Asi Matěj Matoušek? - matrika 1771 - vyřešeno

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Asi Matěj Matoušek? - matrika 1771 - vyřešeno

Příspěvekod KFQ » čtv bře 13, 2014 17:19

Dobrý den, měl prosbu. Mám opravdu potíže některé staré písmo v matrikách číst. Dostal jsem se k předkům v Kuřimi v Brně. Zde by se měli naši předkové jmenovat Matouškovi. Konkrétně jde o Matěje Matouška, který se měl podle mých dosavadních údajů narodit "asi 1770". Našel jsem zde: http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=125 ke dni 16.2.1771 zápis o narození, který vypadá jako Mathias a jeho otec Matašhek Jacobus - může to podle Vás být Matěj Matoušek a otec Jakub Matoušek? Dál už to nerozluštím vůbec - matku a prarodiče...

Trochu podobné je to s úmrtím 24.5.1822 - http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=30 - tady jsem si více jistý, ale je to opravdu Mathias Matoušek? A víc opět nerozluštím...
Děkuji.
Naposledy upravil KFQ dne čtv bře 13, 2014 18:26, celkově upraveno 2
KFQ

Oblast pátrání: Praha, Rokycany, Písek, Nevid, Kasejovice, Krásný dvůr u Podbořan, Ansbach (D), Telč, Třešť, Hodice, Polička, Benešov

Re: Asi Matěj Matoušek?

Příspěvekod Kašpar » čtv bře 13, 2014 17:33

-v prvním případě to je sice Mathias, ale jeho otec je Jacobus Malaschek
Famulus ( neboli sluha) ve vsi Kuřim s manželkou Catharina ( Matašek, ani Matoušek tam nevidím)
-v druhém případě ( úmrtí) to je Matoušek Mathias, fleischhacker ( řezník), zemřel v 75 letech,
příčinu žel nepřečtu celou, jen druhou část a to ,,schwindsucht" tedy TBC
Kašpar

Re: Asi Matěj Matoušek? - problém s čtením textu matriky 177

Příspěvekod KFQ » čtv bře 13, 2014 17:53

Díky moc, bylo to asi spíš "l" než "t". Máte nějakou radu, jak vypátrat to narození?
KFQ

Oblast pátrání: Praha, Rokycany, Písek, Nevid, Kasejovice, Krásný dvůr u Podbořan, Ansbach (D), Telč, Třešť, Hodice, Polička, Benešov

Příspěvekod Zora » čtv bře 13, 2014 18:01

Kolem "Matoušků" bádá jeden náš člen stejného příjmení, zkuste ho oslovit mejlem, dlouho tady nebyl.

Příjmení Matoušek - Ketkovice, Čučice, Oslavany a okolí, někteří i v Ivančicích. Zora"
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod KFQ » čtv bře 13, 2014 18:16

Díky moc. Napsal jsem p. Matouškovi z Boleslavi, snad je to on.
Kdybyste měla zájem to vidět v rodokmenu: http://www.myheritage.cz/site-family-tr ... rodu-hackl
Mějte se. Michal
KFQ

Příspěvekod Zora » čtv bře 13, 2014 18:21

Ano, to je on :-)))
Zkusím se podívat, zdali mě MH pustí nakouknout do Vašeho rodokmenu. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod KFQ » čtv bře 13, 2014 18:24

Vlastně pro mě bude zajímavé vědět, kam se dostanete jako ne-členka rodokmenu... :-)
KFQ

Příspěvekod Zora » čtv bře 13, 2014 18:33

Nejsem přihlášená a nemám v rodokmenu žádné Vaše přijmení, takže jsem se dostala všude - mimo soukromé.
Dotaz:
např.
Anna Matoušková
Narozena: 13. Září, 1815 Místo: Lomnice u Tišnova
Zemřela: 5. Duben, 1861 (ve věku 45)

Jak se na MH pozná¨u žen rodné příjmení? Když tam máte přesné datum narození, tak někde asi to příjmení bude schované :-))) , prosím o radu. Z
Zora

Re: Asi Matěj Matoušek? - matrika 1771 - vyřešeno

Příspěvekod KFQ » pát bře 14, 2014 16:38

Asi jen podle rodičů... Díval jsem se přímo do programu a u této osoby je to Doubková, ale rodiče u ní nemám...
KFQ

Zpět na VYŘEŠENO