Žatec

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Žatec

Příspěvekod Domino » pát led 17, 2025 22:05

Dobrý večer,
v digitalizovaných matričních knihách hledám informace o svém prapradědovi a jeho dětech. V záznamu o narození jeho prvorozeného syna se v kolonce "otec" píše: "Václav Vojtíšek, dělník v Žatci čís. 856 Kašperk..." Záznam pokračuje datumem a místem narození V. Vojtíška. Moc ale nerozumím tomu Kašperku. Co mají Žatec a Kašperk společného? Nemůže se jednat pouze o nějaký místní název v Žatci? Nevíte někdo? Děkuji.

www.portafontium.eu/iipimage/30062881/c ... -12_3531-n
Domino

Re: Žatec

Příspěvekod Zora » pát led 17, 2025 22:27

odpovědět neumím, jen upozorňuji, že dítě se narodilo jako nemanželské. Zapsaný otec není pravděpodobně jeho biologickým otcem. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Domino » pát led 17, 2025 23:34

Ano, vím, že se dítě narodilo jako nemanželské. Jeho rodiče nebyli manželé, ale V. Vojtíšek byl určitě biologickým otcem dítěte. K otcovství se dobrovolně přihlásil. A o necelé dva roky později měl se stejnou ženou další nemanželské dítě - mou prababičku.
Domino

Příspěvekod Zora » pát led 17, 2025 23:39

Je to na Vás, k nemanželským dětem se přiznali dobrovolně všichni otcové v podobné situaci. . Byla to předepsaná formulace.

Já mám spíš pocit, že si bral matku se dvěma nemanželskými dětmi.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » pát led 17, 2025 23:47

Ten záznam je klasická legitimizace dítěte po sňatku matky. V tomhle záznamu není vůbec nic, co by napovídalo cokoli o tom, že by Václav Vojtíšek byl biologickým otcem malého Václava. Neříkám, že jím nebyl, jen říkám, že zde není vůbec nic, co by tomu nasvědčovalo.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Domino » sob led 18, 2025 3:26

Děkuji za všechny odpovědi. Matkou malého Václava (nar. 1898) a mé prababičky Františky (nar. 1899) byla Josefa Jandová. Malý Václav se narodil v rodném domě matky (Tržek 12), zatímco Františka v rodném domě otce (Lovčice 109). Obě děti byly nemanželské. V roce 1904 se V. Vojtíškovi narodilo další dítě. Víc, než rok narození, nevím. Ani jméno matky dítěte. V červnu 1912 se V. Vojtíšek oženil s Anežkou Maškovou, roz. Jandovou, vdovou po Františku Maškovi a mladší sestrou Josefy Jandové. V té době byla Anežka těhotná. Pět měsíců po svatbě se jim narodila dcera Anna. Společně žili v Žatci 856. Ovšem Václav už v roce 1898 na této adrese žil a pracoval jako dělník (čeledín). V září 1914 ale narukoval k c. a k. armádě, v srpnu 1916 byl na italské frontě zajat a v dubnu 1918 vstoupil do čs. legiích. Anežka se pravděpodobně už na začátku války přestěhovala i s dcerkou k rodičům do Tržku. Když se Václav vrátil z války, žil s rodinou v Tržku a pracoval jako strážník ČSD. Zemřel v lednu 1940 ve věku 66 let. Prostudoval jsem vojenské dokumenty z VHA, školní matriky, matriky narozených, oddaných i zemřelých. Za poslední rok se mi podařilo o Václavovi zjistit hodně informací. Dokonce se mi podařilo kontaktovat jeho pravnuka a ten mi zaslal fotografii Václava z doby, kdy sloužil u c. a k. armády.

To jsem ale odbočil od toho, zda Václav byl či nebyl biologickým otcem Vašíka a Františky. Pravdou je, že otec není nikdy jistý. Matku dětí si ale Václav za ženu nevzal. Nemohla to být tedy legitimizace dítěte po sňatku matky.
Domino

Příspěvekod Zora » sob led 18, 2025 5:05

OK, důvod legitimizace je tam opravdu zapsaný. Z
Zora

Příspěvekod Domino » sob led 18, 2025 6:16

Aha, mohu poprosit o upřesnění? O jaký důvod šlo? Já tam o sňatku Václava a Josefy nic nenašel. Možná jen špatně koukám.
Domino

Příspěvekod Zora » sob led 18, 2025 6:25

Pod jménem dítěte je uvedena legitimizace výnosem místodržitele. Jde o výjimečný případ, který umožňuje rakouský všeobecný občanský zákoník...
Z
Zora

Příspěvekod Domino » sob led 18, 2025 6:54

Já Vás nechci přesvědčovat o "své pravdě". Jistě máte v těchto záležitostech více zkušeností, ale já to vidím zkrátka tak, že si se ženou, se kterou nebyl ve svazku manželském, udělal dítě a následně se o otcovství přihlásil. Kdyby byli manželé, byl by zapsán jako otec automaticky. Takto bylo zapotřebí oné legitimizace.
Domino

Příspěvekod Zora » sob led 18, 2025 7:08

Kdyby byli manželé, tak nic neřešíme, to je jasné.

Manželé nebyli.

POkud by měla proběhnout běžná legitimizace, tak musí být splněny tyto podmínky:

Svobodná (neprovdaná) matka nemanželského dítěte se provdá. (za kohokoliv)

Po svatbě může její manžel legitimizovat ono nemanželské dítě své manželky.
Podmínky legitimizace

1. Svatba svobodné (neprovdané) matky nemanž. dítěte.
2. Souhlas matky sa legitimizací
3. Prohlášení manžela před dvěma svědky, že se dobrovolně a před svědky hlásí k dítěti jako otec... formulace jsou fakt velice různé.
Svědci jsou tam proto, aby bylo jasné, že prohlášení bylo učiněno dobrovolně.
Vše stvrzuje farář...
Někdy se stává, že sňatek je uzavřen ve zcela jiné farnosti, pak je k dítěti dopsáno , že je legitimované, ale někdy chybí podrobnosti , na základě čeho bylo legitimované...

Rakouský všeobecný občanský zákoník ale umožňuje i další typy legitimizace a tady je případ legitimizace výnosem místodržitele.

Je možné to samozřejmě dohledat v uvedeném zákoníku, Z
Zora

Příspěvekod Zora » sob led 18, 2025 7:12

Zora

Příspěvekod Domino » sob led 18, 2025 7:40

Děkuji. Momentálně nejsem doma, ale pak na to určitě mrknu.
Domino

Příspěvekod Zora » sob led 18, 2025 7:55

viewtopic.php?f=31&t=43560
viewtopic.php?f=31&t=43561
viewtopic.php?f=31&t=43562

Jak začít pátrat - I, II, III
Jsou tam uvedeny informace, vychytávky, které mohou pomoci usnadnit bádání v matrikách po předcích, třeba z toho něco bude užitečného i pro Vás.
Z
Zora

Příspěvekod zburget » sob led 18, 2025 11:15

Domino píše:Matku dětí si ale Václav za ženu nevzal.
Ne, není pravda. Václav Vojtíšek si Josefu Jandovou vzal. V tom záznamu narození Václava máte dokonce přesně napsáno kdy a kde!!! Stačí si to jen přečíst a najít. Já ten sňatek našel za cca 15 min. a tak dlouho mi to trvalo jen proto, že jsem si napoprvé nevšiml, že hledám v blbé knize (místo v katolické jsem hledal v civilní). Zatím vám sem odkaz na ten sňatek nebudu dávat, abych vás neobíral o radoist z vlastního nalezení. Ale pokud ho budete chtít, není to nic tajného.
U toho narození je totiž ještě taky přípis "Haec proles legitimatur per matrimonium subsequens initum die 17. Januarii 1900 in Lovčice…" Tzn. Dítě bylo legitimizováno následným sňatkem rodičů. Proč bylo potřeba ho ještě o rok a půl později legitimizovat výnosem místodržitele, to teda netuším.

Časový sled procesu legitimizace:
17. ledna 1900 sňatek Václava a Josefy.
14. března 1900 tady upřímně nevím, co je to za datum - snad vydání oddacího listu, který pak u legitimizace sloužil jako důkaz sňatku
29. července 1901 (tedy rok a půl po svatbě!) se manžel matky prohlásil za otce dítěte
3. září 1901 výnos místrodžitelství o legitimizaci dítěte

Vzhledem k tomu, že si Václav Vojtíšek, který se narodil ve východních Čechách a dělníkem byl severozápadních Čechách, tak bych nepředpokládal, že byl otcem dítěte, které se narodilo v jihozápadních Čechách. Netvrdím, že tím otcem nebyl. Jen se to na základě zatím známých informací zdá být opravdu velice, velice nepravděpodobné.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Další

Zpět na Hledám pomoc