matrika oLipnice, 1696, čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

matrika oLipnice, 1696, čeština

Příspěvekod Sysoj Psojič Rizpoloženskij » pon črc 21, 2025 21:22

Pomůže, prosím, někdo? Potřebuju zjistit, čí syn je Martin Drahozal. Všechno kolem přečtu, ale s textem mezi slovy "syn" a "s poctivou" na 3. - 4. řádku si lámu hlavu.
Co tam je napsáno (nechtěl jsem vás ovlivnit tím, co tam vidím, ale bylo mi z nějakého důvodu řečeno, že to musím celé napsat):

"Z Lipnice dne 16 septembris potvrzeni v stavu s[va]tého manželstva osoby tyto poctivý mládenec Martin Drahozal syn (následuje něco jako: "slovutného muže pana Matouše Jiřího") s poctivou pannou Lidmilou vlastní dcerou pana Pavla Sekanýho družba Pavel (…) družička Kateřina dcera pana mat(…) pekaře(?) lipnickýho Václava Mašaty a jiných mnoho přítomných."

Jde mi o tu první závorku, o to titulování a především o to jméno - přijde mi divné, že by nebylo, zvlášť v takovém "významnějším" případě napsáno příjmení Drahozal.

Fotka v příloze, případně link tady: https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... 02d298bcf2 - zápis vpravo nahoře (pag. 233).

Děkuju!
Naposledy upravil Sysoj Psojič Rizpoloženskij dne sob črc 26, 2025 10:27, celkově upraveno 2
Sysoj Psojič Rizpoloženskij

Re: rozluštění slov z roku 1696

Příspěvekod Mistr Jan » pon črc 21, 2025 22:05

Dobrý den,
tohle je dotaz do sekce čtení starých materiálů. :-) Váš dotaz tam přesunu. Přečtěte si ale prosím místní pravidla, v prvé řadě opravte předmět příspěvku. Dále bych Vás poprosil, abyste se pokusil přepsat to, co sám přečtete (i s tehdejšími znaky). Hned potom se Vám dostane odpovědi.
Předem díky,
J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Re: rozluštění slov z roku 1696

Příspěvekod Zora » stř črc 23, 2025 4:34

Sysoj Psojič Rizpoloženskij píše:Pomůže, prosím, někdo? Potřebuju zjistit, čí syn je Martin Drahozal. Všechno kolem přečtu, ale s textem mezi slovy "syn" a "s poctivou" na 3. - 4. řádku si lámu hlavu. Nechci vás ovlivnit tím, co si myslím, že tam vidím já :). Díky za případnou pomoc! Fotka v příloze, případně link tady: https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... 02d298bcf2 - zápis vpravo nahoře (pag. 233)

Kolega Vám napsal, že máte zprávu upravit. Jste v sekci Čtení, takže musíte mít v pořádku předmět, musíte alespoň něco kolem nejasných slov přepsat .
Nevkládejte skeny, stačí odkaz.
Nahoře na stránce jsou pravidla.

Vy se sem sice chodíte dívat, ale zatím jste nic neopravil. Jestli něčemu nerozumíte, ptejte se.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: matrika oLipnice, 1696, čeština

Příspěvekod Boza » pát črc 25, 2025 9:32

OK, tak to zkusím posunout trošku dopředu. Viděl bych to takto:

Z Lipnice dne 16 septembris potvrzeni v stavu s[va]tého manželstva osoby tyto poctivý mládenec Martin Drahozal Syn Slovutného Muže Pana Matauše Girowyho s poctivou pannou Lidmilou vlastní dcerou pana Pavla Sekanýho družba Pavel Zamečnik lyppnicky družička Kateřina dcera pana Matauše pekaře lyppnickýho Václava Wašaty a jiných mnoho přítomných."

Ohledně toho "příjmení", které ale může být i neformálním rozlišením jednotlivých větví nějakého rozrodu, přijde mi že ho vidím u nevěsty vlevo dole o rok dříve: https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... 1977280e87
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod Sysoj Psojič Rizpoloženskij » pát črc 25, 2025 14:17

děkuju, i za to upozornění na další zápis s Jirovým. Myslíte tedy, že otec je také Drahozal, ale označovaný jako Jirový? Případně napadá vás, proč to tam není nijak napsáno? Přijde mi to zvláštní i proto, že jsem těch zápisů všude kolem prošel opravdu hodně a tohle je unikát. Zapomenutí napsat jméno, nezapisování rodných příjmení manželek, chyby atd., to vše se stává, ale jiné pojmenování otce (bez uvedení toho stejného příjmení), to jsem snad v těch tisících zápisů ještě neviděl...

Příspěvekod Sysoj Psojič Rizpoloženskij » pát črc 25, 2025 16:34

... teď jsem totiž našel záznam o narození Martina, syna Matouše Jírů, v Lipnici, 13. 10. 1664 (vlevo třetí záznam shora https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... 34b311abdc ). Jde o to, jestli by to mohl být on (oni). Narození Martina Drahozala jsem v matrice směrem od svatby zpět až do tohoto roku 1664 nenašel. A také jde o to, jestli je možné, že by byl Martin (Drahozal) ještě ve 32 letech (1696) označen za mládence (asi spíš ve smyslu svobodný než mladý). Kde a kdy by přišel k příjmení Drahozal už v matrice nejspíš nevyčtu (našel jsem tam Drahovzaly, ale v jiné vesnici ve směru, kde bych tyto neočekával, a s písmenem "v" ve jméně, které se tam objeví až při narození v roce 1736 (ale může taky jít o různé změny v zápisu v čase, to nemusí nic znamenat).

Příspěvekod Mistr Jan » pát srp 01, 2025 18:32

Drahozal a Drahovzal bych považoval za ekvivalentní. Škoda, že zde asi nejsou k dispozici pozemkové knihy, ty by mohly tuhle věc objasnit. Nejjednodušší výklad je podle mě ten, že Drahovzal bylo příjmí, které Martin získal přestěhováním se do jiného domu v Lipnici (ve městečkách se často držela stará označení domů – mohl to být Drahovzalovský dům). Zkuste projít potomky Matouše Jírů, třeba došlo ke změnám i u jiných jeho potomků.
Jako mládenec býval u svatby uváděn jakýkoliv muž, který nebyl vdovec, nehledě na věk. Často se s tímto označením setkáte u o něco starších mužů, např. vysloužilých vojáků.
J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod Sysoj Psojič Rizpoloženskij » sob srp 02, 2025 9:45

děkuju.
(nechám to je ještě nevyřešené, kdyby se ještě někdo chtěl připojit)

Příspěvekod zburget » sob srp 02, 2025 11:53

Připojit k čemu? Je tady něco, co bylo nedočteno? Je nějaký nezodpovězený dotaz k vašemu prvotnímu příspěvku?
Nebo čekáte, že se v sekci "čtení" rozvine nějaká debata?

Pokud je vše přečteno, nemá tady příspěvek dál co dělat. Jinak sem pak zbytečně nakukují další čtečky, které předpokládají, že je zde ještě potřeba něco řešit. Okrádáte je tak o jejich čas!
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod zburget » ned srp 10, 2025 15:25

Uživateli Sysoj Psojič Rizpoloženskij bylo uděleno varování za dělání bince na fóru.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Zpět na VYŘEŠENO