Soupis, Suchodol [PB] 1764 česky

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Soupis, Suchodol [PB] 1764 česky

Příspěvekod JosefJ. » stř led 01, 2025 10:54

Dobrý den.
Na stránce http://rdk0000.wz.cz/Picin/22DSC09377.JPG vpravo u domu 33 čtu původně jako Jozef Kromes. V matrice nenalezen žádný sňatek Josefa a Evy v odpovídající době v Suchodole a okolí, ani narození Adama, Josefa či Marie rodičů Josefa a Evy. V pozemkové knize http://rdk0000.wz.cz/Picin/22DSC20015.JPG u čísla 35 čtu Anna Kraus, možná může jít o stejnou rodinu, nemám snímek daného zápisu.Pod vlivem toho i to Kromes bych mohl vidět jako Kraus - ale s písmeny a a u jinými než v okolním textu. Samozřejmě může být opravdu napsáno Kromes a jít o Krause, nebo to v tom obsahu pozemkové knihy čtu jako Krause špatně. Mohu se zeptat ostatních na názor k oběma jménům v zápisech?
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Re: Soupis, Suchodol [PB] 1764 česky

Příspěvekod zeter » stř led 01, 2025 12:53

- u toho soupisu je pod č. 33 Josef a Johanna - přičemž se zaměnitelností jmen Johanna/Anna jsem se už setkal, ale:
- v té pozemkové knize to podle mě Kraus není, vidím tam spíš Krana? - poslední písmenko zaniká v tom K ze spodního řádku. Nabízí se srovnání s č. 21 (levý sloupec, třetí shora), v obou případech čtu Kranat a připadá mi, že to -t vidím i u Anny pod č. 35
zeter

Příspěvekod Mistr Jan » stř led 01, 2025 13:32

Souhlasím, že v pozemkové knize stojí u čp. 35 "Kranat" - u soupisu duší se mi to ale úplně nezdá.
Odpovídají čísla v soupisu duší číslům popisným (alespoň někdy)?
J
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod JosefJ. » stř led 01, 2025 17:01

Dobrý den.
Souhlasí možná tak tam, kde je zámek číslo 1. U běžných obyvatel u těch, které jsem zkoumal, jsem nenarazil na shodné číslo v pozemkové knize a soupisu duší.
Já se nejprve podívám na ten zkrat s Evou místo Johanny. Josef ze Suchodolu se v Pičínské farnosti neženil žádný, ale sňatek klidně může být ve Svatém Poli nebo Příbrami. Ale ani ve křtech ze Suchodolu nenacházím Adama, Josefa či Marii, jejichž otec by byl Josef. Kranat by mohla být nějaká varianta příjmí Karnet nalezeného v matrikách - nebo jsem mohl chybně přepisovat z matrik.

Po přečtených odpovědích se kloním k tomu, že první tři písmena Kro- opravdu budou, zato u možného m na 4. místě jsem ještě víc znejistěl; v jiných jménech na stránce je m psáno trochu jinak.Na druhou stranu mě ani pro případ, že by to byla dvojice písmen, nenapadá, co by jiného to mohlo být, když -en- i -rn- bych vyloučit porovnáním s písmeny e a r jinde na stránce.

Vyřešeno není, ale jako ležák to také nemusí zůstávat mezi aktivními dotazy. Chybí mi tady podfórum Vzdáno/odloženo.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Příspěvekod Zora » pát led 24, 2025 5:44

Pokud považujete příspěvek za vyřešený, označte ho podle pravidel :

3. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny na začátek předmětu v prvním příspěvku slovo VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod JosefJ. » pát led 24, 2025 17:15

Dobrý den.
Jak píši v závěru posledního příspěvku, vyřešeno není, ale také to nemusí zůstávat jako ležák mezi aktivními dotazy. Chybí mi tady podfórum Vzdáno/odloženo.Je nemalá skupina informací, které člověka sice zajímají, ale nejsou nutné k tomu, aby postoupil dál.
Pěkný večer.
Josef
JosefJ.

Příspěvekod Zora » pát led 24, 2025 17:21

OK, přeřazuji do vyřešených,. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » pát led 24, 2025 17:31

Vážený pane Josefe, Vy asi budete příbuzný s chytrou horákyní... Není to vyřešeno, ale nemusí to zůstávat mezi ležáky :-). Inu, ať se moderátor stará, rozhodne, bude to pak na něm, že :-)
Projděte si sekce našeho fóra, kam by se Vás příspěvek - dotaz hodil, ráda ho přesunu.
Možná by se Vám líbila sekce
Povídání volně na genealogické téma

Váš příspěvek by byl zcela zachován a Vy byste mohl očekávat další doplnění od kolegů. . Stejně tak to můžete dělat s dalšími příspěvky, které jsou sice asi vyřešené, ale ne zcela nebo podle Vašich představ.
Ráda Vám ze čtení cokoliv přesunu... Z
Z
Zora

Příspěvekod zburget » pát led 24, 2025 18:39

JosefJ. píše:…vyřešeno není, ale také to nemusí zůstávat jako ležák mezi aktivními dotazy.
Uvědomte si, že po moderátorech nemůžete chtít, aby prolízali vaše dotazy a přemýšleli, jestli to jako vyřešené je nebo jako není nebo se to může přesunout nebo ještě ne. Zde v sekci čtení máme tři stavy dotazu. Nevyřešený, Vyřešený a Ležák. Nic jiného. Prostě buď ještě odpovězeno není nebo odpovězeno už je a nebo se ještě čeká, že někdo na něco přijde.
A logicky, nemá smysl čekat věčně. Po určité době by každý měl být natolik soudný, že si řekne: "Fajn, tady už není šance zjistit nic víc" a příspěvek prohlásí za vyřešený. Případně za neřešitelný, ale pak je na zvážení, jestli má smysl, aby zde na fóru zůstával, případně kam jinam by ho bylo vhodné přesunout. Ve čtení ale zůstávat nemůže, protože tam už není co dál řešit.

Tož asi tak.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod JosefJ. » pát led 24, 2025 20:20

Přesunout někam jinam je v principu rozumné řešení, ale žádné přiléhavé fórum nenacházím. V té volné diskusi na genealogické téma je to od svého charakteru ještě dál než ve vyřešených. Ale nebráním se přesunu ani tam, pokud to moderátoři uznají za vhodné. To subfórum na vzdané čtení mi chybí dost citelně. Popřípadě fórum na dlouhodobě nevyřešené problémy nejen ze čtení, ale ze všech fór, která mají podfórum Vyřešeno.
JosefJ.

Příspěvekod zburget » pát led 24, 2025 20:26

JosefJ. píše:…Ale nebráním se přesunu ani tam, pokud to moderátoři uznají za vhodné.
Nám je celkem jedno, co kam přesuneme, pokud to bude mít nějakou logiku. Kam je nejlepší to přesunout, byste si měl rozlousknout vy. Vy víte, co chcete, vy to tam budete případně hledat.
To subfórum na vzdané čtení mi chybí dost citelně.
Tak to jste zaručeně jediný, komu to chybí.
Každopádně nikdo z nás, kteří se tady na fóru vyskytujeme, nemá vercajk k tomu, abychom tady jakkoli měnili / doplňovali / přejmenovávali strukturu fóra. To může jen admin. A ten se tady prakticky nevyskytuje. I my po něm chtěli nějakou celkem velkou hromádku změn, ale zatím jsme ho k tomu nedokopali - a to už se doba vyřízení našeho požadavku počítá na roky. Takže ani v nejmenším nepočítejte s tím, že by tady něco takového vyrobil.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » pát led 24, 2025 20:28

Ok, moderátor rozhodl, je přesunuto do vyřešených.
Sekce " něco mezi tím" tady není a nebude.

Ještě existuje možnost, najít si jiné fórum, nebo se obracet na pracovníky příslušných archívů.
A mezi námi, všichni se přizpůsobili, Vy máte neustále nějaké výhrady nebo prohřešky proti pravidlům... Z
Zora

Zpět na VYŘEŠENO