narození 1755-1757, Řepeč (Táborsko), latina, vyřešeno

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Re: narození v roce 1755-1757, Řepeč (Táborsko), latina

Příspěvekod Slim » čtv říj 03, 2013 18:05

Matius (Matouš, Matěj) Hořejší podruh patřící k panství Jindřichovu? (Jindřichův Hradec?)
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod george » pát říj 04, 2013 14:10

Pokud je matkou toho Františka a manželkou Matouše Anna Marková, tak mi potom nejde moc do hlavy tento zápis:
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/6183/18/2430/1291/90
narození Matoušova vnuka Jakuba v Řepči 14, zajímalo by mě co psáno v záznamu o otci, já tam přečtu toto: František Hořejší, sedlák, syn Matouše Hořejšího sedláka ze Řepče a Marie rozené ... ?Dražic?, tím zápisem o babiččce si nejsem jistý (teoreticky by tam měla být tam Anna Marková, možná že to špatně čtu).

Pak bych vás chtěl jetšě poprosit, zdali byste mohl hodit oko na tento záznam:
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/6181/108/1053/1997/68
mělo by to být narození dcery Matouše (Rosálie Hořejšova, Řepeč 14) jestli by v záznamu o otci bylo něco víc, z čeho by se dal vydedukovat odkud ten Matouš pochází...

Děkuji
george

Příspěvekod Slim » pát říj 04, 2013 14:24

Matkou Rozálie je také Anna Marková ze Stádlece. Co se týče bydliště otce, přesně uvedeno není, pouze že je podruh patřící ke statku Staleckému, stejně jako matka.

Nemohl Matouš ovdovět a podruhé se oženit?
Slim

Příspěvekod george » pát říj 04, 2013 14:34

ovdovět mohl a myslím si že tomu tak asi i bylo, protože jsem v jedné knize našel údaj o zemřelé Marii Hořejší, vdově po Matoušovi H.

Nicméně pokud byla jeho manželkou Anna Marková, se kterou měl syna Františka a dceru Rosálii, tak jak to, že potom při narození Jakuba (syna Františka a vnuka Matouše) je uvedena jako babička (v údaji o otci) Marie a ne Anna? Mohlo by to znamenat, že pokud v té době už byla Anna mrtvá a Matouš měl druhou manželku Marii, tak jako babička toho Jakuba a matkou Františka byla uvedena právě ta Marie a nikoliv ta "správná, biologická" matka a babička Anna?

A pak mi přijde také zváštní údaj o Matoušovi u jeho dětí Františka a Rosálie, u Františka je uveden jako podruh patřící k panství Jindřichovu, u Rosálie zase jako podruh patřící k panství Stádleckému :?
george

Příspěvekod Slim » pát říj 04, 2013 14:42

Je možné, že František kterého měl s Annou zemřel a s další manželkou si pořídili dalšího Františka. Dalších možností je spousta. Může se jednat o dva různé Matouše. V době narození vnuka již byl Matouš mrtvý a František znal pouze svou macechu a netušil, že to není jeho matka. Může se jednat o omyl faráře a spoustu dalších příčin. Je na Vás, abyste vydoloval pravdu.
Já mám v rodokmenu případ, kdy matka místo otce své matky uváděla jako otce svého strýce. Osiřela jako mladá a pravděpodobně správná jména ani neznala. Pouze farář při jejím oddání a pak úmrtí dal správné údaje. V případech kde spoléhali na ní uvedené údaje, což je při narození dětí, byly údaje špatně.
Slim

Předchozí

Zpět na VYŘEŠENO