Pan Ignatz Neumann narozený ve Voticích, si vzal Ellu Heilbrunn z České Lípy, žili v Praze a pak, podle mne, zemřel v lázních Rychvald na trombózu. Potuď snad OK. Ale nejsem němčinář, takže nerozumím poznámce v posledním sloupci.... http://www.badatelna.eu/reprodukce/?fon ... Id=3753835
"Nachträglist würde verbrenung ??? der Leiste im Krematorium im Prague verfügt und von dem Bezirksbehörde in Teplitz-Schönau beviltig ???."
později bylo tělo (doslova mrtvola) nařízeno zpopelnit v krematoriu v Praze na základě schválení od krajského (okresního) nadřízeného úřadu v Teplicích - S.
Sorry za koktavou krkolomnost, už mně to nemyslí. Z.
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části
vzhledem k tomu, že jde o matriku Sobědruhy, jsi si jistá, že se jedná o úmrtí v lázních Rychvald - ty jsou snad na Ostravsku. Nemohlo by jít o Eichwald - tedy lázně Dubí? Nechej si to čtení zkontrolovat, já na to nevidím, (německý překlad jsem si doplnila správná slova podle tvého skoropřepisu.)
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části
Hned u stanice metra trasy A Želivského mezi ulicemi Želivského a Nad vodovodem se nachází Nový židovský hřbitov. Byl založen v roce 1891, když dosloužil Starý židovský hřbitov v dnešní Fibichově ulici.
no, u rodičů jsem bydlívala asi kilometr od hřbitova - to je mi známo.... pán na vrátnici žid. hřbitova disponuje přístupem do dbáze pohřbených, Neumanny jsem s ním probírala- proto vím, že tam Ignác není.
až tam přístě půjdu, mrknu na urny, od kdy tam jsou.
aha, to mě ani nenapadlo, prostě jsem si myslela, že si ji Ella odnesla (domů) no, nemám ani páru, jak to mělo být x bylo, ale když to zjistím, dám sem vědět.
někdy jsem geografické poleno- pardon (to víte, nepraktikující geodet) mě se to zdálo jasné, když jsem to četla.... kdysi tady někdo psal, že každej holt známe víc svůj píseček, Písek....
Jestli jsem dobře pochopil, hledáte příbuzného na židovském hřbitově. Pokud máte matriku ze Sobědruh (dnes část Teplic, patří pod část Trnovany), tak tam je starý židovský hřbitov, místní o něm vědí, ale moc se o něm nemluví. Pokud nevíte, tak se ozvěte, pokud víte, tak OK.
Je to z kopečka mezi Síčkama a zahrádkama, co si pamatuju, bylo to docela zarostlé ale asi před rokem jsem četl článek, že vězni z vazební věznice v Teplicích to tam prosekávali. Pamatuji si, jak jsem kolem jako malý jezdil na kole a tak jsem se občas díval, co je na těch náhrobcích napsáno, ale je to buďto němčinou a nebo hebrejsky.