Věk úmrtí 1866 - vyřešeno, děkuji

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Věk úmrtí 1866 - vyřešeno, děkuji

Příspěvekod Alfie16 » pát kvě 24, 2013 8:31

http://actapublica.eu/matriky/praha/pro ... ?strana=90

Zajímá mě druhý řádek a pouze věk při úmrtí... na první pohled jsem myslel, že je to 62, ale když se na to zaměřím, tak mi přijde, že ta 6 je upravená a mohla by to být i pětka, co myslíte?
Jelikož 62 je číslo domu, tak se mohl zapisující upsat a omyl si uvědomit a nechtělo se mu škrtat, tak to jen takhle upravil.
Naposledy upravil Alfie16 dne pát kvě 24, 2013 11:39, celkově upraveno 1
Alfie16

Re: Věk úmrtí 1866

Příspěvekod luko » pát kvě 24, 2013 8:59

No mě to příjde jako 6ka jedním tahem,bez úprav.Jestli to časově nesedí,to se stává.Kolikrát ten věk asi stříleli od boku. :D
Ty LuKo
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
luko

Oblast pátrání: Oslavany,Ivančice,Rosice,Křižanov,Vysoké Popovice,Čučice,Mohelno,Troubsko,Dolní Kounice,Neslovice,Budišov,Tasov,Velké Meziříčí,Netín
Bystřice n. Pernštejnem, Boskovice, Olešnice, Štěpánov n. Svratkou, Kunštát, Sulkovec, Prosetín, Doubravník, Nedvědice, Sebranice, Strážek, Zábrdovice, Svratka, Dolní Loučky, Lysice, Kuřim

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát kvě 24, 2013 9:01

a odečtem těch 62 a 52 od 1868 se dá dohledat narození, ne?
plus mínus rok (protože to záleží na tom, v jaké části roku se dotyčný narodil)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod luko » pát kvě 24, 2013 9:03

Někdy i +-5let,zvlášť při úmrtí.Dřív nehrál čas takovou roli jako dneska. :D
Ty LuKo
luko

Oblast pátrání: Oslavany,Ivančice,Rosice,Křižanov,Vysoké Popovice,Čučice,Mohelno,Troubsko,Dolní Kounice,Neslovice,Budišov,Tasov,Velké Meziříčí,Netín
Bystřice n. Pernštejnem, Boskovice, Olešnice, Štěpánov n. Svratkou, Kunštát, Sulkovec, Prosetín, Doubravník, Nedvědice, Sebranice, Strážek, Zábrdovice, Svratka, Dolní Loučky, Lysice, Kuřim

Příspěvekod Alfie16 » pát kvě 24, 2013 9:04

No kdyby to bylo 52 let, tak mi to sedí, protože se jeden Václav narodil v r. 1815, ale samozřejmě je i možnost, že je to někdo jiný, ale číslo domu sedí.
Alfie16

Příspěvekod Zora » pát kvě 24, 2013 9:05

Číslice mně přijde jednoznačně přepisovaná. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Bodie » pát kvě 24, 2013 9:18

Já mám u věku úmrtí v rodokmenu i dvacetileté rozdíly oproti skutečnosti.
Má smysl rozlišovat úmrtí podle věku pouze na:
1) úmrtí novorozence
2) malého dítěte
3) náctiletého
4) mladého dospělého
5) starého dospělého

Dříve lidé neřešili rok svého narození, protože je to moc nezajímalo.
Narozeniny se neslavily. Slavil se svátek, protože se většinou lidé jmenovali podle nějakého svatého, svého patrona, jehož v ten den uctili.
Bodie

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát kvě 24, 2013 9:27

ano, vím, šlo spíš o to, že těch 10 let bude buď tak nebo tak :-)
a taky se mi to zdá přepsané....
a taky, a omlouvám se za poznatek nezkušeného, se mi zdá, že v 19. století už ten věk snad (doufám) mohl být přesnější než v těch předchozích stoletích....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Zora » pát kvě 24, 2013 9:38

Event. rozdíl deseti let je ve věku je v druhé polovině 19. století velmi nepravděpodobný.
S takovým rozdílem jsem se setkala spíše na začátku 18. století a to u osoby velmi staré cca 100, kde už si nikdo moc nepamatoval, kdy se zemřelý narodil a matrika narození nebyla k dispozici, shořela fara.
Přijde mně, že původní 6 se zaoblenou vrchní částí byla přepsána na 5 s rovnou čárkou ve vrchní části. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod luko » pát kvě 24, 2013 9:57

Je to přepsané,odvolávám svůj původní názor,protože jsem viděl jinou 62 (hausnumer).Omlouvám se za mystifikaci. :lol:
Ty LuKo
luko

Zpět na VYŘEŠENO