JerryZN píše:Woelfl: jo, to já jink používám uloz.to, ale ta možnost přílohy se tu nabízí, ale asi to ne vždy funguje?
Kašpar: děkuji za pokus. Já v tom zápise nedovedu vyhodnotit to slovo "zauzimskej", co to asi znamená, zda pocházel (přišel) z Toužimi, Sezimova ap. (to jen naznačuji co myslím) - něco v tom smyslu. Ten Lorenc je Barvíř a Václav je Kudrna atd. V zápisech je obvykle na daném místě křestní jméno a příjmí, zde je tedy příjmí (Kříž) a pak to Zauzimskej, povolání tam nebývá zdaleka vždy, ale tady je, takže je to "lehce" matoucí. Ale Křížů zámečníků tam v té době asi moc nebylo, takže to zřejmě bude otec té Alžběty.
Ještě jednou díky!
Možnost přílohy se u PHP BB fóra nabízí automaticky, zbytečně ale zatěžuje hosting, tak buďme k Dr. Tabymu ohleduplní a nezatěžujme jeho doménu

Jinak, ohledně zápisu, jednou jsem se na jihu Čech také setkal s "Kříž" na pozici křestního jména, stejně jako zde. Jak uvádí i Josef Beneš
zde:
... Mnoho je zde odvozenin ze jmen novozákonních, a to ze jmen apoštolů: Janda, Janoušek, Janeček, Hanuš, Hanzlík, Hašek (ze jména Jan, alespoň mnozí); Matějka, Mach a Mašek (snad většinou), Macek; Petr, Pešek, Pech, Šimon, Šimůnek, Šíma, Šimek; Filip; Tomášek, Tůma, Toman; Bartoš, Bárta, Barták, Bareš; Kubík, Kubíček, Kouba, Koubek, Kubát, Kubín; Vondráček; Pavlík; ze jmen evangelistů: Matoušek, Marek, Lukeš; ze jmen tří králů: Kašpar, Melichar; ze jména prvního mučedníka: Štěpán, Štěpánek; sem zařaďuji i jméno Kříž — vyskytovalo se i jako křestní jméno. Čtyři devítiny nejhojnějších příjmení z křest. jmen jsou ze jmen novozákonních. Ze jmen starozákonních jsou mezi nejčastějšími jen dvě, Adámek a Daněk (z kř. jm. Daniel). ...