To se spíš omlouvám já, že to vysvětluju možná dost zmateně...
Já MH používám pouze ve free verzi - mohu tam vyhledávat, ovšem k výsledkům z operátů se nedostanu (kliknutí na ten nabídnutý odkaz mne hodí na aktivaci předplatného). Tam mě teď hodil i ten odkaz od vás k tomu Novému Veselí 1921.
Já operáty ke sledovaným osobám v rodokmenu mám vesměs projité už ze dřív z MZA stránek. Upozornění na nalezené osoby mi ale i v té free verzi MH chodí, tak vždy akorát zkontroluji, zda tu zaindexovanou osobu v operátech už mám dohledanou z MZA. Zatím tomu tak bylo vždy, až teď ty Hosovy jsem z operátů 1921 neznal. V Novém Veselí jsem tu rodinu ve skenech MZA prostě nenašel. Oni bydleli nejdřív v Újezdě u Nového Veselí (tam je mám v roce 1910 zmapované), takže o 11 let později se klidně mohli přestěhovat do Nového Veselí. MZA mi ovšem operáty přímo pro obec
Újezd u Nového Veselí nikdy nenabídlo - funguje pouze "Nové Veselí". Je docela možné, že to místo z roku 1921 jen neumím zadat správně.
U toho Tomáše ten odkaz od vás funguje - na Kramolín jsem se z něj dostal přímo, k tomu vyhledávač obcí u operátů na MZA potřeba není. Dostal bych se tam už z té vaší první informace "Kramolín, 7/68", jenomže včera zrovna jak na potvoru přestalo fungovat vyhledávání obcí v MZA, takže jsem se dál nedostal. Našeptávač našeptával, ale požadovanou obec nevyhledal. Ony ty adresy na digitalizáty, ve kterých je po názvu archivu číslo matriky a dané stránky (jako to pořád má např. Třeboň) mají něco do sebe - z těch dlouhých ID řetězců nelze vyčíst (natož odvodit) absolutně nic.
Jak to tak vypadá, tak MH si ty zaindexované osoby z operátů zřejmě pojistili tak, že adresu na daný sken domu nějak mění a při jejím otvírání kontrolují, zda dotyčný zájemce má u nich placený účet.
Takže opravdu nezbývá, než vás požádat, abyste mi ten sken z roku 1921 poslala mailem. Pošlu vám ho přes SZ (doufám, že se mi to podaří

).
A opravdu jsem velice zvědavý, co vlastně na něm bude - tedy hlavně na číslo domu a obec. Věřím, že pak už se nějak na ten
originální sken dostanu přímo na webu MZA - tedy aspoň doufám.