Pozemkova kniha 1713 Frenstat p. R. cestina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Pozemkova kniha 1713 Frenstat p. R. cestina

Příspěvekod Gringo » úte pro 30, 2014 19:16

Dobry vecer,
asi jsem precenil sve schopnosti s prectenim zapisu v pozemkove knize zde.

Prectu tak cca kazde treti slovo a smyslu mi to moc nedava, pomuze nekdo?

Zajimalo by me hlavne jak to bylo s aktery, mam podezreni, ze nekdy v te dobe doslo k prechodu usedlosti z rodu Doba na rod Dobiasu, mozna se jedna o ten samy, jeden z majitelu se jmenoval Doba Matyáš, při troše fantazie to mohl uředník zkomolit.

Kód: Vybrat vše
Kup chalupy i s pasekami Giržika
Doby po otci - Dobiašu Doby
od úřadu a - -

Leta Pane 1713 dne 6. března za Purkmistra
- - - Jakuba
- Giržika -, Giržika Chalupy star-
šího Jakuba Manna kúpil Giržik Doba
Chalupu i s Pasekami od auřaduv a -
- za summu 70 zl. - -
toho kúsku při - - po studanku,
- zorá pořádně - aby oba dva
- - - za svým bratrem do -
- i - docházet mohli a to až pod Ja-
vornický - Testament -.
V kúp - na tu - - summu zavdavku
složil hotových pěněz totiž 20 zl.
Z těch - na - kup dano ..... 30
- Panum - ..... 23 2
- od Public - Testamentu ..... 1
Písařovi  - - ..... 12
- Kon - za práci ..... 3
- na mši svatou za duši -
- svého - poručenství
dano ..... 4
- Jan Milocha po -
- - - - ..... 5

TY Gringo
Gringo

Oblast pátrání: Trojanovice, Frenštát a okolí
Prostřední Bečva a okolí
Kozlovice, Frýdlant n. O.
Doubrava a Polsko
Lhenice, Netolice, Krtely a okolí

Re: Pozemkova kniha 1713 Frenstat p. R. cestina

Příspěvekod kulan » úte pro 30, 2014 19:58

V tom nadpise jsou uvedeni oba aktéři - Kup chalupy i s pasekami Jiříka Doby po otci svém Dobiášu Dobu od úřadu a erbův Dobovských.

Jinak dál v kostce: Na začátku je sepis osob účastných na úředním výkonu, pak popis předmětu koupě - tam byla nějaká dohoda s bratrem o určitých pozemcích, aby mohla oba k vodě a dole pak, jak bylo naloženo s penězi z kupní ceny, resp. zálohy
kulan

Oblast pátrání: Lnářsko, Posázaví, okolí Loun, Česká Kamenice, Nymbursko

Příspěvekod janrichtercz » úte pro 30, 2014 20:25

Kup chalupy y s paszekamy Jiržika Doby po otczy swem Dobyassu Dobu od aurzadů a erbův Dobowských.

Letha panie 1713 dne 6 martÿ (března) za purgkmystra Kasspara Mechla a tehdejší ? Jakuba Gensera, Jiržika Blahý, Jiržika Chalupy staršího a Jakuba Manna, koupil Jiržik Doba chalupu y s passekamy od auržadu a erbůw dobowských za summu 70? ? a krom toho kusku pod kolybaw B(L)ežickýho po studánku tak jak ? poržadnie gdaw aby oba dwa to zas wkupytel za swým bratrem do ? ? y také dochazet mohly a to až pod javurky tak za? Testament proukaz? Wkupytel na tu vejš upsanu summu zavdán ku složil hotových peniez totiž - 20...
TY

Nejvíce mne zajímají tato příjmení: Eret, Essenthier, Pešička, Pešík, Koudele, Janouškovec, Široký, Bebr, Tumowetz.
janrichtercz

Oblast pátrání: Kralovice, Pláně, Štichovice (Plzeň-sever), Křečov, Manětín, Korejtka...

Příspěvekod Gringo » úte pro 30, 2014 21:48

Dekuji za pomoc s prectenim, ale moc tomu nerozumim.

Za prve by me zajimalo, jak chapat tu koupi "od erbu Dobowskych". Erbi můze znamenat dědicové, coz bude asi pravdepodobnejsi nez ze by za vsim byl slechticky erb, nepodarilo se mi nic takoveho vygooglovat.

Ale jeste vice zmateny jsem z toho, co se pise na dalsi strane, totiz Kup chalupy i s pasekami Dobiase Doby syna po neboztiku Janu Dobu od auradu a erbuv Dobovskych.
Tak rekneme, ze byl Jirka D. a jeho otec byl Dobias D. Jirka kupuje roku 1713 chalupu, ale 1746 je na scene opet Dobias D. a kupuje chalupu od Jana D.? A co ti dedicove tam zmineni? Nebo jen více osob nahodně stejného jména?

A jeste k tomu Dobiáš - zatím jsem to nikdy nepotkal jako křestní jméno, pouze Tobiáš. Ptám se tedy zkušenějších, je to běžné?
TY Gringo
Gringo

Prostřední Bečva a okolí
Doubrava a Polsko

Příspěvekod janrichtercz » úte pro 30, 2014 22:01

Dobiass / Thobiass / Dobiáš / Tobiáš ..řekl bych že je to totéž.
TY

Nejvíce mne zajímají tato příjmení: Eret, Essenthier, Pešička, Pešík, Koudele, Janouškovec, Široký, Bebr, Tumowetz.
janrichtercz

Oblast pátrání: Kralovice, Pláně, Štichovice (Plzeň-sever), Křečov, Manětín, Korejtka...

Příspěvekod Branwen » úte pro 30, 2014 22:06

Klidně to může být víc Dobiášů. Náhoda to není, Jan mohl nechat pojmenovat (a pravděpodobně to i udělal) svého syna po svém otci.

A ano, erbové = dědicové.
Branwen

Oblast pátrání: Telč, Třešť, Brtnice, Bohdalov, Žďár n. S.

Příspěvekod Gringo » čtv led 01, 2015 11:13

Kdyz o tom tak premyslim, tak:

Dobias Doba - zakladatel
Jirik Doba - syn zakladatele (1713 kupuje chalupu)
Jan Doba - syn nebo bracha Jirika
Dobias Doba - syn Honzy (1746 kupuje chalupu)

S ohledem na casovy rozestup bych tipoval, ze Jirik a Honza budou spise bratri, matriky mi v tomto nepomuzou, v miste zacinaji az 1720.
Dotaz: Vidime, ze nemovitost zmeninla dvakrat majitele, ale chybi jak se k tomu dostal Jan. Muze to byt tak, ze v pozemkove knize nejsou vsechny transakce s nemovitosti provadene? Napriklad z duvodu, ze vse bylo jasne (jeden dedic, v pohode sousedi, zadne spory, zadne dluhy,...)?
TY Gringo
Gringo

Prostřední Bečva a okolí
Doubrava a Polsko

Příspěvekod Míla » čtv led 01, 2015 11:30

Pokud jsem v pozemkových knihách badala já, šly převody z dědice na dědice postupně a nezdálo se mi že by bylo něco vynecháno,ale možné to je.U některých chalup totiž nejsou převody vedeny vůbec ani v pozdější době-aspoň jsem je v porovnání s matrikama nenašla.Ale pokud jsem dotyčnou chalupu našla podle čísla,je tam i přečíslování v roce 1805. Pokud se jedná o příbuzenský vztah mezi Jiřím a Janem, zkuste něco vyčíst ze zápisu u daného převodu.Měla by tam byt zmínka o případne povinnosti výminku-pokud šlo o převod z otce na syna,nebo zajištění dalších sourozenců,pokud šlo o bratry.
Míla

Oblast pátrání: okres Frýdek Místek

Příspěvekod kulan » čtv led 01, 2015 15:25

Zkuste zajít něco, co by identifikovalo chalupu - výměru pozemků, pojmenování rolí, eventuálně i cenu, ale na tu bych moc nespoléhal (zpravidla by měla být vyšší v čase, případně by mělo být vysvětlitelné její snížení). Pokud byly chalupy dvě, měly by se opakovaně objevovat v pozemkových knihách.
Konečně i s matrikami po roce 1720 se možná můžete zorientovat ve vztahu Jiříka a Jana.
kulan

Příspěvekod Gringo » sob led 10, 2015 17:25

Vztah mezi Dobiášovými a Dobovými započal s tímto dokumentem:
Obrázek

Matyáš (možná Matěj) Doba vlastní grunt roku 1669 a 1670. Další zápis v roce 1720 už je Jura Dobiáš.

V jinem dokumentu je zapsano vlastnictvi na osobu Georg Dobiáš (und Thomas Dobiáš), jako předchozí majitel je uveden Matyáš Doba.

Obrázek

Nevim jak se mam popasovat s těmi, které jsem našel v pozemkové knize (Jan, Dobiáš / Tobiáš, Jirka - ti vsichni Dobovi).

Z matrik: Georgius Dobias zemrel 7.4.1774, podle zapsaneho veku by mel byt rocnik 1702 (coz v matrice nenajdu). Ze zaznamu svatby se dá vyčíst, že tatínek se jmenoval stejně.

Má to nějaké rozumné vysvětlení?
TY Gringo
Gringo

Prostřední Bečva a okolí
Doubrava a Polsko

Příspěvekod kulan » sob led 10, 2015 19:20

V roce 1720 máte zapsaného také Tomáše Dobu. V roce 1744 Tomáše Dobu a dvakrát Dobiáše.
kulan

Zpět na VYŘEŠENO