Kontrola a pomoc s přečtením

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Kontrola a pomoc s přečtením

Příspěvekod sanmarco » pát pro 31, 2010 12:56

Hezkého Silvestra! Mohl bych požádat o kontrolu a pomoc (v místech, kde jsem dal tečky ... s těmito zápisy? Mám trošku problém v němčině s těmi pojmy jako jsou domkař, a zaměstnání. Nevíte, jestli někde existuje něco jako německo-český slovník povolání? Znám toto v latině, v němčine zatím ne. Vždy je první výpis z matriky a pod tím text, který jsem přeložil. Ty povolání se budou hodně opakovat, neboť jde o manželé a jejich rodiče, atd.

Velice Vám děkuji a zároveň si Vám dovoluji popřát vše NEJ do roku 2011, hodně životních i rodopisných úspěchů, hodně lásky, štěstí a naděje!

Obrázek

24/28. června ... číslo domu: 24 ... Paulus ... OTEC: Michal Polzer, ... v Gaisdorf (Kyžlířov), syn + Josefa Polzer ... v Gaisdorf (Kyžlířov) a Jany, rozené Grohmann? MATKA: Terezie, dcera Josef Mücka ..., narozen v Schmitzau (Kovářov) a Kateřina, rozené Jan Grohmann ...v Schmitzau.

Obrázek

April 25, 1853 ... číslo domu 24/8 ... Michal Polzer ... v Gaisdorfu (Kyžlířov) ... svobodný? syn Josef Polzer ... v Gaisdorf, a Jana rozené Grohmann(?) v ... . Tereza, dcera Josefa Mücka ... v Schmitzau a + Kateřiny, rozené Grohmann ...

Obrázek

Aprill 21/22 ... číslo domu: 8 ... Tereza ... OTEC: Josef Mück ... MATKA: Kateřina, dcera Janna Grohmanna ... ve Schmitzau

Obrázek

April 25, 1815 ... číslo domu: 8 ... Josef Mück ..... 21 nebo 27 let. Kateřina, dcera Janna Grohmanna ... 21 nebo 27 let.
sanmarco

Příspěvekod ozana » pát pro 31, 2010 14:27

ad1)
24/28. června ... číslo domu: 24 ... Paulus ... OTEC: Michal Polzer, bauer(sedlák) v Gaisdorf (Kyžlířov), syn + Josefa Polzer bauer ausgediglers v Gaisdorf (Kyžlířov) a Jany, rozené Johann Grohmann hausler(domkař) MATKA: Terezie, dcera Josef Mücka bauer ausgediglers v Schmitzau (Kovářov) a +Kateřina, rozené Jan Grohmann bauers v Schmitzau.

ad2
April 25, 1853 ... číslo domu 24/8 ... Michal Polzer bauer v Gaisdorfu (Kyžlířov) witwer (vdovec), syn Josef Polzer bauerausgediglers v Gaisdorf, a Jana rozené Grohmann aus Herm?dorf. Tereza, dcera Josefa Mücka bauer-ausgediglers v Schmitzau a + Kateřiny, rozené Grohmann aus Schimsau?

ad3)
Aprill 21/22 ... číslo domu: 8 ... Tereza ... OTEC: Josef Mück bauer von da[selbst] (zde) MATKA: Kateřina, dcera Janna Grohmanna bauers ve Schmitzau

ad4)
April 25, 1815 ... číslo domu: 8 ... Josef Mück bauer von da[selbst] 21 nebo 27 let. Kateřina, dcera Janna Grohmanna bauers von da. Nro.10, 21let.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod sanmarco » pát pro 31, 2010 15:04

Velice Vám děkuji, jsem rád, že se pomalinku zlepšuji ve čtení ... s tím sedlákem jsem si nebyl jist, proto jsem ho tam ani nepsal ... ale to druhé "bauerausgediglers" ... to absolutně nevím, co je.

Jinak děkuji, u Michala jsem si vůbec nevšiml, že byl vdovec, v jeho věku mě to ani nenapadlo, ale přemýšlet zde je někdy chyba :-)

Jinak tak obec u zápis u 2) "Jana rozené Grohmann aus Herm?dorf." bude asi Hermsdorf (dnešní Heřmánky), hledám to GENTEAM.AT a funguje to docela dobře! Je to vzdušnou čarou nějakých 10 km od Kovářova.

Ale jinak jsem nahlodám ... jak Josef Polzer, tak Josef Mück si vzali za manželky slečny Grohmannovi ... a obě měli za otce Jana Grohmanna ... musím najít, jestli to náhodou nejsou sestry :-)
sanmarco

Příspěvekod ozana » pát pro 31, 2010 15:53

bauerausgediglers bude sedlák na výminku
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Zpět na VYŘEŠENO