VYŘEŠENO O 1759 Pičín [PB] česky

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO O 1759 Pičín [PB] česky

Příspěvekod JosefJ. » pát led 03, 2025 20:51

Prosím, čtete místo původu ženicha stejně jako já? Pokud ano a byl by to Kout nebo Kouty, v těch u Votic se Kornové podle rejstříku nevyskytovali a ve vzdálených Koutech u Nymburka rovněž ne.

https://ebadatelna.soapraha.cz/d/12880/36 vpravo druhý zápis 26.2.1759

potwrzen gest w staw s(wa)teho manželst(wa) pocztiwy mladenecz Petr
Korn ze wsy Kauto (?) s pocztiwau dewecžkau Dorotau Makowczowau
družba Tomass Prochaska ze Smolotel, družicžka Dorota Garossowa
ze s(wa)teho pole, swiedek Waczlaw Para z Ribniku
Naposledy upravil JosefJ. dne sob led 04, 2025 18:56, celkově upraveno 1
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Re: O 1759 Pičín [PB] česky

Příspěvekod pavel.m » pát led 03, 2025 21:17

PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Zora » pát led 03, 2025 21:20

Pro Josefa J -
uložte si přehled obcí a příště máte možnost upřesňovat původ pro přehled. . Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » pát led 03, 2025 21:39

Já chci ještě upozornit, že narození ženicha (ani nevěsty) nemusí být totožná s místem, je uvedeno u svatby.
Mohlo se stát, že ženich přišel (před svatbou) z obce XY, ale narodil se v obci ZŽ. Jistotu Vám dá pouze a jenom dohledané místo (obec) narození...
Pokud matriky jen přepisujete, je zbytečné si nechat potvrzovat rozbory, psát, kde se příjmení vyskytovalo - nevyskytovalo. Je racionální přepisovat to, co je zapsáno... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod JosefJ. » sob led 04, 2025 5:48

Ano, s tím, že místo narození bývá jiné, se setkávám soustavně. Tento záznam je opět už nad rámec plošného výpisu z matriky, ale rodina, kterou sleduji, jsou v tomto případě Makovcové. Z nich se mi první Václav objevil v Hájích roku 1722 zatím neurčeno, odkud.Ale to je mimo téma Čtení a zatím mezi tím, na co se ještě snažím přijít bez asistence.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Příspěvekod Zora » sob led 04, 2025 7:26

Chápejte, že je zcela jedno, kdo se Vám narodil nad rámec plošného výpisu...
Tady jsme ve čtení, a Vy navíc píšete jen index. Takže nepište, kde se kdo narodil, které příjmení se kde vyskytovalo, ale jen a jen přepis zápisu. Půjde Vám to rychleji ...
Z
Zora

Příspěvekod JosefJ. » sob led 04, 2025 18:56

Zora píše: Vy navíc píšete jen index.

Jak jsem psal, tento zápis je už mimo rámec indexu, ale už ke sledování rodů Míků, Kokštejnů, Makovců, Vlků, Benešů, Tkalců, Skřivánků, Havelků, Kostinků. Když jsem se omezil v této sekci na přepis bez komentářů, bylo mi vytknuto, že jsem se málo snažil hledat sám. Samozřejmě, ta většina záznamů, které sice nepřečtu, ale podaří se určit nalezením souvisejících zápisů se sem už nedostane.
U tohoto zápisu jsem se chtěl ujistit, že Kauto čtu správně. Z odpovědi Pavla M. soudím, že ano, označím tedy jako vyřešené, nechám zatím ležet a přejdu do Místopisu, když zjistím, že Dorota Makovcová z tohoto zápisu je ze mne zajímající větve Makovců.
JosefJ.

Re: VYŘEŠENO O 1759 Pičín [PB] česky

Příspěvekod Zora » sob led 04, 2025 19:10

vytknuto Vám bylo , že nehledáte sám, nepřečtete sám, to si už opravdu přesně nepamatuji.
Pokud přepisujete matriky, tak tam nechávejte obec, která je tam zapsaná, bez bližšího upřesnění.
Komentáře, které píšete o tom, kde žilo nějaké příjmení, nikomu pro přečtení nepomohou...

Nakonec, ani Vy sám neberete komentáře jiných za bernou minci, nekontrolujete třeba fakta, která Vám psala Janamic o konkretním příjmení... ¨¨

Takže přepisujte, pokud Vám někdo doplní, super, ale nekombinujte to s Vašimi úvahami, které jsou pro iondex - přepis matriky nepotřebné...
Když Vám kolega Pavel M. odpověděl, potvrdil, tak je to správně, netuším, na co se čeká a proč to zase rozebíráte. Potřebujete znát obec, tu jste přečetl, kolega Vám to potvrdil (já to vidím stejně) a tím je dotaz vyřešen.

když Vám napíšu, které jsou to Kouty, budete tam hledat onu osobu ? Nebudete. Takže fakt víc nepotřebujete. Z
Zora

Zpět na VYŘEŠENO