VYŘEŠENO Matrika N Janovice nad Úhlavou, 1853, němčina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Matrika N Janovice nad Úhlavou, 1853, němčina

Příspěvekod bilekj » stř srp 13, 2025 21:21

Dobrý den, prosím o pomoc, poslední zápis na stránce vlevo:
https://www.portafontium.eu/iipimage/30 ... =340&h=180

Přečetl jsem: Mathias Kuba, Schänker in Wesselj No 5. eh[eliches] Sohn des Johann Kuba, Bauer in Fuhen? No 7. beide Klattauer Bez[irk] H...schft? Pilsner Kreises, und der Barbara, gebor[ene] Kautnjk aus Miletitz, Bez[irk] H...schft? Taus Pilsner Kreises.
Jednak jsem na klatovsku nenašel obec s německým názvem Fuhen (pokud to čtu správně) a to hledám i v Zevrubném popisu království českého z roku 1854. A pak nevím, co to je za 2x se vyskytující slovo H...schft. Napadlo mě něco jako zkomolené Herrschaft, ale to je už po zrušení panství.

Předem děkuji.

EDIT: Tu obec jsem možná už našel, asi to bude Eichen, což budou Janovice. Ale v tom Popisu je uvedeno Aichen, takže asi nějaký místní dialekt.
EDIT 2: A vpravo vedle u matky na 2. řádku je ...Martin Witak, ge...senen? Schänker... Může to být něco jako bývalý?
Naposledy upravil bilekj dne čtv srp 14, 2025 6:06, celkově upraveno 1
bilekj

Oblast pátrání: Jičínsko, Turnovsko, Rokytnice n/J., Černokostelecko, Kralupsko, Volyňští Češi

Re: Matrika N Janovice nad Úhlavou, 1853, němčina

Příspěvekod pavel.m » čtv srp 14, 2025 5:37

Bauer in Eichen = Ano
Hptmschft Pilsner = bude to tehdejší němčinou Kraj, něco jako Hauptmannschaft? neumím německy a u sebe jsem se s tím nepotkával
gewesenen Schänker
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Zora » čtv srp 14, 2025 5:40

hejtmanství. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod bilekj » čtv srp 14, 2025 6:05

Moc děkuji.
bilekj

Oblast pátrání: Jičínsko, Turnovsko, Rokytnice n/J., Černokostelecko, Kralupsko, Volyňští Češi

Zpět na VYŘEŠENO