Narození 1850 Všenice Hereitová čeština Vyřešeno

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Narození 1850 Všenice Hereitová čeština Vyřešeno

Příspěvekod LucieZach » čtv kvě 02, 2013 11:48

Hezké poledne, už jsem tu zase :-) Tentokrát bych potřebovala pomoct se zápisem ze Všenic. http://actapublica.eu/matriky/plzen/pro ... strana=521

Já čtu:
1.2.1850 se narodila Barborka Hereitová

Otec Josef Hereit ... syn zemřelého Václava Hereita ... z ... č.25 a matky ?Kateřiny? rozené ... ze Všenic 11.
Matka Kateřina rozená Sinkulová dcera zemřelého ?Matěje? Sinkuly ... z ... č.9 a matky (zemřelé) Marie rozené ... z ... č.11.

Jdu ještě prozkoumat ty tři datumy pod Barborčiným jménem. Jestli se mi ověří úmrtí, tak to bude mazec :-(

Děkuji a hezký (upršený) den všem :-)
Naposledy upravil LucieZach dne čtv kvě 02, 2013 13:26, celkově upraveno 1
LucieZach

Re: Narození 1850 Všenice Hereitová čeština

Příspěvekod artepa » čtv kvě 02, 2013 12:54

Pěkné odpoledne, jen pokus, bez znalosti míst
Kód: Vybrat vše
Já čtu:
1.2.1850 se narodila Barborka Hereitová

Otec Josef Hereit [b]havíř[/b]... syn zemřelého Václava Hereita [b]kováře[/b].. z .[b]Křis?[/b].. č.25 a matky Kateřiny rozené .[b]Witt...?[/b].. ze Všenic 11.
Matka Kateřina rozená Sinkulová dcera zemřelého Matěje Sinkuly [b]chalupníka[/b]... z [b]Chotic?[/b]... č.9 a matky (zemřelé) Marie rozené .[b]Hrobařek?[/b].. z [b]Chotic[/b]... č.11.

Jdu ještě prozkoumat ty tři datumy pod Barborčiným jménem. Jestli se mi ověří úmrtí, tak to bude mazec :-(

Ty datumy podle mě znamejí, kdy někomu z rodiny (zřejmě) vydali křestní list. Jedná se o období 2.sv, někdo potřeboval dokázat svůj původ, prý to museli mít úředníci, učitelé, ...
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod ozana » čtv kvě 02, 2013 12:58

artepa píše:Ty datumy podle mě znamejí, kdy někomu z rodiny (zřejmě) vydali křestní list. Jedná se o období 2.sv, někdo potřeboval dokázat svůj původ, prý to museli mít úředníci, učitelé, ...

.. ajznboňáci a jiní státní zaměstnanci.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Martin Jílek » čtv kvě 02, 2013 12:59

Dobrý den,vidím to takto:
LucieZach píše:1.2.1850 se narodila Barborka Hereitová

Otec Josef Hereit hawiř syn zemřelého Václava Hereita kowaře z Křiš (Kříše) č.25 a matky Kateřiny rozené Wittaus ze Všenic 11.
Matka Kateřina rozená Sinkulová dcera zemřelého Matěje Sinkuly chalupníka z Chottinz č.9 a matky (zemřelé) Marie rozené Hrobezssek? (Hrobeček?) z Chottinz č.11.
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod LucieZach » čtv kvě 02, 2013 13:18

Děkuji mnohokrát za pomoc. Ty datumy mi vrtají hlavou :-( matrika zemřelých zveřejněná není, tak nevím k čemu je přiřadit. Snad se časem dopátrám. Vím o tomto rodu hodně málo.
LucieZach

Příspěvekod Kašpar » čtv kvě 02, 2013 14:43

LucieZach píše:Děkuji mnohokrát za pomoc. Ty datumy mi vrtají hlavou :-( matrika zemřelých zveřejněná není, tak nevím k čemu je přiřadit. Snad se časem dopátrám. Vím o tomto rodu hodně málo.

Bude to tak,jak už napsal artepa a Ozana,jen pan zapisující ( farář) byl líný dopsat ,,kř." a napsal jen ,,l." jako ,,list",takže datumy vydání (opisů) křestních listů .
Takže v toto případě matrika zemřelých není třeba :shock:
Kašpar

Re: Narození 1850 Všenice Hereitová čeština Vyřešeno

Příspěvekod LucieZach » čtv kvě 02, 2013 17:41

Farář jeden lenivej :-) děkuji za pomoc. Pořád jsem si lámala hlavu a viděla v tom úmrtí. Ještěže tak. Děkuji.
LucieZach

Zpět na VYŘEŠENO