od Zora » stř srp 28, 2013 11:08
Milá Tyldo, v oblasti panství veverského nejsou žádné Kočice, Košice, Kotčice... Není tam vlastně nic na K. Jedině ty Chudčice.
Jsou tam také pobíž Kninice, ty jsou ale Moravské (Německé) a spadají pod Tišnov)
Podobně znějící jsou Rosice, ale písmeno na začátku opravdu není R,
proto také nepřidají v úvahu ani Říčany (Rzitschan), Říčky, psané Ritschek , ani třeba Rudkovský mlýn:-)
Panství znám velice dobře, mám ho i prochozeno, mám odsud několik předků, po dvou rodech si tam bádám trvale (Halla, Stieglmayer)
Je možné,. že se jednalo o Chudčice, tam jsem dokonce našla narození Josefy Svobodové *1802, dcery Antona, ale zase není svatba. Je málo pravděpodobné, že by se vdávala zcela jinde, ale teď prohledávám pečlivě svatební dění v okolí.
Další možnost je, že se velice rychle stala vdovou a druhého manžela Hamana si brala pod příjmením po prvním manželovi. V záznamech o dětech je pak logicky uvedno pouze příjmení za svobodna.
VZhledem k tomu, že jsem s větším důrazem hledala svatbu Franze Hamana, projdu ještě jednou všechny svatby, kdy by se vyskytovala Josefa Svoboda...
První svatba by měla být otcovském domě, ale ta potenciální druhá mohla být naprosto všude.
Svatba se také mohla konat v Brně, pokud byla Josefa jednou z žen, které na počátku 19. století odcházely za živobytím do Brna (služba, textilky).. Zkoušela jsem Zábrdovice , tam nic...
Mrzí mně, že jsem Anad poprvé odpověděla nesprávně, tak se snažím chybu napravit - na vysvětlenou-
Zora