Zubří a okolí - věk v matrikách

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Zubří a okolí - věk v matrikách

Příspěvekod Dominika » stř lis 27, 2013 19:38

Ahoj, ráda bych si ověřila, zda máte někdo podobnou zkušenost s matrikami ze Zubří na Moravě a okolí (Hrachovec, Krhová...) v období 19. století: už u několika osob (včetně dětí) se mi stalo, že výrazně nesedělo stáří u zapsaných osob, ale vše ostatní pasovalo (čísla popisná, rodiče, potomci, návaznost životních událostí - např. u ovdovělých). Ale věk u snoubenců nebo zemřelých vůbec neodpovídal zápisu u narození, ne o 1-2 roky, jak je obvyklé, ale třeba sek až o 8 let. Dokonce u jednoho zápisu svatby vdovy byl věk 35 let a u dalšího, hned pod ním, se (velmi pravděpodobně) stejná vdova vdávala o 5 měsíců později jako 50letá. Je opravdu možné, že v tom měl tamější farář takový zmatek? :) Díky za odpovědi.
Dominika

Re: Zubří a okolí - věk v matrikách

Příspěvekod Pichnat4 » stř lis 27, 2013 21:27

Určitě se nesrovnalosti ve věku objevují. Při sňatku je rozdíl většinou malý, často přesný. U úmrtí býval rozdíl již větší. Ale, že by byl rozdíl u sňatku 15 let je, si myslím, už hodně. Nejedná se o jinou osobu se stejným jménem?
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod Dominika » stř lis 27, 2013 21:53

Teoreticky by to možné bylo, ale považte: v únoru byla svatba - v dubnu zemřel pán se stejným jménem jako ženich a ve stejném čísle popisném, odkud byla nevěsta - a v říjnu se vdávala vdova se stejným jménem jako nevěsta z únorové svatby ve stejném čísle popisném... přikládám přílohu. Možná si u 1. svatby kněz spletl věk ženicha s věkem nevěsty - ale i tak by měl ženich při úmrtí o 2 roky více než při svatbě (a to zemřel jen o pár měsíců později, dle zápisu ve 37 letech) a nevěsta by zničehonic o 2 roky omládla při druhé svatbě. Oba zápisy svatby však zapisoval jiný kněz.
snatek.jpg
úryvek z matriky Zemského archivu v Opavě
snatek.jpg (163.96 KiB) Zobrazeno 1108 krát
Dominika

Příspěvekod Pichnat4 » stř lis 27, 2013 22:05

U toho prvního sňatku již byla vdova. Dohledejte ten úplně první, třeba tam bude věk odpovídat s nějakým pozdějším sňatkem. Jinak se vážně jedná o stejnou osobu. Věk tedy farář popletl
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod Dominika » stř lis 27, 2013 22:36

Ano, právě ten první sňatek patří do mého rodokmenu - byl v roce 1783, kdy se ještě věk snoubenců neuváděl. Pokud mám všechno správně, tak se Anna narodila v roce 1764, tudíž by jí při té druhé svatbě s Martinem Adamkem (rok 1817) mělo být už 53 let. Je to hodně zamotané a úplně se v tom ztrácím :D Myslím, že se mi povedlo najít i její úmrtí - v roce 1827 a věk je tam uveden 72 let.... podle toho by se měla narodit někdy v roce 1755. Jelikož se jedná o Hrachovec - docela malou obci, je spíše nepravděpodobné, že by se tam vyskytovalo více lidí se stejným jménem ve stejné době. Jde o to, že ten věk nesedí v podstatě u žádného zápisu a toto není první případ. Na takovéto mezery jsem narazila až v matrikách okolí Zubří, jinak vždy rozdíl dělal max. 2 roky.
Dominika

Příspěvekod IvoD » čtv lis 28, 2013 10:35

V téhle době je rozdíl 1-2 roky neobvykle přesný údaj, spíš počítej s mnohem vyšším rozdílem A čím starší zápisy, tím větší rozdíly. Ty mohly být neúmyslné nebo i úmyslné (přidával se u svatby věk tak, aby byl aspoň 24 let a nemuselo se žádat o povolení nebo se nevěstě přidalo a ženichovi ubralo, aby se "opticky" snížil rozdíl mezi manželi). A taky jsem na to narazil, když jsem našel úmrtí Jiřího Palackého a jeho manželky Juliany v Zubří - matrika inv.č. 3669, str. 115 - Jiří má mít 68 let (tady věk sedí) a Juliana 93 (ve skutečnosti 87 let - tedy rozdíl 6 roků a to jsme v roce 1853 ne ve středověku).

Ale stejně pro jistotu se podívej, jestli opravdu v Hrachovci nebyly dvě osoby stejného jména. Já mám případ, kdy v jedné (taky malé) obci byli ve stejné době dva lidé "Václav Zatloukal syn Bartoloměje" (v reálu to byl strýc a synovec) a ti si vzali ve stejném měsíci dvě "Salomény" (jeden si vzal jednu jako svobodný, druhý druhou jako vdovec, v matrice dvá zápisy hned za sebou) - vše kolem 1709, takže úplnost zápisů nic moc. Pak u narození dětí je "Antonín, syn Václava Zatloukala a Salomény" - a pak se čert vyznej v tom, kterému páru se Antonín vlastně narodil...

Nedůvěřuj zápisům, porovnávej, hledej ve více zdrojích, vyber to nejpravděpodobnější řešení.

IvoD
IvoD

Příspěvekod hozacwa » čtv lis 28, 2013 20:59

podobně je tomu také ve Veselé, na Lhotách, ve Vidči, Valašské Bystřici - jedna farnost(zuberská). lidi se "míchali" v těchto obcích celá staletí mezi sebou, dávali si ke stejným příjmením stejná křestní jména, takže mít tady předky a k tomu zoufalce faráře, je radost v matrikách bádat. dávám už třetí rok dohromady tři rodokmeny v těchto obcích, skoro každý se tam kříží s každým, taky několikanásobné svobodné matky, jejichž děti potom nápadníci legitimizují za své včetně změny příjmení (u některých),jiným dětem ve stejné rodině je při legitimizaci ponechávají původní po matce ... a to jsou matriky relativně v dobrém stavu a dost věkem zpátky, až do první půlky 17.století. navrch k tomu zápisy osob z jedné (zuberské) farnosti v několika matrikách jiných okolních farností, do toho genealogická třešnička - evangelíci; pár let jsou, pak vystoupí, přestoupí na římskokatolickou církev, pak zase přestoupí zpátky ...
ale to je právě na tom bádání nejzajímavější - kdyby to byl je jednoduchý výpis z matrik, byla by to nuda.
držím palce
hozacwa

Zpět na Otázky a odpovědi