úmrtí 1739 Ivančice

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

úmrtí 1739 Ivančice

Příspěvekod evab » ned dub 13, 2014 11:36

Dobrý den,
chtěla jsem poprosit, zda by mi někdo mohl poradit, co znamená slovo (zřejmě latinské) pod jménem Ursia Geschwinda v úmrtním zápisu. Jedná se o čtvrtý zápis odshora na pravé straně. A ještě, čtu opravdu správně, že mu bylo 96 let, když umřel? To by poslední dítě musel mít v osmdesáti... No asi vypadal opravdu hodně sešle...

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=339

moc děkuji

Eva Berková
evab

Re: úmrtí 1739 Ivančice

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned dub 13, 2014 12:19

tip bez záruky
serratius? (pilař), u věku taky vidím 96.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod evab » ned dub 13, 2014 12:34

Díky moc, není to vyloučené, i když všechna ta písmena jsem tam nenašla.. Ještě mě napadlo, jestli by to nemohl být schwabus (Němec??), ale latinsky neumím....
evab

Příspěvekod eMKa » ned dub 13, 2014 12:51

četla bych to jako "schoanus", ale jestli vůbec nebo co to je, to netuším :-(
eMKa

Příspěvekod Gabi » ned dub 13, 2014 15:53

17.2.1739 + Ursius Geschvidt (Ursus Geschwindt) Sihværius??? (Silvarius – Förster???)
:) Gabi
Gabi

Oblast pátrání: Stříbro/Mies; Sulislav/Solislau; Pňovany/Piwana; Stod/Staab; Chotěšov/Chotieschau

Příspěvekod Zora » ned dub 13, 2014 16:58

První narozený Geschwind v ivančické matrice od r. 1650 - je Jan *1700, jako otec je uváděný Jan.
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=157 levá strana.
první sňatek je uveden Ursus v roce 1709
Mně se nezdá, že by Ursus (Ursius) žil v Ivančicích, nikde o nic .... a zemřel v r. 1739 jako 96 letý (a ženil se jako 66 letý...)

Ještě je k dispozici starší matrika narozených i oddaných , snad zjistit, zda se tedy toto příjmení nevyskytuje v ní.
Teď bych se přikláněla k tomu, že jde o dva Ursie, a snad i k tomu, že rod příšel ze Švábska (schvabus?) . V našich matrikách se dost často u prvního příchozího z rodu uvádí, odkud přišel.
Vzhledem ke dvěma Janům, z nichž "otec" Jan také nemá v matrice od r. 1650 uvedeno narození ani sňatek , by se snad mohlo jednat o rod, kde přišel Ursus st., Ursus ml a Jan (již ženatý, budoucí otec) , event. další..
(Otec Jan se mohl také samozřejmě oženit v některé z okolních farnosti)
V knize Ivančice..... A, Kratochvíla se toto příjmení objevuje až k r. 1749 - Geswindt, barvíř - jako majitel druhého největšího domu, polí a vinic.
Bohužel teď na jaře není tolik času na hledání v zápisech. ...
Pokud na něco narazím, ozvu se přes SZ

PS u podobného problému se Stieglmayery se mně osvědčila mravenčí práce projít všechny dostupné zápisy - výskyty příjmení, zmapování jmen dětí a jejich matek, úmrtí a vazby na termín následných svateb u vdov či vdovců, a nakonec zjištěná data odpovídala, ale trvalo to asi tři měsíce...
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod evab » ned dub 13, 2014 17:41

Moc děkuju za všechny tipy, vidím, že budu muset ještě trochu popátrat... Jeho syn (???) František se narodil roku 1703 http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... atura=1220 (1. zápis), to by bylo otci 59 let, to je sice dost, ale možné to je....

ještě jednou díky!

Eva
evab

Zpět na VYŘEŠENO