04, 2026 14:13

Dobrý den, můžu poprosit o přečtení zápisu v matrice Žďár - město. Pravá strana, druhý zápis od vrchu. Jde o svatbu Karla, syna Daniela Höniga s Lucií Standl (?). Prosím o vše, co z toho jde vyčíst. Děkuji mnohokrát.
Já jsem přečetl toto:
Copulantis e Carolus filius nevím Daniel Hönig, Lictoris Zarensis nevím cum nevím nevím Lucia nevím Joannes Standl ex Jam. Testes Wenceslaus nevím Carnifex nevím. Wenceslaus nevím nevím ex nevím. Dorothea nevím nevím.

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -03190.jp2
Naposledy upravil Fredericks dne úte dub 21, 2026 6:38, celkově upraveno 3
Fredericks

Re: 1722 Latina Jámy (Žďár nad Sázavou)

Příspěvekod zburget » sob dub 04, 2026 14:25

V předmětu chybí druh matriční události. Doplňte prosím. Stačí písnemko 'O'
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Re: 1722 Latina Jámy (Žďár nad Sázavou) matriky O

Příspěvekod Fredericks » sob dub 04, 2026 19:56

Děkuji za upozornění. Opraveno.
Fredericks

Re: O 1722 Latina Jámy (Žďár nad Sázavou)

Příspěvekod zaborvoj » ned dub 05, 2026 16:34

Nepište prosím "nevím", snažte se přečíst co zvládnete, pokud nějaká písmena nevykoukáte, tak napište třeba *, např. Copul*t*s apod.

Já taky nepřečtu všechno, takže prosím kohokoliv zkušenějšího, aby na to kouknul po mě.

e(o)dem die Copulantis e Carolus filius Be*z*ius Danieli Hönig, Lictori(s/o) (Z)arensis ** cum Sua Sponsa Lucia filia Joannis Standl ex Jan*. Testes Wenceslaus von ** Carnifex Teotobrodensis. Wenceslaus *** ***des ex (Ch)e**storse. Dorothea ***ebora Teotobroda.
zaborvoj

Příspěvekod Zora » ned dub 05, 2026 18:08

Kolego, Zaborvoji,
tohle moc velká pomoc asi není...

Podívejte se, jak se řekne Ždár latinsky, nakonec i německy, koncovky nemáte správně, tohle je zcela podivné - filius Be*z*ius, přitom je to formulace, která se opakuje skoro v každém zápisu.(správně proprius).. Máte tam opravdu spoustu nedostatků, lépe vyčkat na zkušené. Sama taky nezasahuji, zhoršil se mně zrak, mohla bych nějaké písmenko vynechat.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » ned dub 05, 2026 20:09

Ufff. Do tohohle jsem se upřímně úplně pouštět nechtěl, protože latina není úplně moje parketa a opravdu to není úplně dobře čitelné.
Ale po tom blábolu od zaborvoj mi nic jiného nezbývá, než napsat aspoň to, co vidím:

Item eadem die Copula(n)tus e[st] Carolus filius proprius Danielis Hönig, Lictoris Zarensis Una(?) cum sua sponsa Lucia filia propria Joannis S(?)tan?? ex Gam. Testes Wenceslaus Ruzy[c]zka(?) Carnifex Tevtobrodensis. Wenceslaus Ruzy[c]zka pohodny(?) ex Chraustow[ic]ze(?). Dorothæa Horz[i]nkowa(?) Tevtobroda

Ad Hönig - písmeno H je zde psáno úplně jinak. Jestli ale ve jméně písař použil kurentní písmeno, nedokážu posoudit. Jestli jste si příjmením jistý, tak to neřešte. Jestli je to humanistické písmo, tak je na začátku 'S' - tedy Sönig - což ovšem vypadá divně.
Ad příjmení otce nevěsty… To může být skoro cokoli. Já bych v tom dokonce viděl třeba i "Stary", Možna "Staryho". Svědek Růžička i Hořínková jsou taky vyvěštěni z křišťálové koule.
Slovo "pohodný" by latinském záznamu být nemělo. Na druhou stranu otec ženicha je Lictor, první svědek je Carnifex, tak by to tam pasovalo.
Ad Chroustovice - je to daleko a znamenalo by to, že to bylo napsáno kurentně. Ale nic jiného mi z toho prostě nevychází.

A na závěr jedna technická. To, co nepřečtete nahrazujte nějakým zástuným znakem (třeba otazníkem). V těch vašich nevím nevím nevím aby se pr**e vyznalo :-(
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod ladin8 » pon dub 06, 2026 6:14

Pokud by příjmení otce nevěsty bylo Staryho, tak by se mohlo (zdůrazňuji slovo mohlo) jednat o tuto Lucii nar. 12.12.1697 :
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01360.jp2
Svědek Václav Růžička v té době žil v Chroustovicích dle genealogie pohodných (zemřel v r.1730).
ladin8

Oblast pátrání: okolí Pardubic

Příspěvekod Zora » pon dub 06, 2026 6:39

doplňuji
http://88.183.226.31/web/PohodniOxygen/index.htm
Zde Lucie Stará
její manžel je v pohodných zapisován jako Heník. Z
¨Name : Stara
Given name : Lucie
Surname : Stara
Given name : Lucie
Family Informations :
with Henik Karel (1691 - 1768) :
UID : 16552B6531809045ACE2630E4F1AFA795CCC
Marriage :
Date : 27 January 1722 (25 years old)
Place : Jamy okr. Zdar nad Sazavou Vysocina Region Czech Republic
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Fredericks » úte dub 07, 2026 12:17

Děkuji všem.
Fredericks

Příspěvekod Zora » stř dub 15, 2026 13:55

3. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny na začátek předmětu v prvním příspěvku slovo VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.
Zora

Zpět na VYŘEŠENO