VYŘEŠENO Prostějov matrika O 1845 němčina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Prostějov matrika O 1845 němčina

Příspěvekod Majka » úte zář 23, 2025 15:23

Prosím o přečtení https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01650.jp2 druhý řádek
ženich Dostál Martin hiesiger webermeister (tkalcovský mistr) Sohn das Franz Dostál Inmanns in Urczicz ??? Barbora geboren (rozená?) Kotcurek
nevěsta Terezie Tochter Anna geborene Josef Wilhavi???? Wullermaister von Holleschau
Omlouvám se za zmatky,ale léta hledám předky v haliči a bez velkého úspěchu.Tak jsem to odložila a zkusila moravskou větev a hned na poprvé jsem se dostala takhle daleko,takže jsem byla příliš natěšená a chtěla jsem si to potvrdit.
Zarazilo mě totiž že nevěsta by měla být dcera Josefa Kocába a Anny Wilhavičak (nebo podobně) a tady v tom zápisu to nevidím.Hlavně nevím odkud byla v sčítacích operátech je uveden Olomouc.
Děkuji M
Naposledy upravil Majka dne stř zář 24, 2025 19:39, celkově upraveno 1
Majka

Oblast pátrání: Prostějov

Re: Prostějov matrika O 1845 němčina

Příspěvekod Zora » stř zář 24, 2025 12:17

Já Vám to přečtu, ale nebude to stoprocentní, nevidím na to , kolegové to pak opraví.

Neuvedla jste, kde na stránce se záznam nachází ,
nejprve přepisujte, překlad může následovat, Je třeba, aby se daly opravy plynule zapisovat do Vašeho textu. ¨
Přepisujte nejlépe tak, jak je slovo psáno, nepočešťujte
V němčině se píší podstatná jména s počátečním velkým písmenem.

Dostal Martin, hiesiger Webermeister, Sohn des Franz Dostal, Innemans? in Určzitz und und der Barbara, geborene ? Kotcaurek

Theresia, Tochter der Anna, geboreńe? Josef Wilhawičzek, Mullermeisters won (asi má být von, nutno opravit) Holeschau.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř zář 24, 2025 17:46

Jen pro přesnost - druhý záznam, nikoli druhý řádek.

Jako výchozí pro opravu beru přepis Zory:

Dostal Martin, hiesiger Webermeister, Sohn des Franz Dostal, Inmanns in Uritz und (und) der Barbara, gebornen Kocaurek

Theresia, Tochter der Anna, gebornen Joseph Wilhawiek, Müllermeisters von Holleschau

Spřežky cž a rž se píšou vždy s háčkem nad ž, jinde háček nedává smysl. Kdyby písař byl ochoten napsat háček nad č nebo nad ř, nepotřeboval by, zcela logicky, k zápisu spřežku.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Majka » stř zář 24, 2025 19:04

Děkuji za přečtení,napíšu tedy vyřešeno jestli jsem to pochopila.
Majka

Oblast pátrání: Prostějov

Příspěvekod Zora » stř zář 24, 2025 19:05

ano, a když si nejste něčím jista, ptejte se, nebo se také můžete podívat do ostatních příspěvků... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na VYŘEŠENO