Zápis svatba, místo narození nevěsty, 1874, česky

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Re: Zápis svatba, místo narození nevěsty, 1874, česky

Příspěvekod Zora » sob zář 28, 2013 20:06

Moje teorie jsou k ničemu, v zápise o narození dítěte je jasně uvedeno svobodná dcera.
Omlouvám se. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod sanmarco » pát říj 04, 2013 8:40

Tak Zoro, pro zajímavost. Manželé se vzali až v roce 1876 v obci Borovec (http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=75), takže je opravdu zajímavé, jak mu prošlo to přihlášení se k dítěti, když nebyly manželé (dítě se narodilo v roce 1874).
sanmarco

Příspěvekod havlisovka » pát říj 04, 2013 9:47

Taky by mě to zajímalo. Narazila jsem na případ, kdy se nemanželský otec přiznal dvakrát (podle všeho hned při křtu dítěte) - v letech 1848 a 1850. On katolík, panský kovář, ona evangelička. Těžko říct, jestli se vzít nemohli, nechtěli, nebo nestihli - ona zemřela na horečku omladnic za necelé dva týdny po narození toho druhého dítěte.
havlisovka

Příspěvekod Zora » pát říj 04, 2013 10:30

Je to celé zvláštní.
Ženich byl o deset let mladší, k svatbě musel mít povolení otce - k nezletilosti.
Ale mohl být o dva roky dříve, tedy ve věku cca 21 roků zapásn jako otec. :-)))
Ale díky za info, je fajn vědět, že se dohledalo.

K té druhé svatbě - nesvatbě. Je možné, že se nedomluvili o náboženství, nebo, snad je jejich svatba uvedena v evengelických matrikách?
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod galulois » pát říj 04, 2013 12:54

Ještě mě napadá k té Sváni - mám prapředka také rozeného ve Sváni a nakonec z toho vyšlo místní pojmenování dnešního Svojanova. Můj Svojanov je u Vranové Lhoty a koukám u Bystřice máte taky nějaký. tak možná tam.
galulois

Oblast pátrání: Ivanovice na Hané, Pucov (Třebíč) a Domoradice (vys. mýto)

Příspěvekod sanmarco » pát říj 04, 2013 13:17

Karlova dcera Františka se narodila v roce 1843, v obci Borovec (dnes součást Štěpánova nad Sázovou), to "Svani" fakt nevím. našel jsem tu svatbu a tak je zase zábava:

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=183 .... kde se pak vlastně Karel narodil. Vypadá to, že ve vesnici své matky což bylo - dle rady z fora - Goldenstein (Branná, okres Šumperk)? To je hezká dálka ... velice zajímavá rodina :-)
sanmarco

Příspěvekod havlisovka » pát říj 04, 2013 19:25

Zora: Určitě se nevzali. Otec se sice přiznal, ale obě děti měly celý život matčino příjmení, a matka zemřela jako svobodná.
havlisovka

Příspěvekod Zora » pát říj 04, 2013 19:36

havlisovka píše:Zora: Určitě se nevzali. Otec se sice přiznal, ale obě děti měly celý život matčino příjmení, a matka zemřela jako svobodná.

Pak už zbývá pouze teorie o nepřejícnosti znepřátelených rodů s různými vyznáními...

Pokud ale děti nosily matčino příjmení, tak otec nebyl uveden jako otec :-))) Nevím, jak to napsat.
Zora
Zora

Předchozí

Zpět na VYŘEŠENO