Domino píše:Matku dětí si ale Václav za ženu nevzal.
Ne, není pravda. Václav Vojtíšek si Josefu Jandovou vzal. V tom záznamu narození Václava máte dokonce přesně napsáno kdy a kde!!! Stačí si to jen přečíst a najít. Já ten sňatek našel za cca 15 min. a tak dlouho mi to trvalo jen proto, že jsem si napoprvé nevšiml, že hledám v blbé knize (místo v katolické jsem hledal v civilní). Zatím vám sem odkaz na ten sňatek nebudu dávat, abych vás neobíral o radoist z vlastního nalezení. Ale pokud ho budete chtít, není to nic tajného.
U toho narození je totiž ještě taky přípis "Haec proles legitimatur per matrimonium subsequens initum die 17. Januarii 1900 in Lovčice…" Tzn. Dítě bylo legitimizováno následným sňatkem rodičů. Proč bylo potřeba ho ještě o rok a půl později legitimizovat výnosem místodržitele, to teda netuším.
Časový sled procesu legitimizace:
17. ledna 1900 sňatek Václava a Josefy.
14. března 1900 tady upřímně nevím, co je to za datum - snad vydání oddacího listu, který pak u legitimizace sloužil jako důkaz sňatku
29. července 1901 (tedy rok a půl po svatbě!) se manžel matky prohlásil za otce dítěte
3. září 1901 výnos místrodžitelství o legitimizaci dítěte
Vzhledem k tomu, že si Václav Vojtíšek, který se narodil ve východních Čechách a dělníkem byl severozápadních Čechách, tak bych nepředpokládal, že byl otcem dítěte, které se narodilo v jihozápadních Čechách. Netvrdím, že tím otcem nebyl. Jen se to na základě zatím známých informací zdá být opravdu velice, velice nepravděpodobné.