Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
Martin Jílek píše:Je zajímavé, že oddají člověka a nevědí odkud je! Nechtělo by to zažádat o úplný přepis? Např. vůbec není uvedeno náboženství, povolání,svědci atd. Myslím si, že v matrice to zapsané bude( i přesto, že matrikářka tvrdí opak)! A pokud ne tak tam třeba bude nějaká poznámka atd.
Před časem jsem si nechal vystavit nový rodný list a ten obsahuje mnohem méně informací než ten původní, např. místo narození rodičů tam chybí. Zažádal bych si o úplný přepis a ne jen o oddací list.
galulois píše:Stejný problém jako mám já! Sobášný list pouze s udáním bydliště novomanželů a kdy se narodili. Bohužel ne kde a nikde to, údajně, zapsáno není. Všichni tvrdí, že předci pocházeli ze Zvolena až nějaká 100 letá teta si vzpomněla, že nee, že jsou od Spišského Podhradí. Takže i kdybych pátrala kolem Zvolena nebylo by to nic platné... Prabábu jsem našla, pradědu ne. Tady snad pomůže jenom nějaká staletá teta...
ozana píše:Zkusil bych vypátrat katolické ohlášky sňatků (Kniha ohlášek snoubenců), pokud to byli katolíci.
Zora píše:Netuším, zda se na Slovensku vedlo něco jako policejní přihlášky, ale snad ano, byli jsme jeden stát - před i po roce 1918, zkuste požádat o tenhle doklad. Na pobytové (policejní příhlášce bývalo uvedeno, kdy a kde se osoba narodila, jak se jmenuje manžel, manželka, děti, povolání a spousta dalších méně zajímavých údajů....
Dědeček se narodil 1934, čili v té době rodina bydlela ve Zvolenu, takže z místní pobytové (policejní) přihlášky by se snad data rodičů vyčíst dala.
Ještě drobný nápad - nevím přesně , jak to na Slovensku bylo, ale v jednom období se tam měnila slovenská příjmení na maďarsky znějící, snad je možné, že Vámi hledaná příjmení mohla projít touhle změnou. Odborníkem na tuhle problematiku je pan Duros, mně bohužel uvízla v hlavě pouze tato drobnost.
Zora
Zora píše:Už se to tady jednou probíralo, skončili jsme u tohoto:
vdova lékařka bydlí také v Bystrci, Anton zcela určitě zemřel tam. Můžete tedy začít pátrat na matrice v Bystrci - k úmrtí je třeba občanka nebo rodný list zemřelého nebo na evidenci obyvatelstva. Na přihlášce je uvedeno místo narození a úmrtí.
Zkoušela Vaše manželka - jako přímý potomek - vnučka - kontaktovat matriku Bystrc? Předpokládám, že by měli mít v matrice zemřelých údaje, opsané z občanky, netuším, zda se třeba ještě teď posílají data o zemřelých do matriky narozených...Ale zkusit položit dotaz?
Určitě se také nějak musela řešit pozůstalost, co se snažit dopídit notáře, který pozůstalost vyřizoval. Vždy je nějaká možnost, že potřebný údaj - místo narození rodičů znal.
Zkoušel jste googlit na Slovensku kombinace zjištěných příjmení? Původně jsme googlili pouze to jedno, třeba se najde souvislost...
Policejní přihlášky nejsou skoro nikde digitalizované, ale hodně často jsou příslušné MU ochotny zalistovat.
Zora
Jinak je vždycky fajn, když odkazem připomenete, co jsme už kolem odané osoby řešili, sice to mám občas v hlavě, ale lépe a rychleji se to pak vše vybaví))
Pro event. zájemce pomoci:
viewtopic.php?f=16&t=6279&hilit=jakub%C3%A1%C4%8D
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků