Zdravím, potřebuji pomoct s konkrétní částí textu na straně 278 zde - http://actapublica.eu/matriky/praha/prohlizec/6292/?strana=278.
Jde o druhé jméno odshora, Alois Růžička. Přečíst jde skoro vše dobře, ale jedna věc mě mate, jelikož jsem se s ní ještě asi nesetkal. Má uvedeno, že je nemanželský syn, a v kolonce otce se Augustin Růžička hlásí jako otec dítěte. Z latinského textu jakž takž chápu, že se dítě stalo legitimním svatbou jeho rodičů. Prosím o dovysvětlení, případně opravu toho, co jsem vyčetl - je z tohoto zápisu zjevné, že Augustin Růžička je biologickým otcem tohoto dítěte, ale narodilo se před svatbou, a bylo ho tedy třeba legitimizovat, nebo se jedná o dítě jiného otce, který se nehlásil, a Augustin ho vzal za své? Používalo se vůbec "nemanželské" jako označení pro adoptované?
Další věc je povolání Josefa, děda narozeného - byl to "říční veslař"? Povolání tohoto názvu nemůžu najít, zná to někdo? Je to obdoba toho, čemu se později říkalo "vorař", nebo to prostě špatně čtu?