povolání Ivančice 1780 latina vyřešeno

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

povolání Ivančice 1780 latina vyřešeno

Příspěvekod Zora » stř led 01, 2014 1:09

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... /?strana=4

Bohužel matrika je zpracovaná od myší, ale podařilo se mně objevit předka alespoň z části

14. 6. 1780 Anton Chmelíček, otec Joanes.
ale nechápu uvedené povolání, pokud čtu dobře, je tam napsáno:
auranus (auraris) vigil

vigil je strážce,
co je první slovo, to mě nenapadá...

aurum je zlato, jenže jak by strážil proboha zlato:-)))
Zkoušela jsem možná domácí zvířata, ale nic jsem nevymyslela...
Tak to berte jako novoroční hádanku. Děkjuji za všechny nápady.
Zora
Naposledy upravil Zora dne stř led 01, 2014 12:24, celkově upraveno 1
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: povolání Ivančice 1780 latina

Příspěvekod ota » stř led 01, 2014 8:41

Dobrý den v novém roce. Nepřipadá mi to tak nemožné strážce zlata. Mohl by třeba střežit městské zlato, mohl by mít jeden z klíčů od pokladny. :-) Ale našla jsem ve slovníku starých povolání auriga - forman, vozka, celník, což možná by mohlo být. Někdy jsem už narazila na různé zkomoleniny povolání. O.
Zdravím, Ota
ota

Oblast pátrání: Citoliby, Čechtice, Dolní Kralovice, Doksany,Dolní Orlice, Dubá, Hrubá Skála, Klatovy,Králíky, Louny, Lenešice, Lysá nad Labem, Louňovice, Lovosice, Pesvice, Postupice, Praha, Ředhošť, Semice, Třebíč, Turnov,

Příspěvekod Zora » stř led 01, 2014 8:53

O aurigovi vím, ale není to příliš logické, že by strážil vozky, nebo jejich povozy...
Ivančice sice byly významnějším městem, ale v dané době ne natolik, aby zde bylo větší množství zlata. doly na zlato tu nebyly. Městské finance měla na starosti městská rada a asi člen pokladník...
Snad že by celník, ve smyslu výběrčí mýta .... ale to už je tak vykonstruované...

U této rodové linie nepředpokládám nějaké vzdělání vystupující nad průměr, snad psát a číst uměli... ,ale to je asi tak všechno...
Spíš pořád přemýšlím nad tím, že to byl hlídač nějakého dobytka...ale jakého...
nebo snad tohle mohlo být nějakým - netušeným- povoláním, které já dnes tupě překládám jako hlídač zlata.

Uvidíme, co k tomu řeknou osoby povolané, latinu znající precizně a ne jako já, lovící zbytky vzdělání kdesi vzadu v hlavě.
Dík za pokus. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re : povolání Ivančice 1780 latina

Příspěvekod ota » stř led 01, 2014 9:19

aucator, oris m. husák, husař
aucionarius, ii m. husák, husař
A co tohle ? To už blíže ve spojení s tím vigil.
Zdravím, Ota
ota

Oblast pátrání: Citoliby, Čechtice, Dolní Kralovice, Doksany,Dolní Orlice, Dubá, Hrubá Skála, Klatovy,Králíky, Louny, Lenešice, Lysá nad Labem, Louňovice, Lovosice, Pesvice, Postupice, Praha, Ředhošť, Semice, Třebíč, Turnov,

Příspěvekod Zora » stř led 01, 2014 9:31

:-)))
Já tedy moc netuším, co je to přesně husák, husař..
snad tedy manžel od husy, nebo snad druh vojska?

Mohl být obecní husopaska, připouštím, i když si myslím, že se spíš pásly ty manželky , tedy husy
husa - andichenodes
husa - anser
husa - anseranas
husa - chenalopex
husa - cyanochen
husa - cygnopsis
husa - exanthemops
husa - melanonyx
husa - wawa
a tady vysvětlení pokulhává...
naprosto teoreticky mohl být husákopaska :-)))

ale že by strážil vojáky, to mně nesedí..., ale byla u nás kasárna, takže třeba hlídal bránu ...., byť si myslím, že to spíš dělal někdo z vojska :-)))

Stále ale v tom slově vidím aur..., to auC mně tam chybí...
Uvidíme, aspon se zasmějem,, než na něco rozumného přijdeme. Z
Zora

Příspěvekod Zora » stř led 01, 2014 9:38

slovník klasické latiny říká, že
aurarius - náležející k zlatu

tak bud byl strážce zlata nebo husopaska :-)))

ještě taky auritus - ušatý,
tak mohl být ušatý strážce nebo naslouchající strážce,

aura - přeneseně vánek, ovzduší, takže třeba strážce počasí...
jedno má větší logiku než druhé, snad pra... dědeček odpustí legrácky, ale ... proč neměl obvyklé povolání...

Vzhledem k tomu, že vigil může být strážce, hlídač, ale také ponocný
stejně jako bdělý, ostražitý bedlivý.... tak se ani nedovažuji tvořit možnosti, které to přináší...

Význam ve smyslu pokladník jsem nikde ani vzdáleně nenašla, ten se řekne zcela jinak...

tak nevím... :roll: ¨Z
Zora

Příspěvekod ota » stř led 01, 2014 10:18

Husáctví bylo celkem lukrativní povolání. Pěkné pojednání je v kronice Načeradce. Na podzim husáci husy skupovali a sháněli pěšky z okolních vesnic, někdy i více kilometrů vzdálených. Potom je vykrmili a od sv. Martina do Vánoc prodávali a vozili do větších měst. Jednalo se o desetitisíce hus a tak takový hlídač husák měl určitě co dělat. Byl vždy hlavní husák a ten měl k sobě několik pomocníků. Husáctví vykonávali většinou ještě mimo své povolání protože se jednalo o sezónní zaměstnání. Např. v Načeradci se tím zabývalo 80 rodin. Husácká živnost např. v Načeradci trvala více jak 100 let. Konec nastal rozvojem automobilové dopravy. Myslím, že mohla být tato živnost i na Moravě.
Zdravím, Ota
ota

Příspěvekod Zora » stř led 01, 2014 10:29

Je zcela jisté, že i na Moravě husáci byli, nikdy jsem se ale nesetkala s tím, že by to právě v našem regionu bylo nějaké rozšířené povolání, "živnost".. Tady byly široko daleko vinohrady a domnívám se, že husy ve větší míře by tam byly nevídanými návštěvníky.Určitě se chovaly pro domácí potřebu, nebo běžně na trh..., spíš ale okolních obcích než přímo zde ve "městě"
Možnost husupasky, i husáka zcela vylučuji, půjde pravděpodobně o nějakého pokladníka, rodina patřila k majetnějším, potomek byl mistr pletař punčoch, měšťan..., další potomek prapodivně zemřel po pár měsících od svatby, další posléze založil nadaci na studium nadaných dětí z Ivančic a Dolních kounic...
podívám se, co se ještě dozvím do minulosti, třeba tam bude nějaká souvilost nebo snad najdu přesnější údaj u dětí. díky za nápady, ty myši mně to moc neusnadňují :-))). Zora
Zora

Příspěvekod Gabi » stř led 01, 2014 11:34

Joannes Chmelíček noc-
turnus Vigil (Nachtwächter), et ..?.
ca uxor ejus (seiner Ehefrau).

Lieber Zora,

ich wünsche Dir ein gottgesegnetes, glückliches und erfolgreiches neues Jahr 2014

Herzliche Grüße
:) Gabi
Gabi

Oblast pátrání: Stříbro/Mies; Sulislav/Solislau; Pňovany/Piwana; Stod/Staab; Chotěšov/Chotieschau

Příspěvekod Zora » stř led 01, 2014 12:14

ja, ponocný :-)))
Z
Zora

Zpět na VYŘEŠENO