Narození 1821 Vochov čeština+němčina Vyřešeno - děkuji

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Narození 1821 Vochov čeština+němčina Vyřešeno - děkuji

Příspěvekod LucieZach » ned zář 29, 2013 16:58

Ahoj všem, jsem tady zase po dlouhé době s prosbou o pomoc, do této doby jsem si docela i věděla rady, snažila jsem se sama číst, ale teď jsem tak trochu v koncích. Hledala jsem Antonína Mottla. Z předešlých záznamů vím, že byl nemanželský a měl mít jméno po mamince a otec by neměl být udán. Jenže teď se mi ho povedlo najít a jméno po mamince nemá a v kolonce otec je dopsán právě nějaký Mottl. U dalších záznamů má ale otce vynechaného. Je vidět, že je tam dopisován později. Čili Antonín se narodil nejspíš s příjmením jiným. Prosím proto o pomoc s přečtením.

Já čtu takto: 19.ledna 1821 se ve Vochově narodil Antonín - poddaný do Křimic.
Otec: přečtu pouze asi (zemřelý) Matěj Mottl? a matka Anna rozená? To je bohužel všechno, víc mi oči neslouží.
Matka: Josefa dcera zemřelého Josefa ??? chalupníka z ?Bukovce? panství ??? a matky Apoleny rozené ?Baborové? z ???.

Najde se někdo šikovnější?
Zde je odkaz:

http://actapublica.eu/matriky/plzen/pro ... ?strana=19
Naposledy upravil LucieZach dne ned zář 29, 2013 18:17, celkově upraveno 1
LucieZach

Re: Narození 1821 Vochov čeština+němčina

Příspěvekod Slim » ned zář 29, 2013 17:29

19.ledna 1821 se ve Vochově narodil Antonín - poddaný do Křimic.
Otec: bohužel nejsem němčinář, ale zdá se mi, že tam není uvedený otec, ale to, že matkou je Josefa, dcera Matěje Mottla a matky Anny rozené Hrubý z Vodokrt č. 6, máte se podívat do matriky narozených Křimice folium 66

Matka: Josefa dcera zemřelého Josefa Hrubý chalupníka z Lukova panství Lukovského a matky Apoleny rozené Dolanské.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Martin Jílek » ned zář 29, 2013 17:46

Dobrý den,jen pokus.Snad někdo zkušenější doplní.

Einssweiler wird ..........Mutter d.... Kindes heisse? Joseph??? Tochter des? + Matheus? Mottel,Inman??? ????? ??? der Mutter Anna geborenn H???? aus ???????? N.6
Vide indicem A Mate. Bapt. Křimič. fol. 66.
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod Martin Jílek » ned zář 29, 2013 17:48

Slim píše:bohužel nejsem němčinář, ale zdá se mi, že tam není uvedený otec, ale to, že matkou je Josefa, dcera Matěje Mottla a matky Anny rozené Hrubý z Vodokrt č. 6, máte se podívat do matriky narozených Křimice folium 66

Chápu to stejně.
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod LucieZach » ned zář 29, 2013 17:52

Děkuji mockrát oběma za pomoc. Jsem z toho zápisu úplnej jelen. A nevím, jak si to dát dohromady. Protože tedy u obou zápisů je uvedená matka Josefa, ale pokaždé má jiné rodiče. Jako správní se mi jeví ti, co jsou dopisováni později. Ale proč by nebyli ty původní škrtnuti? :-( Našla jsem si tu druhou matriku. Josefa porodila znovu, otce opět neudala a její rodiče jsou opět Matěj Mottl a Anna Hrubá.
Zde je odkaz, kdyby mě někdo podobnou zkušenost:
http://actapublica.eu/matriky/plzen/pro ... ?strana=66
LucieZach

Příspěvekod Slim » ned zář 29, 2013 18:05

Zdá se mi to vcelku jasné, při narození Antonína nenapsali rodiče rodičky, ale rodiče její matky. Alespoň máte ulehčeno hledání další generace.

Taková záměna se mi zdá docela lehce realizovatelná. Vzhledem k tomu, že se tehdy křtilo ihned po porodu a matka tedy u křtu nebyla.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod LucieZach » ned zář 29, 2013 18:16

Já už jsem dneska asi úplně mimo. Hledám už druhý den vždycky tak deset hodin v kuse, abych nemyslela na starosti a mozek už mi asi vypnul úplně. Děkuju mockrát, dneska by mi to asi ani nenapadlo. Hezký zbytek víkendu :-)
LucieZach

Zpět na VYŘEŠENO