od Věra Mátlová » pát zář 21, 2012 15:48
Sakryš ten pan páter byl moderní - psal stejně jako si dnes mládež smolí ty svoje esemesky, tedy ve (zřejmě ustálených) zkratkách:
Ego id, p(rae)missis (3=tri)bus denunc(iationibus) c(onti)nuis diebus festivis, quare 1.ma 16, al(te)ra 20., 3tia 23. Janua(rii) in(te)r Missa Par(o)ch(ia)lis Solemnia h(a)bita e(st), nulloq(ue) legitimo imp(e)d(imen)to detecto, Georgius filius Martinus Frolec ex Czeloznicz, et Anna filia def(uncti) Joannis Kralyk ex Heysel in ecclesia Kostelecz in(ter)rogavi, eor(um)q(ue) mutuo c(on)sensu h(a)b(i)to, sole(m)nit(er) p(er) verba de p(rae)senti m(atr)imonio coniunxi, praesentibus testibus notis: Martinus Binka et Nicolao Kralyk ex Czeloznicz
neboli: Já (sám, osobně), po trojím ohlášení ve třech následujících dnech, a sice první 16., druhé 20. a třetí 23. ledna během farní slavnostní mše, nezjistil jsem žádné porušení práva (zákona), na dotaz Jiřího syna Martina Frolce z Čeložnic a Anny, dcery Jana Králíka z Heysel v kosteleckém kostele jsem obdržel vzájemný výslovný souhlas přítomných, a spojil jsem je v manželství za přítomnosti známých svědků Martina Binky a Mikuláše Králíka z Čeložnic.
kozulena