Sčítání 1921 na MH

Pokec o genealogii jen tak - prostě volně.

Re: Sčítání 1921 na MH

Příspěvekod Zora » stř led 28, 2026 20:16

1910 - Tomáš s rodiči a sourozenci bydlel v Újezdě

ugustin Hos
Pohlaví Muž
Narození 21. srpna 1870
Nové Veselí, Nové Město, Moravia, Czechia
Bydliště 31. prosince 1910
Újerd, Nové Město, Moravia, Czechia
Marital status Married
Manželka Marie Hosová
Děti Tomáš Hos
Leopold Hos
Jan Hos
Marie Hosová
Františka Hosová
Justina Hosová
Emilie Hosová

V roce 1921 se rodina přestěhovala a bydlela v Novém Veselí
ugustin Hos
Pohlaví Male
Narození 21. srpna 1870
Nové Veselí, Žďár, Moravia, Czechia
Bydliště 15. února 1921
Žďár, Moravia, Czechia
Marital status Married
Manželka Marie Hosová
Děti Jan Hos
Aloisie Hosová
František Šoulákova
Božena Hosová
Emilie Hosová
Číslo domu 1
Řádek # 1

Tomáš, kterému bylo asi 21 roků není uveden, pozor, v roce 1921 se uváděly jen osoby, které byly přítomny v okamžiku sčítání.
Z

edit
v roce 1921 sloužil Tomáš Hos jako čeledín zde

Tomáš Hos
Pohlaví Male
Narození 28. října 1899
Újezd, Žďár, Moravia, Czechia
Bydliště 15. února 1921
Kramolín, Náměšť Nad Oslavou, Moravia, Czechia
Marital status Single

Je to stránka 7/68 sčítání v Kramolíně.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod mix59 » stř led 28, 2026 21:41

Paní Zoro,
děkuji moc za dohledání! Jak jsem tam v tom roce 1921 při rychlém procházení neviděl toho Tomáše v kolonkách vlevo, tak jsem to úplně přehlédl. Bohužel zrovna teď mají stránky MZA s operáty nějaký výpadek - přestalo na nich úplně fungovat vyhledávání. Zkoušel jsem to na dvou PC a nic. Na konkrétní adrese se mi příslušný sken sice otevře, ale tu pro rok 1921 nemám. Ale měla by být v historii prohlížeče, jak jsem to dnes celé procházel, tak si to najdu. A snad to zítra opraví.

Ten Tomáš se s manželkou někdy ve dvacátých letech odstěhoval za prací do Lhoty za Červeným Kostelcem, kam pak pozval natrvalo i tu sestru Justinu (v matrice vedenou jako Augustinu), která si (ještě ve Veselí) vzala mého prastrýce Štěpána Uttendorfského. Takže jsem po tom nenalezení Tomáše v Novém Veselí resp. Újezdě u Nového Veselí (v operátech to nějak zvlášť nerozlišují, na rozdíl od matrik) myslel, že už jsou v tom Červeném Kostelci.
A vida, on ještě sloužil jako čeledín v Kramolíně...

Přehlédl jsem předchozí příspěvek, takže ano, jde o Újezd u Nového Veselí (je to na jih od Žďáru nad Sázavou). Datum narození Tomáše 28.10.1899 souhlasí. Sourozenci odpovídají, je to ono.
Já jsem teď prošel ještě jednou ty skeny na MZA (adresu jsem opravdu měl v historii) a ani podruhé jsem to tam nenašel. :roll: Ale ti druzí Hosovi (kteří ovšem neodpovídali mému zadání) byli jen dva a šlo o jinou rodinu: https://www.mza.cz/scitacioperaty/digisada/detail/14896?image=226105010-000041-000000-00000N-000180-05-ZR0397-00212.jp2.
Že by na MH existovala jiná verze pro tu obec? A nebo to bylo přímo z toho Újezda? Jenomže přímo pro Újezd (u Nového Veselí) mi to na MZA nic nenašlo (když to ještě fungovalo).
Tak jsem z toho jelen...
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Příspěvekod Zora » stř led 28, 2026 22:08

To vyhledávání mně taky polední dny nefunguje, snad to naskočí :-)

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod mix59 » stř led 28, 2026 22:47

Mně to ještě dnes odpoledne fungovalo. Teď jim tam nefunguje ani kontaktní formulář :(

Tak jsem se ještě díval na stejný rok 1921 a obec přes Family Search. V první chvíli jsem se vyděsil, že ta stránka z předchozího mého příspěvku (s těmi jinými Hosovými) má vpravo jiné číslo domu https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS68-S9BC-6?view=explore&groupId=TH-909-66032-52431-32&lang=cs - jako že existuje ještě jedna verze tohoto operátu...
Ale po chvíli zkoumání jsem zjistil, že na FS mají u tohoto operátu "jenom" posunutou pravou stranu o jednu stránku napřed. Taky dobrý špek... Takže ani tam se ti "moji" Hosovi asi neskrývají. To už bych byl fakt slepej, když jsem to prošel dnes dvakrát...

Jestli tedy na tom MH mají i přímý odkaz na zdroj, který indexovali, tak bych o něj ještě poprosil. Ale nijak to nespěchá!
mix59

Příspěvekod Zora » stř led 28, 2026 23:04

Zpřeházené stránky jsou často ve sčítání přímo - tedy klasika, ne MH

Co přesně považujete za zdroj, to netuším, jediné, co jsem našla, je na stránce uvedené:

1921 Czechia Census
5 618 688 záznamů
The 1921 Czechia census was taken on 15 February 1921, during the period when modern Czechia was part of Czechoslovakia. Records typically include names, date and place of birth, relatives in the household and residence information. Additional details can be found on each record’s associated image.

Z
Zora

Příspěvekod mix59 » čtv led 29, 2026 0:26

Na tom Family Search ty skeny zobrazují ve stejném pořadí jako na MZA (nejde tedy o přeházené pořadí domů). Ale - na FS tu pravou stranu mají posunutou o jednu stránku dál, takže to NIKDE nepasuje k sobě! Pozná se to i tak, že ty rovnoběžné čáry nejsou u sebe. Jak se jim tohle podařilo, netuším - předpokládal jsem, že to skenovali (nebo převzali) celé najednou. MZA to má sesazené správně - levá strana ladí s pravou (možná to opravili?). S tímhle špekem jsem se tedy dosud nesetkal (na přeházené stránky matrik občas narazím, ale tohle tedy je unikum - kdo si toho nevšimne, tak si přiřadí informace z pravé strany skenu, které patří k osobám na předchozím skenu...).

Já ten výstup z té nabídky v MH neznám - měl jsem zato, že po kliknutí na tlačítko Prohlédnout záznam se otevře stránka toho operátu s indexovanými osobami na uložišti MZA. Ale je možné, že si to MH nahrálo někam na své servery, kde ukáží vždy jen ten jeden sken (a na další se nedá přejít, jak je to u MZA). Tím zdrojem jsem měl na mysli odkaz (webovou adresu), co se objeví nahoře v liště prohlížeče.
Ale i když to tedy zřejmě neodkazují k MZA, tak i pak by na tom skenu měla být někde vpravo nahoře uvedena obec a číslo domu.
Vy jste mi sice přímo vypsala, že je to "Nové Veselí, Žďár, Moravia, Czechia" a "dům č. 1", ale já to pod MZA v tom Novém Veselí pod domem č.1 (ale ani nikde jinde) prostě pořád nevidím.
Což je pro mne záhada, protože ty osoby jinak souhlasí na chlup. A ten rok 1910, co na ten dotaz MH také nabídne, tak ten, když ho pod MZA otevřu, tak tam ty Hosovi mám.
Opravdu z toho nejsem moudrý...
mix59

Příspěvekod Zora » čtv led 29, 2026 5:05

https://www.mza.cz/scitacioperaty/digis ... -00070.jp2

Sčítání, Kramolín, 1 - dům bez čísla to vepsáno na MH v přepisu, to já neovlivním. Jen jsem zkopírovala text.

odkaz na tento operát jsem Vám už psala, stačí přece zadat číslování tedy str. 7 z 68.

Přeházené stránky se průběžně opravují, okopírování pro MH proběhlo zřejmě ještě před opravou...

Pokud mám na MH sčítací operáty, nahoře je přepis, dole je sken operátu (žlutý sken) .
Zkuste tedy otevřít odkaz, co Vám posílám, teď zrovna to funguje Z

edit
toto je odkaz na MyHeritage
https://www.myheritage.cz/research/coll ... %C5%A1+Hos

POkud nemáte vyšší verzi MH, netuším, zda to "vidíte", já nepoznám, jak máte MH nastaveno.
Ještě Vám mohu poslat Printscreen stránky, ale to jde zřejmě jen přes mejlovou adresu, musíte mně napsat jako první mejlík.

Pokud jsme něco blbě pochopila, omlouvám se, napiště mně, co a jak chcete poslat :-) Z
Z
Zora

Příspěvekod mix59 » čtv led 29, 2026 19:12

To se spíš omlouvám já, že to vysvětluju možná dost zmateně... :)

Já MH používám pouze ve free verzi - mohu tam vyhledávat, ovšem k výsledkům z operátů se nedostanu (kliknutí na ten nabídnutý odkaz mne hodí na aktivaci předplatného). Tam mě teď hodil i ten odkaz od vás k tomu Novému Veselí 1921.

Já operáty ke sledovaným osobám v rodokmenu mám vesměs projité už ze dřív z MZA stránek. Upozornění na nalezené osoby mi ale i v té free verzi MH chodí, tak vždy akorát zkontroluji, zda tu zaindexovanou osobu v operátech už mám dohledanou z MZA. Zatím tomu tak bylo vždy, až teď ty Hosovy jsem z operátů 1921 neznal. V Novém Veselí jsem tu rodinu ve skenech MZA prostě nenašel. Oni bydleli nejdřív v Újezdě u Nového Veselí (tam je mám v roce 1910 zmapované), takže o 11 let později se klidně mohli přestěhovat do Nového Veselí. MZA mi ovšem operáty přímo pro obec Újezd u Nového Veselí nikdy nenabídlo - funguje pouze "Nové Veselí". Je docela možné, že to místo z roku 1921 jen neumím zadat správně.

U toho Tomáše ten odkaz od vás funguje - na Kramolín jsem se z něj dostal přímo, k tomu vyhledávač obcí u operátů na MZA potřeba není. Dostal bych se tam už z té vaší první informace "Kramolín, 7/68", jenomže včera zrovna jak na potvoru přestalo fungovat vyhledávání obcí v MZA, takže jsem se dál nedostal. Našeptávač našeptával, ale požadovanou obec nevyhledal. Ony ty adresy na digitalizáty, ve kterých je po názvu archivu číslo matriky a dané stránky (jako to pořád má např. Třeboň) mají něco do sebe - z těch dlouhých ID řetězců nelze vyčíst (natož odvodit) absolutně nic. :(

Jak to tak vypadá, tak MH si ty zaindexované osoby z operátů zřejmě pojistili tak, že adresu na daný sken domu nějak mění a při jejím otvírání kontrolují, zda dotyčný zájemce má u nich placený účet.
Takže opravdu nezbývá, než vás požádat, abyste mi ten sken z roku 1921 poslala mailem. Pošlu vám ho přes SZ (doufám, že se mi to podaří :wink: ).
A opravdu jsem velice zvědavý, co vlastně na něm bude - tedy hlavně na číslo domu a obec. Věřím, že pak už se nějak na ten originální sken dostanu přímo na webu MZA - tedy aspoň doufám.
mix59

Příspěvekod Zora » čtv led 29, 2026 19:36

aha, takže pošlu ještě PrintScreen Augustina a jeho rodiny. OK
Zora

Příspěvekod Zora » čtv led 29, 2026 19:48

Augustin a jeho rodina jsou 1921 ve ŽĎáře, ted ale sčítací operáty MZA zase nefungují... Z
Zora

Příspěvekod Zora » čtv led 29, 2026 19:59

https://www.mza.cz/scitacioperaty/digis ... -00700.jp2
rodina augustina 1921

Mají na Mz chybně opsané údaje o obci, je to stále Újezd. Z
Zora

Příspěvekod mix59 » čtv led 29, 2026 21:28

Přesně tak! Z informací, co jsem o Hosových měl, rozhodně neukazovalo nic na to, že by se z Újezda u Nového Veselí stěhovali do vesnice hned vedle - tedy do Nového Veselí. To by si moc nepomohli...
Tomáš se odstěhoval po roce 1921 (patrně 1923, ale to nevím přesně) do Lhoty u Červeného Kostelce a nalákal tam pak i svoji sestru i s jejím manželem - mým prastrýcem. Šli tam za prací - za lepším živobytím, než bylo na tehdejší Vysočině. Takže moje prvotní domněnka, že ten operát nabízený na MH je už z té Lhoty nebo snad z Červeného Kostelce (dost se to tam prolíná) je jednoznačně vyvrácena (ona tomu skenu z "Nového Veselí" 1921 ani neodpovídala barva operátu pro ty konkrétní východočeské skeny).

Díky paní Zoře jsem našel jak toho Tomáše Hose v Kramolíně (tam bych ho sám od sebe nenašel), ale hlavně i ten pro mne záhadný operát z MH pro Nové Veselí - a ono to bylo opravdu v tom Újezdě, kde skutečně bydleli... No, s tou chybnou indexací obce jsem nepočítal - a navíc do toho ještě to nefungující vyhledávání na MZA (už to myslím zase nebo ještě (?) nejde).
Každopádně pořád se ještě musím učit... :)

Děkuju!
mix59

Příspěvekod Zora » čtv led 29, 2026 21:32

jde, nejde, jde, nejde.... to se týče sčítacích operátů na MZA. Pozdě v noci neb hodně brzo po ránu je to OK. Ale dnes je to lepší, padá to jen málo. Z
Zora

Příspěvekod pavel.m » stř bře 04, 2026 20:36

Info z FB:

MyHeritage se po digitalizaci sčítacích operátů pouští do matrik, juch! Dneska přidali dvě sbírky z opavského archivu s použitím OCR:
Czechia, Opava Births and Baptisms, 1800-1920
(6 milionů záznamů)
Czechia, Opava Deaths and Burials, 1800-1950
(skoro 4 miliony záznamů)
Zřejmě se ještě máme na co těšit!
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Sil » stř bře 04, 2026 21:41

Wow, na tohle jsem čekal!
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

PředchozíDalší

Zpět na Povídání volně na genealogické téma