VYŘEŠENO Matrika N - Přehořov 1787

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Matrika N - Přehořov 1787

Příspěvekod mary » úte kvě 13, 2025 20:51

Dobrý vecer, prosim o pomoc při čtení zápisu u otce Mart?, 1. Zápis: https://digi.ceskearchivy.cz/7309/19/2139/747/100/0. Otec Matauss Riba, ran? Gyrka K?d?uz, Matka je anna gyrkowa. Moc dekuju
Naposledy upravil mary dne čtv kvě 15, 2025 4:09, celkově upraveno 1
mary

Re: Matrika N - Přehořov 1787

Příspěvekod Mistr Jan » úte kvě 13, 2025 20:57

dítě Matěg
Otec Matauss Riba, nunc Jyrka Podruch, Matka je Anna Jyrkowa
nunc = nyní
Jedná se o příjmí po chalupě, podle kontextu se mi zdá, že se Matouš přistěhoval na usedlost svojí manželky a přejal příjmí, které nesla tato usedlost a tím pádem i jeho žena (Jirka).

J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod mary » úte kvě 13, 2025 21:30

Moc dekuju, jméno Ryba, mu ale zůstalo, že? (do ted se tak jmenuje muj tata a bratr:-)) Takze z tohoto záznamu nezjistim, odkud otec M. Riba je? Jak jsem už psala do otázek a odpovědí, hledala jsem všude, vzala jsem si k srdci radu, ať hledám i jiné deti a jejich sňatky, ale bohužel všude je jen z Brandlína nebo poddany Brandlina. Jsem bezradna, všude kolem kol je tolik Ribu a nevím, který mi pasuje jako otec a matka Matausse Riby. Sčítání lidu, nebo něco takového ještě v tu dobu nebylo, ze? Moc diky
mary

Příspěvekod zburget » stř kvě 14, 2025 14:05

Jo, to se tak někdy přihodí. Já jsem teďka třeba v jedné větvi musel skončit, protože se drtivá většina děti ve vesnici jmenovaly Matěj nebo Marie a tak mám ve vesnici dva páry, které se jmenovaly úplně stejně. A já nevím, kterému z nich se to dané dítě narodilo, protože oba páry měly opět Matěje. Klidně bych se mohl dostat ještě o jednu až dvě generace dál, ale není jak zjistit, kam dál pokračovat.
Pokud nedohledáte nikde nějakou informaci o rodičích Matouše, nemáte moc šancí zjistit, který z okolních Matoušů to je. A to nemluvím o možnoésti, že se někde někdo uťal a napsal Matthæus místo Mathias (hlavně v genitivu je to opravdu snadné se splést - Matthæi vs. Mathiæ a to se Matouš psal často i s jedním 't'). Matouš a Matěj se nám tak v latinských zápisech pletou dnes stejně, jako se to pletlo kdysi.
Zkuste ale hledat co nejmladší dítě. Matouše a Anny. Tam by při troše štěstí mohlo být informací víc. Jestli nebude, zkuste hledat úmrtí Matouše, případně sňatek některého z jeoho dětí - tam by se opravdu mohlo něco najít. Neříkám, že tam něco bude, ale možné to je. Když nic nenajdete, bude to pro vás v téhle větvi nejspíš konečná.

Mimochodem - je celkem nesmysl psát Matoušovo jméno, jako Matauss Riba. Je potřeba si uvědomit pár věcí. Dvojhláska 'ou' se psala jako 'au'. Ono se to tak kdysi opravdu vyslovovalo. Místo diakritiky se používaly spřežky. Takže 'š' se zapsalo, jako 'ss' a nakonec - neexistovaly pravidla pravopisu, neexistovaly pravidla pro to, kde se píše měkké 'i'a kde tvrdé 'y'. Z tohoto pohledu má jeho jméno v dnešní době v textu psaném dnešní češtinou smysl přepisovat jen jako Matouš Ryba.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod mary » čtv kvě 15, 2025 4:08

Dekuju:-)
mary

Zpět na VYŘEŠENO