dopřečtení karty pražských domovských příslušníků - děkuji

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Re: dopřečtení karty pražských domovských příslušníků

Příspěvekod artepa » úte čer 17, 2014 21:06

Na "Hurtigův plán Prahy - Kr. Vinohrady, Nusle a Vršovice" z roku 1891 je číslo 38 Vozová, Švihovka, ... je to na rozhraní Vinohrad a Žižkova. Jestli je to tohle, netuším ...
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod Zora » úte čer 17, 2014 21:09

Švihanka Praha 2, Vinohrady v r. 1903 začleněna do Riegerových sadů; ve 30. letech 20. století zde vystavěna restaurace Riegrovy sady
http://cs.wikipedia.org/wiki/Zanikl%C3% ... ti_v_Praze
To bude pravděpodobně ono. (Švihanka - Švihovka... snad je to stejné)
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte čer 17, 2014 21:23

teď ještě jestli naše rozpravu o ptácích, peří a usedlostech Máculce k něčemu bude :-))
(promiňte, ale už jsem dneska za hodinou vlka- už mám temno)
ale jste dobrý- došly jste přes pražské hory a doly až na místo.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Zora » úte čer 17, 2014 21:28

Jsem ráda, že jsem se poučila :-)))
Jen furt nevím, kam jsem to vlastně došla - počkám na zítra, až se vzbudí manžel , třeba se mu podaří mně to vysvětlit. :-)))
Z.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte čer 17, 2014 21:41

jestli myslíš ty Riegrovy sady, tak to je asi takhle: vylezeš z Václaváku nad Muzeem, půjdeš po Vinohradské (kde je zdí tramvaje na Vinohrady, Jiřího z Poděbrad a Flóru apod...) no a souběžně s Vinohradskou kousek nad Hlavním nádražím začíná Polská ulice (od dva bloky vedle) a ta lemuje z jedné strany Riegrák (a v něm je veliká Sokolovna)

je to prostě nad Hlavním nádražím....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Zora » úte čer 17, 2014 21:49

:-)))
Právě jsem se ztratila někde v Ječné, co bydlel otec Kondelík a ženich Vejvara.:-)))
Podívám se na mapu, manžel mě tam dovede prstem :-)))
Z.
Zora

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte čer 17, 2014 21:58

jasný!
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod máculka » úte čer 17, 2014 22:20

Teda dámy!! Jste fakt dobré. Vůbec netuším kde se na mapě pohybujeme, v Praze se vůbec nevyznám. Akorát že to č.p. není 38 ale 34, což může být i o pár ulic vedle, jak jsem si odpoledne všimla v jiné souvislosti. Že by se v Praze chovali pštrosy by mě teda ani nenapadlo :-) rozprava je to zajímavá.
Jména usedlostí v matrikách znám, děda se narodil na Pernikářce kde jeho rodina žila a jeho děda tam dělal správce a Zajímavost pro Zoru - vnoučata Josefy kterou jsme zde řešili se narodili jako Váš muž na Tejnce-Liborce. Když jsem to ale viděla prvně, myslela jsem že je to zkomolený název Týnského chrámu:-) Že je to usedlost mě hned nenapadlo.

Stále ale nechápu znění oné poznámky:-) Mohlo by to být zapsáno třeba jako upřesnění bydliště, třeba to byla novostavba? Tedy že č.p. 34 sousedí s usedlostí Pštroska?
Dům u Pštrosů to nejspíš nebude ale ve vedlejším domě č-p. 76 žil Václav -otec- ze zápisu. Zrovna na ten jsem se odpoledne dívala. Nějaký dům na Malé straně i vlastnil ale to už stejně asi nezjistím, akorát bych se do toho ještě víc zamotala :-D To se jedna nestačí ani divit, co všechno se dozví :shock: :shock:
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Příspěvekod Zora » úte čer 17, 2014 22:44

nehen Pstrossengartens - poblíž, vedle Pštrosí zahrady

Jak se jmenovala Vaše rodina, která bydlela na Tejnce? Manželova matka byla starousedlíkem... a Tejnka, to byla taková poměrně hodně uzavřená oblast Břevnova, všichni se navzájem znali a různě byli přínuzní,k ještě teď manžel používá slovo teta, když hovoří o některých starých ženách, co k nim chodili v mládí na návštěvu. Asi to byli příbuzní z x-tého kolena, on sám už to neznal.

Co se týče domu U tří pštrosů, nemá s bydliště na Pštrosce nic společného, to je jen - jak jsem postupně hledala. (pštroso se tam asi nechovali, i když pověst praví, že majitelova žena chtěla po svém muži pštrosa. Tak jí ho koupil, vzápětí chtěla druhého, tak ho také dostala. Když chtěla třetího, tak se manžel rozzlobil a pravil něco jako, že sama bude pštrosem.
Ráno ale v domě kupodivu byli tihle ptáci tři, dva pštrosi a jedna pštrosice. Jen manželka nebyla k nalezení....

Ještě že neměli mladé, jejich název bych už určitě nenapsala.:-)))

Jsem ráda, že se zdařilo
co se týče Perníkářky, zde nějaké povídání a fotky
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region ... ernikarka/
Z.
Zora

Příspěvekod máculka » úte čer 17, 2014 23:09

Rodina na Tejnce se jmenovala Převorovi, zde odkaz
http://amp.bach.cz/pragapublica/permali ... 7FC&scan=1
našla jsem je teprve dnes díky Karolíně, zdá se, že se pak stejně odstěhovali, poslední dítě se narodilo na Strahově. Nemyslím že by tam ještě někdo bydlel:-) berte to spíš jako zajímavost :-) navíc by to byla už hodně vedlejší větev. Že to byla Tejnka - Liborka je zapsáno v matrikách kde jsem se hned dívala :-)
A k těm 3 pštrosům - nemyslela jsem, že je to ono, spíš to bylo překvapení pro mě, že v nějakém sousedním domě (pokud se neměnili č.p. tak přímo v něm) chvíli žil ten Václav.
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Příspěvekod máculka » úte čer 17, 2014 23:13

A co se Pernikářky týká, děda se tam byl před cca 4 lety podívat, je z toho nějaký prý nóbl hotel a teď lituje, že se styděl jít do vnitř a požádat o prohlídku :-) Kdyby tam tenkrát jel se mnou, tak já bych do vnitř vlezla :-)
máculka

Příspěvekod artepa » úte čer 17, 2014 23:14

No, jestli se ještě bavíme o těch Vinohradech, je tam i číslo 34 :) Stavba v sadech (zahradách)
Kód: Vybrat vše
http://mapy.vugtk.cz/praha/sheets.php?rs=2&lg=cze&id=02&map=hurtig&print=Hurtig%C5%AFv%20pl%C3%A1n%20Prahy%20-%20Kr.%20Vinohrady,%20Nusle%20a%20Vr%C5%A1ovice
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod máculka » úte čer 17, 2014 23:22

Určitě bavíme, akorát ať koukám jak koukám, žádné pštrosy tam nevidím :-) Třeba už se mi ty názvy pletou, zítra si to tady přečtu pořádně ještě jednou. Ale moc děkuji!
máculka

Příspěvekod Zora » stř čer 18, 2014 4:08

Přečtěte si článek, na který jsem dávala odkaz
http://towns.hiu.cas.cz/vinohrady.php

A v něm především část:
Před vznikem katastrální obce Vinohrady

V článku se zajímavě popisuje, jak vlastně tyhle usedlosti kolem Prahy (za hradbami) vznikaly.
stručně - napřed vinice, proto i horenský úřad, a proto pozdější název Vinohrady, Královské Vinohrady.
Po především švédských válkách se pak z devastovaných vinic stávaly zemědělské usedlosti, někde i zahrady - (pěstovala se zelenina, ovoce pro vnitřní Prahu)
V oblasti hledané Pštrosky byla velice známá Kanálka - zahrada . Jednotliví majitelé si na svých usedlostech stavěli zajímavé stavby, později upravovali okolí podle svých představ a dobových trendů.
Z pozemků se stávaly plochy k procházkám, výletům.

Cituji:
Řada usedlostí byla situována na jižních slunných stráních, svažujících se k Botiči, menší skupinu tvořily usedlosti v blízkosti dvou novoměsstkých bran, Koňské a Žitné. Ty se v koncem 18. a první polovině 19. století proměnily v centra odpočinku a zábavy obyvatel Prahy (zvláště Kravín-Bál, Kanálka, Pštrosska). Víno se ještě v první polovině 19. století na katastru Vinice pěstovalo při usedlostech Proutková, Švihanka, Šubrtka (obě na nynějším katastrálním území Žižkov), Křížovka, Štikovna, Feslová, Orlová, Hamáčková, Větrovka, Zvonařka, Kleovka, Horní a Dolní Landhauska, Vondračka a Folimanka (srov. mapový list č. 22, mapa č. 29). Vinohrady se prolínaly se sady a zahradami, z nichž mnohé budily již od konce 18. století zaslouženou pozornost a přitahovaly návštěvníky z pražských měst – např. zahrada Josefa Emanuela Canala z Malabaily zvaná Kanálka, Wimmerovy sady, Kravín, Pštrosska či bývalá vinice Sakrabonie (Sakrabonka).

Ke jménu Pštroska a lokalizaci zahrady:
cituji:
V blízkosti Koňské brány v prostoru křížení dnešní Vinohradské a Balbínovy ulice se prostírala při Pštrossově usedlosti zahrada, zvaná též Pštrosska kde se v první polovině 19. století pěstovaly okrasné květiny – tulipány, kosatce, hyacinty růže, jiřiny nebo macešky. Odtud mohl návštěvník vstoupit vrátky ve zdi do sousední zahrady hraběte Canala. Původní usedlosti Křížovku a Paroubku koupili roku 1815 manželé Jan a Babeta Pštrosovi. Zřídili zde sad a park, parní i vanové lázně s četnými sprchami teplé vody, nad pramenem, který v zahradě tryskal, byl postaven klasicistní pavilon s kolonádou a restaurací. V polovině 19. století byla v zahradě zbudována divadelní aréna. Další z majitelů František Julius Heine (od roku 1872) nechal roku 1887 vystavět hostinec Heinovku, ostatní pozemky byly postupně zastavovány. K definitivnímu rozparcelování a zastavění zahrady došlo počátkem 20. století, část parcel byla začleněna do Riegrových sadů.

Správně scelené území bylo dosud jen skromně zastavěno usedlostmi a letohrádky a sloužilo stále jako rekreační zázemí obyvatel a návštěvníků Prahy. Postupně zde vznikaly dřevěné divadelní arény, kryté i otevřené, kde se hrály lidové frašky a komedie, ale i výpravné hry, a staly se novými siluetami vinohradské krajiny. Ve Pštrossce byla otevřena roku 1849 aréna pro cca tři tisíce diváků, nazvaná Královské stavovské letní divadlo; působil zde jako dramaturg Josef Kajetán Tyl. Přestože v roce 1861 byla pro zchátralost aréna zbořena, nové divadlo nechal na stejném místě postavit v roce 1869 Pavel Švanda ze Semčic, tehdejší ředitel divadla v Plzni. Aréna stála, i když přestavovaná, v místě dnešní Vinohradské ulice čp. 35 až do roku 1910, již však jako Heinova aréna nebo též Německé letní divadlo Heinovka (od počátku 70. let).

Poznámka
Je možné, že Jan a Babeta Pštrosovi (majitelé Pštrosky) byli v příbuzenském vztahu s (o něco mladším) Františkem Václavem Pštrossem, po kterém je pojmenována ulice Pštrosova.

Zora
Zora

Předchozí

Zpět na VYŘEŠENO