Zdravím Vás, sloužit to bude v tuto chvíli "pouze" ke získání informací pro rodokmen, rod Táborských z Vinař a okolí, který tvořím pro svou bývalou ženu (začal jsem v době, kdy jsme byli spolu

). Na těchto stránkách předpokládám zjištění informací, které mi dosud unikaly a jsou pro celý rodokmen dosti klíčové. Samozřejmě, že se chci toto i další písma naučit číst, tady mne však tlačí čas... její otec, kterému chce rodokmen dát, je po mrtvicích a nastupuje u něho demence a popravdě není úplně jisté, jestli bude schopen rodokmen ještě "pobrat". Spíše si myslím, že ho již tvořím jen pro ni, ale to je otázka. Jakmile toto dokončím, budu pokračovat svým vlastním rozdělaným rodokmenem, takže znalost písma bude nutností. Již hodně přečtu z pozdějších matrik, ale toto písmo, které je v gruntovních knihách, ačkoli je krasopisné, je pro mne v tuto chvíli čínštinou.
Fotografie určitě otočím, vložil jsem je rychle pro ukázku rozsahu a náročnosti práce. Čili v tuto chvíli přečtení textu dnešním jazykem tak, abych pochopil jejich obsah, je pro mne přednější, než přepis doslovný ve staré češtině. Na fb mi jeden kolega do doslovného přepisu převedl jeden odstavec a když to pak člověk porovnává, už v tom ten text vidí... jen to není na týden učení.
Samozřejmě nečekám, že by to pro mne někdo udělal z čiré dobroty duše

samozřejmě počítám s nějakým naceněním. A pokud bych našel někoho, s kým bych mohl i v budoucnu nějaké nejasnosti konzultovat, bylo by to skvělé.
Děkuji za vaši odpověď