VYŘEŠENO Rudolf Šubrt Bačetín 1888

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO Rudolf Šubrt Bačetín 1888

Příspěvekod Radim321 » čtv led 02, 2025 0:06

Dobrý den hledám předky Rudolfa Šubrta (mistra sedlářského) narozeného 1.6.1888 z Bačetína 36. Vím jen že matka byla Anna Šubrtová svobodná a její rodiče byli Josef Šubrt (Poddruh v Bačetíně 86) a Alžběta Knaplová (z Domašína č.p. asi 39)
Naposledy upravil Radim321 dne úte dub 08, 2025 15:51, celkově upraveno 1
Radim321

Oblast pátrání: Východní čechy

Re: Rudolf Šubrt Bačetín 1888

Příspěvekod zburget » čtv led 02, 2025 8:40

Zdravím,
vítám na fóru!

Trochu nerozumím tomu, jakou že to pomoc po nás žádáte. Předky Rudolfa Šubrte znáte. Neměl by tedy být problém v matrikách pokračovat dál.
Zkuste svoji situaci popsat trochu podrobněj, abychom věděli, na čem přesně jste.
Odkud máte informace, o Rudolfovi Šubrtovi? Z nějakého křestního listu? Z ústního podání? Máte aspoň některé z těch osob potvrzené z matrik? Pokud ano, které matriční události máte dohledané?
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » čtv led 02, 2025 8:53

Určitě přiložte matriční zápisy, ty jsou nejdůležitější.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Radim321 » sob led 04, 2025 20:06

Zdravím, vím jen kdy se Rudolf Šubrt narodil, u jeho svobodné matky vím jen jmého a u jejích rodičů vím také jen jméno a matka odkud pocházela. Hledám v online matrikách již 3 měsíce ale nemohu nic více dohledat. Rudolfa mám dohledaného ze sčítání obyvatel z roku 1921 a jeho matku z matriky oddaných, oddáni byli přesně 24.11.1913.
https://ibb.co/Z2KJWxN

To je vše co vím a rád bych se dozvěděl dtum narození matky Anny a dále předků.
Radim321

Příspěvekod Zora » sob led 04, 2025 20:31

ten skens já nemohu zvětšit, jak potřebuji, nevidím tam farnost, Potřebujeme přímo odkazy na matriku, stačí (většinou) okopírovat adresní řádek tam, kde máte matriku otevřenou-.

Jak se postupuje v hledání předků najdete zápis N předka, hledáte svatbu jeho rodičů,. pak narození otce, Vše kontrolujete přes matriky Z, zda Vám sedí věk. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Radim321 » sob led 04, 2025 21:56

Přesně takhle postupuji, Rudolfa Šubrta jsen i našel ve sčítacím operátu z roku 1921, ale dále se nedostanu. Zjistil jsem že pocházel z Bačetína, farnost Bystré matka svobodná a její otec byl poddruh v Bačetíně č.p. 86. I vím že Rudolfova dcera Marie kdy se narodila i zemřela ale jen podle indexu a jejího parte (byla to moje prababička). to je bohužel vše co vím.
Radim321

Příspěvekod Zora » sob led 04, 2025 22:06

Zdá se mně, že matrika N pro Bačetín r. 1888 není online, zkontrolujte.

Máte jakousi svatbu, vložte sem odkaz na matriční zápis.

Pokud znáte otce matky Rudolfa, můžete jeho narození, případně svatbu, stejně tak narození dcery (co porodila Rudolfa) hledat v matrikách pro Bačetín.

Z
Zora

Příspěvekod Radim321 » sob led 04, 2025 22:56

Ano máte pravdu, Rudolf Šubrt je jen ve sčítacím operátu z roku 1921 pro Bačetín a matriční zápis pro svatbu je zde: https://ibb.co/Z2KJWxN
Otec neznámý,jen co vím dle matričního záznamu ze svatby je že matky byla svobodná tudíž Rudolf šubrt je nemanželský. jinak v matrikách online hledám stále na https://matriky.online/zamrsk/ a https://aron.vychodoceskearchivy.cz/
Radim321

Příspěvekod Zora » sob led 04, 2025 23:28

https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... 8f9c903925

matriční knihY pro Bačetín.

JInak už asi po třetí opakujete informace z prvního mejlu nepřidáváte nic nového, potřebného....

Takže
Na Vaše skeny nevidím.
Rudolfovo N velmi pravděpodobně není v online matrikách.
Pak si musíte domluvit na matrice, zda a za jakých podmínek Vám dají opis z knihy narozených-

Pro Bačetín by měla spravovat matriční knihy Dobruška.
kontakt:
Matriční úřad Městský úřad Dobruška - Matrika
nám. F.L.Věka 32
51801 494629514
posta@mestodobruska.cz
www.mestodobruska.cz
https://www.risy.cz/cs/vyhledavace/uzem ... etin.print
Klidně ale můžete hledání Rudolfova narození přeskočit, hledejte rovnou narození matky.

Už sem prosím nedávejte odkazy na skeny, je to k ničemu.
Najděte si vše potřebné v novém Aronu,, tam je to čitelné, dá se listovat. Z
Zora

Příspěvekod Zora » ned led 05, 2025 12:56

Můžete vložit sčítací operát, kde je uveden Rudolf?

Z
Zora

Příspěvekod zburget » ned led 05, 2025 13:07

Podle této stránky indexu:
https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... dfe6063587
se Rudolf narodil opravdu 1. června 1888, matrika opravdu není on-line. Jak už zde zaznělo, zkuste se spojit s matrikou v Dobrušce, podle indexu by záznam o Rudolfově narození měl být na stránce 225. Matrikářka by tak nemusela mít velký problém s nalezením a třeba bude ochotná vám stránku vyfotit nebo oskenovat i neoficiálně. Nejhorší, co se vám může stát je, že si o to budete muset požádat oficiálně a za kopii zaplatit.

Zkusil jsem se tam do těch matrik podívat a opravdu je to nějaké zakleté. Našel jsem narození dvou Anen Šubrtových, ale obě byly nemanželské, ve všech narozených Šubrtech, které jsem našel, byl nějak v rodině zamotaný nějaký Josef, ale oženěný za Annu Linhartovou, která byla kupodivu z Domašína. Jejich sňatek jsem v tom Domašíně našel. Ale to k ničemu není. A pak jsem ještě viděl jako manželku Josefa Šubrta nějakou Barboru. Navíc tři ze čtyř narozených "Šubrčat", které jsem viděl, byly nemanželské. Je dost dobře možné, že u sňatku Rudolfa jsou v záznamu nějaké zmatky. Bude bezpodmínečně nutné vidět záznam jeho narození. Snad tam bude nějaký klíč k rozuzlení.

Varianta by mohla být, že i Rudolfova matka Anna byla narozená, jako nemanželská, poděj legitimizovaná, narozená kdoví kde (matka mohla být někde ve službě), a vdát se pak mohla taky kdoví kde (sňatek bývá většinou sice v mítě bydliště nevěsty, ale může to být taky místo, kde byla ve službě). Nakonec i Josef si mohl vzít Alžbětu kdoví kde. Podle toho Rudolfova oddacího záznamu jeho (pra)rodiče byli jen podruzi, takže se mohli i celkem často stěhovat za prací. A ve druhé polovině 19. stol. se už dalo celkem rychle dostat i na celkem velkou vzdálenost. Na druhou stranu, zatím známe jen dvě lokace, které jsou těsně vedle sebe, tak to snad nebude tak hrozné a někde v okolí se všechno najde.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » ned led 05, 2025 13:33

MatrikY, které uvádíš jsem prošla, onen Jesef byl dvakrát ženatý, ale ani jedna nevěsta není Kleplová...

Údaje u narození Rudolfa, resp. u jeho svatby , mohou být zkreslující... U narození nemanželského dítěte matka nepředkládala křestní list - údaje nemusí být tedy stoprocentně pravdivé , nebo se mohly smíchat údaje o otci a o dědečkovi....

Mohly by tam být ještě další údaje - jiná rodná obec u matky.
V matrikách nemusí být nutně původ ve smyslu narození, ale původ ve smyslu bydliště před svatbou...

Z
Zora

Příspěvekod Zora » ned led 05, 2025 14:10

na MH je rodokmen
Josef Šubrt - Alžběta Šubrtová, rozená Knopová
Alžběta se měla narodit v Domašíně. bez podrobností...

syn Ferdinand Šubrt se nerodil v obci Netřeba č. 12
Tyto obce jsou 2.
Zdá se, že by to mohli být rodiče i Anny...

Naprosto bez záruky Z
Zora

Příspěvekod Zora » ned led 05, 2025 19:23

tak asi nalezen syn Ferdinand stejných rodičů Josef a alžběta
https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... fbc2db3c89

Z

SESTRA PAULINA
https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... 43aae862ef

Tady je svatba rodičů
https://matriky.online/zamrsk/006-03960 ... 04&y=0.618

Musela jsem na stránky kolegy, aron je děs, běs a hrůza, na jedu stránku čekám snad půl hodiny.

Kde se narodila Anna, to jsme nezjistila, ale bude to taky někde kolem Skalky, obce Netřeba nebo v Dalešíně...
Z
Zora

Příspěvekod Radim321 » ned led 05, 2025 20:07

Děkuji paní Zoro za pomoc že jsem se mohl posunout dále. Vy jste snad můj anděl strážný který mě nakopne vždy když nevím jak dále. Já vás snad nechám i svatořečit. :)
Radim321

Další

Zpět na Hledám pomoc