svatba 18. stol., žen.16 let? - Jindřichovice - VYŘEŠENO

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

svatba 18. stol., žen.16 let? - Jindřichovice - VYŘEŠENO

Příspěvekod lucie.franc » sob bře 08, 2014 23:42

Dobrý den, potřebovala bych poradit.
Dohledala jsem si narození, dle údajů v matrice oddaných, ale....ženichovi (Joannes Michael Rödig) by v té době bylo pouze 16 let a nevěstě (M.A. Rosina Höferin) 19 let. Z dalších nalezených údajů vyplývá, že se jim 1. dítě narodilo cca 3 týdny po svatbě. Otázkou je, zda otec je opravdu ten, kterého hledám, žádné jiné odpovídající jméno jsem nenašla. Je možné, že by byl tak mladý? Pro posouzení odkazy:

svatba 15.1.1765: Joannus Michael Rödig filius legitimus Joannus Rödig pago Scheft, Marie Rosina filia legitima Wolfgangi Höfer pago Scheft
http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... -07_0300-o

narození nevěsta 10.1.1746: otec Johann Wolf Höfer, matka Anna Rosina .......? dítě Marie Rosina
http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... -11_3010-n

narození ženich 26.9.1749: Ahornswald, otec Johann Michael Rödig, matka Anna Marie ......?, dítě Joannes Michael
http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... -11_3280-n

Diky za pomoc :)
Naposledy upravil lucie.franc dne pon bře 10, 2014 10:40, celkově upraveno 1
lucie.franc

Oblast pátrání: Krušnohorsko, Doupovsko

Re: svatba 18. stol., žen.16 let? - Jindřichovice - lat., ně

Příspěvekod lucie.franc » pon bře 10, 2014 8:49

Mohl by mi prosím, někdo alespoň potvrdit nebo vyvrátit, zda se mohl v 16 letech oženit? Nemusíte to zkoumat :) Díky L.F.
lucie.franc

Příspěvekod Zora » pon bře 10, 2014 8:57

Lucko, možné to je, pokud se dobře pamatuji, podobný případ se tu asi před rokem taky řešil. Jen se k tomu asi neradi vyjadřujeme, je to velice ošemetné, pokud není konkretní případ doložen ještě nějak jinak.
V kažém případě bych to formulovala asi tak -
Sňatky v tomto věku byly možné, ale současně byly velice ojedinělé. U muže se předpokládala jasná možnost zabezpečení rodiny - ať už finančními možnostmi nebo alespoň fyzickými (práce na poli , u dobytka, řemeslo) Naznačený věk nedává příliš mnoho jistot nevěstě. Na druhou stranu, mohlo se jednat o svatbu z nutnosti (dítě na cestě) nebo o svatbu, kde třeba ženich již byl v roli "hlavy rodiny ( nemocní rodiče, nejstarší ze sourozenců)
Variant je mnoho, asi bude dobré snažit se to nějak ještě dohledat - věk v době úmrtí a pod.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod lucie.franc » pon bře 10, 2014 9:17

Děkuji Vám moc za vyjádření. Na úmrtí pracuji. Ženich je 10 dítětem v pořadí a jak jsem psala, dítě se jim narodilo cca 3 týdny po svatbě. Nevěstě bylo 19 pouze 5 dní před svatbou - vypadá to tedy na tu svatbu z nutnosti. Spíše mě zarazilo, že u svatby je otec ženicha ze Scheftu, matka také, ale jako místo narození (ženicha) je uveden Ahornswald - jde o obec vzdálenou pár kilometrů. Je to tedy pěkný oříšek, ale nikoho jiného se stejným jménem jsem nenašla. Každopádně děkuji za pomoc :) L.F.
lucie.franc

Příspěvekod Zora » pon bře 10, 2014 9:24

Ta místa původu vlastně nic špatného neznamenají, místo narození se může lišit od místa, kde rodiče v době svatby bydleli. Prostě se jen za 16 let od narození syna posunuli do jiné vesnice. Nebo byli stále ze Scheftu, ale matka porodila dítě ve vedlejší vesnici. To zjistíte, až naleznete narození jana Michala.
Upozorňuji ale, že jsem se do matrik nedívala, na ty prostě nevidím:-)))
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod lucie.franc » pon bře 10, 2014 9:30

Přesně to, co píšete, mě také napadá.Každopádně je to další z mnoha malých nejistot. Tak Vám moc děkuji a snad to zdárně dořeším. Hezký den L.
lucie.franc

Příspěvekod Zora » pon bře 10, 2014 9:40

Držím palce, i Vám hezký den. Z
Zora

Zpět na VYŘEŠENO