VYŽEŠENO N matrika NOZ Hroška 1687 čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŽEŠENO N matrika NOZ Hroška 1687 čeština

Příspěvekod Radim321 » úte dub 08, 2025 16:06

Zdravím všechny,
Potřeboval bych poradit nepřečtu informace v matrice. Jméno Václav Novotný narodil se 10.srpna 1687 ale nepřečtu ty další informace jako Otce i Matku.
je to na: https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... 74aabfd816
strana 77
Za jakoukoliv pomoc předem děkuji Kocek
Naposledy upravil Radim321 dne ned dub 13, 2025 22:31, celkově upraveno 1
Radim321

Oblast pátrání: Východní čechy

Re: N matrika NOZ Hroška 1687 čeština

Příspěvekod zburget » úte dub 08, 2025 22:16

Přečtěte si ještě jednou podrobně pravidla této sekce. především body 2b) a 2c)
A taky bod 1 a odstraňte z předmětu to, co tam nepatří.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Asanoth » stř dub 09, 2025 7:32

To Václav Novotný ale už je jméno rodiče.
V prvním sloupci je jméno dítěte, tedy Václav, v druhém rodičů, Václav Novotný a Maryana a následují kmotři, místo a datum.
Asanoth

Příspěvekod zburget » stř dub 09, 2025 17:18

Uživatel Asanoth byl varován za odpověď u příspěvku, kde není v pořádku předmět zprávy!
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Asanoth » stř dub 09, 2025 18:37

Ano, přišlo mi varování z důvodu porušení pravidel. Byl v něm dokonce vykřičník. Mohu se zeptat, které pravidlo jsem porušil?
Asanoth

Příspěvekod Zora » stř dub 09, 2025 19:07

Máte přece uvedeny body pravidel. Zjednodušeně - pokud moderátor napíše autorovi, že má něco opravit, musíte počkat, až to opraví. Říká se tomu respektování pokynů moderátora.

Navíc - je dobré přepisovat v originálním znění zápisu, tedy není tam Novotný, je to zapsáno trošku jinak. (za to ovšem nebylo varování) Z.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř dub 09, 2025 19:33

Asanoth píše:Mohu se zeptat, které pravidlo jsem porušil?
Hned pravidlo č. 1 - je zde špatný formát předmětu. Je to jediné pravidlo, které musí být bezpodmínečně respektováno. Je taky jediné, které je napsáno tučně a červeně.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Asanoth » pát dub 11, 2025 7:23

No teda na to, jaká je na tomhle fóru pedantská atmosféra, si ty pravidla vykládáte, nebo spíš vymýšlíte za běhu, docela svévolně.
Pokud nechcete, aby lidi odpovídali na něco, kde není správně předmět, doporučuji napsat to explicitně do pravidel. Teď to tam není, jsou tam jen pravidla pro pisatele.
Mně samotnému přišlo několik odpovědí na témata s nesprávným označením a nikde tam nic o varování nebylo.
Asanoth

Příspěvekod zburget » pát dub 11, 2025 8:13

Asanoth píše:No teda na to, jaká je na tomhle fóru pedantská atmosféra, si ty pravidla vykládáte, nebo spíš vymýšlíte za běhu, docela svévolně.
Pokud nechcete, aby lidi odpovídali na něco, kde není správně předmět, doporučuji napsat to explicitně do pravidel. Teď to tam není, jsou tam jen pravidla pro pisatele.
Mně samotnému přišlo několik odpovědí na témata s nesprávným označením a nikde tam nic o varování nebylo.
Pravidla fóra, zcela logicky, platí jak pro tazatele, tak pro ty, kteří odpovídají. A pokud je v pravidlech v jediném tučném červeném řádku napsaáno: „… Prosíme všechny, aby požadavek na formát předmětu bezpodmínečně dodržovali!“, znamená to, že to opravdu platí i pro ty, kteří chtějí odpovídat.
Ti, kteří odpovídají (a je jich tady, že by se to na prstech dalo spočítat), to vědí a bez námitek to respektují. Proto to explicitně v pravidlech není. Kdybychom tam chtěli postihnout všechny situace, které můžou nastat, musely by tam být napsané litanie, které nikdo nebude číst. Pravidla musejí být jednoduchá, přehledná a co nejkratší. A v podstatě máte pravdu v tíom, že pravidla jsme si vymysleli a sepsali zcela svévolně (nejdřív po veřejné diskuzi zde na fóru, pak následovalo doladění přesného znění mezi moderátory a adminem). A ano, pokud je to potřeba, upravujeme je i za běhu. Zrovna v posledních dnech jsme se domluvili na jejich drobné úpravě. Dva body jsme vyškrtli. Jeden jsme přidali, takový, který jsme už delší dobu vyžadovali (spíš důrazně doporučovali). A dva upravili - zjednodušili, zpřesnili a aktualizovali po technické stránce. Pravidla si pak samozřejmě vykládáme nikoli svévolně, ale přesně v tom duchu, jak byla navržena a sepsána. Pokud se vám některá jejich číst zdá nejasná, nepřesná, zbytečná, zavádějící nebo jakkoli nevhodná, klidně o tom můžeme diskutovat. V případě, že vaše námitky budou shledány opodstatněnými, není problém do pravidel opět říznout. Za předpokladu, že se na tom moderátoři shodnou.
A teď ještě vysvětlení, proč jste dostal to varování takhle naprudko. Kdybyste si špatně zapsaného předmětu nevšiml a odpověděl - což se stává, celkem běžně (a to třeba i já odpovím a nevšimnu se, že je v předmětu nějaká chyba), nikdo by vám hlavu netrhal. V taklové situaci připíšeme požadavek na opravu předmětu, je zvykem, že ten, kdo tam odpověděl svoji odpověď stáhne (smaže text s nějakou poznámkou, že byla odpověď stažena do opravy předmětu) a až tazatel předmět opraví, zase se tam odpověď vrátí. Protože když tazatel svoji odpověď dostane, už nemá nejmenší důvod cokoli opravovat. A tady zůstává binec.
U vaší odpovědi byl problém v tom, že tazatel byl upozorněn na nutnost opravy předmětu, jakožto jediného pravidla, které je nutno bezpodmínečně dodržet, a vy jste tam v klídku přilepil odpověď. To znamená - moderátorovy požadavky mám naháku, napsat si můžu, co chci. No, zjistil jste, že i moderátor má nějaké nástroje k tomu, aby uživatelům vysvětlil, že jeho požadavky je nutné dodržovat. A varování je z těch nástrojů ten první, nejmírnější. Mimochodem - mimo pravidla, která jsou přesně napsána v této části fóra, je samozřejmě potřeba dodržovat obecná pravidla pro internetové diskuze. A jedno z těchto pravidel je, že je nutné dodržovat pokyny moderátorů.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » pát dub 11, 2025 11:36

A pravidla platí fakt pro všechny nejen pro Váís, ale i pro mě.
- nedávno jsem dávala něco do čtení sama za sebe, docela jsem na to čekala, na chybějící slovo jsem přišla až při konečném zpracování rodokmenu.

a ejhle, ono nic, nikdo nepřečetl...
No, jo, do předmětu jsem zapomněla napsat snad jazyk nebo obec, už nevím. Takže mě kolega musel upozornit, opravila jsem a čtení bylo až další den.

Přece nikam nespěcháme, rodokmeny počkají a než nevhodně odpovídat je vhodnější přečíst si pravidla, sžít se s nimi a komunikovat logicky. Není přece možné dát do sekce Hledám současně asi sedm (číslo si nepamatuji) různých nesouvisejících osob. Jak by asi vypadaly odpovědi... Vše se vysvětlilo...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Asanoth » pon dub 14, 2025 8:47

zburget píše:
Asanoth píše:Pokud se vám některá jejich číst zdá nejasná, nepřesná, zbytečná, zavádějící nebo jakkoli nevhodná, klidně o tom můžeme diskutovat.

Cáš příspěvek popisuje zvykové právo. Jakožto relativně nový uživatel říkám, ale nemínim o tom již "diskutovat", že nepsané pravidlo neodepisovat na formálně chybně opředmětované není vůbec zřejmé.
Pokyny moderátora v tématu se týkají tazatele. Opět není zřejmé, že pokyn jaksi implicitně vyjadřuje, že je téma "tiše zamčené", dokud se předmět neopraví.

Takže já jako uživatel říkám, že tohle není vůbec zřejmé. Teď už to vím, takže fájn, ale až zase přijde někdo další, opět nebude tušit, že tady nějaké takové nepsané pravidlo je. Samozřejmě ta parta těch " že by se to na prstech dalo spočítat" to ví a dodržuje, ale to je jak na místě, kde chybí dopravní značení říkat "no místní vědí, že tady musí dát přednost, i když tu ta značka není".
To je za mě vše.
Asanoth

Zpět na VYŘEŠENO