Oddací list - jak dál (Slovensko), zač.20.století

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Oddací list - jak dál (Slovensko), zač.20.století

Příspěvekod layosh1 » úte pro 17, 2013 21:45

Zdravím ve spolek,
pátrám po předcích manželky a zasekl jsem se poměrně brzo - její děda Anton Jászberényi se narodil(v roce 1934) v Nitre na Slovensku. Nechal jsem si vystavit (mestský úrad Nitra) a poslat jeho rodný list a k tomu oddací list jeho rodičů (také Antonín Jászberényi). Oddací list je k nahlédnutí tady:
http://www.znojmak.info/temp/oddaci_list.jpg
A problém je, že v oddacím listě není uvedené místo narození manželů. Zkusil jsem se podívat na familysearch.org, tam jsou matriky narozených pro město Nitra do roku 1906. Jenže tam není ani jedno příjmení, které se vyskytuje v oddacím listě (Jászberényi, Forro(vá), Honfi(ová),Bart(ová) ).
Na úřadě mi řekli, že víc informací bohužel k té svatbě není.
Jaké mám další možnosti jak zjistit odkud ti dva co se vzali mohli pocházet? Napadá mě projít jen okolní matriky na familysearch.org:-/
Díky za tipy
layosh1

Oblast pátrání: okresy Znojmo, Třebíč, Jihlava a západní Slovensko - okolí Senice a Skalice

Re: Oddací list - jak dál (Slovensko), zač.20.století

Příspěvekod Martin Jílek » úte pro 17, 2013 22:43

Je zajímavé, že oddají člověka a nevědí odkud je! Nechtělo by to zažádat o úplný přepis? Např. vůbec není uvedeno náboženství, povolání,svědci atd. Myslím si, že v matrice to zapsané bude( i přesto, že matrikářka tvrdí opak)! A pokud ne tak tam třeba bude nějaká poznámka atd.

Před časem jsem si nechal vystavit nový rodný list a ten obsahuje mnohem méně informací než ten původní, např. místo narození rodičů tam chybí. Zažádal bych si o úplný přepis a ne jen o oddací list.
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod layosh1 » stř pro 18, 2013 7:57

Martin Jílek píše:Je zajímavé, že oddají člověka a nevědí odkud je! Nechtělo by to zažádat o úplný přepis? Např. vůbec není uvedeno náboženství, povolání,svědci atd. Myslím si, že v matrice to zapsané bude( i přesto, že matrikářka tvrdí opak)! A pokud ne tak tam třeba bude nějaká poznámka atd.

Před časem jsem si nechal vystavit nový rodný list a ten obsahuje mnohem méně informací než ten původní, např. místo narození rodičů tam chybí. Zažádal bych si o úplný přepis a ne jen o oddací list.

Jó tak to možné je všechno. Paní, která vystavovala oddací list mi napsala, že v zápise k manželství bohužel více údajů není. Nejsou tam ani uvedeni svědci. Takže jsem zatím ztracen:-/
layosh1

Oblast pátrání: okresy Znojmo, Třebíč, Jihlava a západní Slovensko - okolí Senice a Skalice

Příspěvekod Brasl » stř pro 18, 2013 8:44

Dnes už se do rodných listů nepíší prarodiče. Loni jsem zařizoval opravu v rodných listech dětí z r. 1983-85.
Při vystavení oddacího a rodných listů prarodičů v r. 2002 byla polovina údajů vyplněna - "nečitelné". U Vás zřejmě ani tohle slovo nepsali.

Já jsem potřebné údaje získal z farní evidence, tedy z toho co si farář psal o svých ovečkách (v místě bydliště) podle čísel popisných (i když byli jiné víry). Také existuje evidence obecních úřadů, pokud se dochovala. V Čechách je tohle oboje v okresních archivech. Plus evidence školní docházky, členství v cechu, atd. Ono se o nás na různých úřadech toho eviduje hodně.

PS : Můžete mít i štěstí, a při různých stoletých výročích se vydávají almanachy škol, např. o všech zápisech do prvních tříd za sto let, podle ročníků.
Brasl

Příspěvekod galulois » stř pro 18, 2013 15:04

Stejný problém jako mám já! Sobášný list pouze s udáním bydliště novomanželů a kdy se narodili. Bohužel ne kde a nikde to, údajně, zapsáno není. Všichni tvrdí, že předci pocházeli ze Zvolena až nějaká 100 letá teta si vzpomněla, že nee, že jsou od Spišského Podhradí. Takže i kdybych pátrala kolem Zvolena nebylo by to nic platné... Prabábu jsem našla, pradědu ne. Tady snad pomůže jenom nějaká staletá teta... :-)
galulois

Oblast pátrání: Ivanovice na Hané, Pucov (Třebíč) a Domoradice (vys. mýto)

Příspěvekod layosh1 » stř pro 18, 2013 15:15

galulois píše:Stejný problém jako mám já! Sobášný list pouze s udáním bydliště novomanželů a kdy se narodili. Bohužel ne kde a nikde to, údajně, zapsáno není. Všichni tvrdí, že předci pocházeli ze Zvolena až nějaká 100 letá teta si vzpomněla, že nee, že jsou od Spišského Podhradí. Takže i kdybych pátrala kolem Zvolena nebylo by to nic platné... Prabábu jsem našla, pradědu ne. Tady snad pomůže jenom nějaká staletá teta... :-)

Tak to jsme prošvihli, neb všichni, kdo by mohli něco vědět jsou už dneska po smrti:-/
layosh1

Příspěvekod Zora » čtv pro 19, 2013 7:24

Netuším, zda se na Slovensku vedlo něco jako policejní přihlášky, ale snad ano, byli jsme jeden stát - před i po roce 1918, zkuste požádat o tenhle doklad. Na pobytové (policejní příhlášce bývalo uvedeno, kdy a kde se osoba narodila, jak se jmenuje manžel, manželka, děti, povolání a spousta dalších méně zajímavých údajů....
Dědeček se narodil 1934, čili v té době rodina bydlela ve Zvolenu, takže z místní pobytové (policejní) přihlášky by se snad data rodičů vyčíst dala.
Ještě drobný nápad - nevím přesně , jak to na Slovensku bylo, ale v jednom období se tam měnila slovenská příjmení na maďarsky znějící, snad je možné, že Vámi hledaná příjmení mohla projít touhle změnou. Odborníkem na tuhle problematiku je pan Duros, mně bohužel uvízla v hlavě pouze tato drobnost.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod ozana » čtv pro 19, 2013 8:25

Zkusil bych vypátrat katolické ohlášky sňatků (Kniha ohlášek snoubenců), pokud to byli katolíci.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod layosh1 » čtv pro 19, 2013 10:04

ozana píše:Zkusil bych vypátrat katolické ohlášky sňatků (Kniha ohlášek snoubenců), pokud to byli katolíci.

To asi bude problém jednak nevím zda byli katolíci, v oddacím listě není uvedeno, kde se brali, zda to byl církevní sňatek nebo civilní. Můžu ale zkusit obeslat fary v Nitre, třeba se něco najde. Díky za tip!
layosh1

Příspěvekod layosh1 » čtv pro 19, 2013 10:10

Zora píše:Netuším, zda se na Slovensku vedlo něco jako policejní přihlášky, ale snad ano, byli jsme jeden stát - před i po roce 1918, zkuste požádat o tenhle doklad. Na pobytové (policejní příhlášce bývalo uvedeno, kdy a kde se osoba narodila, jak se jmenuje manžel, manželka, děti, povolání a spousta dalších méně zajímavých údajů....
Dědeček se narodil 1934, čili v té době rodina bydlela ve Zvolenu, takže z místní pobytové (policejní) přihlášky by se snad data rodičů vyčíst dala.
Ještě drobný nápad - nevím přesně , jak to na Slovensku bylo, ale v jednom období se tam měnila slovenská příjmení na maďarsky znějící, snad je možné, že Vámi hledaná příjmení mohla projít touhle změnou. Odborníkem na tuhle problematiku je pan Duros, mně bohužel uvízla v hlavě pouze tato drobnost.
Zora

Zkusil jsem ještě na matriku napsat zda existuje nějaká možnost jak původ snoubenců zjistit. Policejní přihlášky na Slovensku asi nebudou vůbec digitalizované,na webu jsem nic takového nenašel. Jména prošli přejmenováním, jen nevím v jakém období (údajně to mělo být změna z příjmení Jakubáč na Jászberényi,ale bez záruky) , od Durosa mám informaci, kde se to dá nalézt v archivu, cestu tam ale zatím nechystám...
layosh1

Příspěvekod Zora » čtv pro 19, 2013 11:55

Už se to tady jednou probíralo, skončili jsme u tohoto:
vdova lékařka bydlí také v Bystrci, Anton zcela určitě zemřel tam. Můžete tedy začít pátrat na matrice v Bystrci - k úmrtí je třeba občanka nebo rodný list zemřelého nebo na evidenci obyvatelstva. Na přihlášce je uvedeno místo narození a úmrtí.

Zkoušela Vaše manželka - jako přímý potomek - vnučka - kontaktovat matriku Bystrc? Předpokládám, že by měli mít v matrice zemřelých údaje, opsané z občanky, netuším, zda se třeba ještě teď posílají data o zemřelých do matriky narozených...Ale zkusit položit dotaz?
Určitě se také nějak musela řešit pozůstalost, co se snažit dopídit notáře, který pozůstalost vyřizoval. Vždy je nějaká možnost, že potřebný údaj - místo narození rodičů znal.
Zkoušel jste googlit na Slovensku kombinace zjištěných příjmení? Původně jsme googlili pouze to jedno, třeba se najde souvislost...
Policejní přihlášky nejsou skoro nikde digitalizované, ale hodně často jsou příslušné MU ochotny zalistovat.

Zora
Jinak je vždycky fajn, když odkazem připomenete, co jsme už kolem odané osoby řešili, sice to mám občas v hlavě, ale lépe a rychleji se to pak vše vybaví :-)))

Pro event. zájemce pomoci:
viewtopic.php?f=16&t=6279&hilit=jakub%C3%A1%C4%8D
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod layosh1 » čtv pro 19, 2013 12:08

Zora píše:Už se to tady jednou probíralo, skončili jsme u tohoto:
vdova lékařka bydlí také v Bystrci, Anton zcela určitě zemřel tam. Můžete tedy začít pátrat na matrice v Bystrci - k úmrtí je třeba občanka nebo rodný list zemřelého nebo na evidenci obyvatelstva. Na přihlášce je uvedeno místo narození a úmrtí.

Zkoušela Vaše manželka - jako přímý potomek - vnučka - kontaktovat matriku Bystrc? Předpokládám, že by měli mít v matrice zemřelých údaje, opsané z občanky, netuším, zda se třeba ještě teď posílají data o zemřelých do matriky narozených...Ale zkusit položit dotaz?
Určitě se také nějak musela řešit pozůstalost, co se snažit dopídit notáře, který pozůstalost vyřizoval. Vždy je nějaká možnost, že potřebný údaj - místo narození rodičů znal.
Zkoušel jste googlit na Slovensku kombinace zjištěných příjmení? Původně jsme googlili pouze to jedno, třeba se najde souvislost...
Policejní přihlášky nejsou skoro nikde digitalizované, ale hodně často jsou příslušné MU ochotny zalistovat.

Zora
Jinak je vždycky fajn, když odkazem připomenete, co jsme už kolem odané osoby řešili, sice to mám občas v hlavě, ale lépe a rychleji se to pak vše vybaví :-)))

Pro event. zájemce pomoci:
viewtopic.php?f=16&t=6279&hilit=jakub%C3%A1%C4%8D

Ano řešilo - toto je pokračování (dostal jsem se o dvě generace dále) a opět nevím jak dál:-) Jinak příjmení jsem googloval všechny z oddacího listu, zkusil jsem myheritage i ancestry.com a rodokmen.com ale nic kloudného jsem zatím nenašel, takže proto se obracím s otázkou do fóra:-)

Ještě dodám,že místo narození, které jsem hledal jsem našel tak, že jsem s dotazem a datem narození obeslal matriční úřady, které připadaly do úvahy, z Nitry se ozvaly s tím, že pošlou rodný list a oddací list rodičů. Matrika v Brně, kde je zapsáno úmrtí obsahuje pouze jméno zemřelého, další informace o předcích ne (ani místo narození).

Jinak zkusil jsem napsat o přihlášky tak uvidíme, třeba mi něco poradí přímo z té matriky z Nitry, paní vypadala docela ochotná, tak uvidím...
Naposledy upravil layosh1 dne čtv pro 19, 2013 12:26, celkově upraveno 1
layosh1

Příspěvekod Zora » čtv pro 19, 2013 12:24

zkuste geni.com
příjmení Forro znam z Komárna (slovenské)
večer zkusím prohledat R-U tisk do r. 1900. Z
na rodokmen.com se vyskytují samostatně Vaše příjmení také.
Zora

Příspěvekod Zora » čtv pro 19, 2013 13:17

Zora

Příspěvekod layosh1 » pát pro 20, 2013 10:11

To je zajímavé, asi budou pocházet z té oblasti, našel jsem obec Selice, kde by se mělo vyskytovat příjmení Jászberényi i Forró, zkusím jim napsat na obecní úřad, obec je to velká, třeba budou mít nějakého místního genealogického nadšence:-)Jen mi chybí překlenout jednu generaci, pak se matriky vyskytují na familysearch.org, tak uvidíme, každopádně díky za tipy
layosh1

Zpět na Otázky a odpovědi