VYŘEŠENO Matrika narození 1822 Předín 32 němčina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Matrika narození 1822 Předín 32 němčina

Příspěvekod Cyrda » stř zář 10, 2025 20:48

Dobrý den. Prosím o kontrolu a doplnění textu Nowember 21/22 č.p. 32 Andreas druhý zápis odspodu vpravo.

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00340.jp2

Otec: Franz Woburka Ganzlähner (To první písmeno příjmení však neodpovídá žádnému mému vzoru pro „W“.)
Matka: Anna vulgo? .................. recta? Schindler

Předem děkuji za odpověď.
Naposledy upravil Cyrda dne čtv zář 11, 2025 20:25, celkově upraveno 1
Cyrda

Oblast pátrání: Moravské Budějovice a okolí

Re: Matrika narození 1822 Předín 32 němčina

Příspěvekod Boza » čtv zář 11, 2025 7:05

Otec: Franz Woburka Ganzlähner
Matka: Anna vulgo Zemandel recta Schindler

Anna není jediná, viz N Martina v téže vsi https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00340.jp2 (vpravo šestý zdola)
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod Cyrda » čtv zář 11, 2025 15:44

Máte pravdu, Martinův otec Anton Schindler má také přezdívku Zemandel (přeškrtnuto). Zatím jsem se ještě s přezdívkami nesetkal a tak jsem druhé jméno nečekal.
Děkuji.
Cyrda

Příspěvekod Zora » čtv zář 11, 2025 18:23

Druhé příjmení bývá často uvedeno slovem recte, vulgo - viz wiki

nejčastěji proto, že v dřívějších generacích se používalo příjmení po střeše - viz wiki, někdy také různými změnami např. neprovdaných svobodných matek.

Úplně obyčejně - muž se měl podle rodného listu jmenovat Novák, ale protože bydlel v chalupě, kde dříve bydleli Vopršálkovi, celá vesnice ho znala jako Vopršálka.
Podívejte se do starších příspěvků, vyhledávejte příjmení po střeše, po chalupě...

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Cyrda » čtv zář 11, 2025 20:25

Moc děkuji Zoro za kompletní vysvětlení. Se jmény např. po chalupě jsem se už setkal. Pro svou klíčovou obec Láz jsem dokonce našel zpracovanou diplomovou práci
https://theses.cz/id/7vwuo2/P_jmen_jmna ... bci_Lz.pdf
Jen jsem netušil, že se používají i v matrice. Pěkný večer.
Cyrda

Re: VYŘEŠENO Matrika narození 1822 Předín 32 němčina

Příspěvekod Zora » čtv zář 11, 2025 20:45

Je vidět, že se o problematiku a podrobnosti zajímáte, vnímám to u Vás od prvního příspěvku :-)

V matrikách na příjmení po střeše určitě ještě narazíte, nejčastější je to na jihu Čech, ale kupodivu i na Moravě, hlavně Vysočině se vykytují také. Tam je to obtížnější, protože je to hlavně nečekané.

Mám Navrátily, dlouho jsem hledala, ale on byl původně Pecina. V době trvání manželství se zřejmě přestěhoval v rámci jedné obce do domu po Navrátilových a najednou se už původní příjmení neobjevovalo... První dvě děti (zemřely), se narodily ještě pod původním příjmením, další už pod novým...
Těch variant, kdy a jak se ke změně příjmení, resp dřívě příjmí přišlo, je více... Ne vždy změny zachycuje matrika (myšleno obě dvě varianty).
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na VYŘEŠENO