od IvoD » čtv lis 28, 2013 10:35
V téhle době je rozdíl 1-2 roky neobvykle přesný údaj, spíš počítej s mnohem vyšším rozdílem A čím starší zápisy, tím větší rozdíly. Ty mohly být neúmyslné nebo i úmyslné (přidával se u svatby věk tak, aby byl aspoň 24 let a nemuselo se žádat o povolení nebo se nevěstě přidalo a ženichovi ubralo, aby se "opticky" snížil rozdíl mezi manželi). A taky jsem na to narazil, když jsem našel úmrtí Jiřího Palackého a jeho manželky Juliany v Zubří - matrika inv.č. 3669, str. 115 - Jiří má mít 68 let (tady věk sedí) a Juliana 93 (ve skutečnosti 87 let - tedy rozdíl 6 roků a to jsme v roce 1853 ne ve středověku).
Ale stejně pro jistotu se podívej, jestli opravdu v Hrachovci nebyly dvě osoby stejného jména. Já mám případ, kdy v jedné (taky malé) obci byli ve stejné době dva lidé "Václav Zatloukal syn Bartoloměje" (v reálu to byl strýc a synovec) a ti si vzali ve stejném měsíci dvě "Salomény" (jeden si vzal jednu jako svobodný, druhý druhou jako vdovec, v matrice dvá zápisy hned za sebou) - vše kolem 1709, takže úplnost zápisů nic moc. Pak u narození dětí je "Antonín, syn Václava Zatloukala a Salomény" - a pak se čert vyznej v tom, kterému páru se Antonín vlastně narodil...
Nedůvěřuj zápisům, porovnávej, hledej ve více zdrojích, vyber to nejpravděpodobnější řešení.
IvoD