povolání otce - 1691 Loučka, staročeština PŘEČTENO, Díky

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

povolání otce - 1691 Loučka, staročeština PŘEČTENO, Díky

Příspěvekod vitsimek » ned kvě 18, 2014 22:39

Zdravím, nedaří se mi přečíst sousloví za jménem otce - zřejmě povolání nebo stav?
Jedná se zápis narození z r. 1691 (Loučka u Rajhradic) - druhá strana, první zápis, odkaz zde http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=30

8.května pokřtil Matias dítě jménem (bratr?) Celestin, Otec jeho Bartolomejus Fritz (následují dvě slova která nepřečtu - svobodnik?), a dál čtu - jak pansky tak klastersky? Matka Salomena.

Celý zápis je o trochu delší než ty ostatní na stejné stránce, kdybyste to někdo náhodou přečetl budu rád... :wink:
Vitek

http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/4303/?strana=30
Naposledy upravil vitsimek dne stř kvě 21, 2014 21:41, celkově upraveno 1
vitsimek

Re: povolání otce - 1691 Loučka, staročeština

Příspěvekod ota » pon kvě 19, 2014 4:38

vitsimek píše:Zdravím, nedaří se mi přečíst sousloví za jménem otce - zřejmě povolání nebo stav?
Jedná se zápis narození z r. 1691 (Loučka u Rajhradic) - druhá strana, první zápis, odkaz zde http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=30

8.května pokřtil Matias dítě jménem (Petr) bratr?) Celestin, Otec jeho Bartolomejus Fritz (následují dvě slova která nepřečtu - svobodnik?), a dál čtu - jak pansky tak klastersky? Matka Salomena Kmotrowé, Pan Joanes Novotný, S. M:......... ???hradskýho vlastní bratr z ...... paní Anna manželka pana Matouše Rozkošnýho ??? Miestienina a ??????? Brnenskýho

Celý zápis je o trochu delší než ty ostatní na stejné stránce, kdybyste to někdo náhodou přečetl budu rád... :wink:
Vitek

http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/4303/?strana=30
Zdravím, Ota
ota

Oblast pátrání: Citoliby, Čechtice, Dolní Kralovice, Doksany,Dolní Orlice, Dubá, Hrubá Skála, Klatovy,Králíky, Louny, Lenešice, Lysá nad Labem, Louňovice, Lovosice, Pesvice, Postupice, Praha, Ředhošť, Semice, Třebíč, Turnov,

Příspěvekod eMKa » pon kvě 19, 2014 5:40

vitsimek píše:
8.května pokřtil P.(ater) Matias dítě jménem Petr Celestin, Otec jeho Bartolomejus Fritz sklepník a taffeldecker jak pansky tak i klasstersky Matka Salomena.

eMKa

povolání Tafeldecker - 1691 Loučka, staročeština

Příspěvekod vitsimek » pon kvě 19, 2014 21:15

Díky, moc jste mi pomohli! :-)

Můžu se Vás ještě zeptat na poslední věc - TAFELDECKER - hledal jsem na tomto webu i jinde jak tento výraz přeložit do češtiny ale nic jsem nenašel, pouze na některých stránkách v němčině je to popisováno jako povolání člověka, který zajišťoval různé akce jako např. oslavy a svatby ve větších městech, staral se o jídlo i pití a úpravy stolů... (omlouvám se za asi nedokonalý překlad :-) )

Dalo by se tedy říct, že Tafeldecker byl jakýsi "Portýr"?
vitsimek

Příspěvekod Zora » pon kvě 19, 2014 21:35

Tak jako sklepník nepracoval ve sklepě, ale staral se o zásoby vína, vybíral, předkládal........
tak Tafeldecker byl ten, kterého nazýváme stolníkem. Měl na starosti vše kolem tabule, tedy zodpovídal za naprosto řádný průběh všech druhů stolování... nešlo jen o oslavy, svatby apod., ale o veškeré i běžné "domácí/ stolování (bez hostů)
Staral se prostírání, výběr a organizaci obsluhy, kontrolu servírovaného nádobí, příborů, rozložení po stole...
Slovem tabule se zde rozumí hostina, ne jednotlivý stůl...

Nenapadá mě souvislost s portýrem. To byl vrátný, někdy myšleno jako ten, kdo odpovídá za další podřízené osoby... (snad by se dalo říct - něco jako dnešní recepční)
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na VYŘEŠENO