VYŘEŠENO Jak číst pozemkovou knihu Bosenitz 1652–1880

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO Jak číst pozemkovou knihu Bosenitz 1652–1880

Příspěvekod micaai » pát led 03, 2025 12:28

Potřeboval bych pošťouchnout, jak číst konkrétní pozemkovou knihu D10 Stabilni katastr: Kobelnitz. Land Registers 1825, němčina: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 0-96786-47 (pokud by bylo potřeba udělám screenshoty, na ty stránky je třeba se přihlásit). Vidím tam jméno Mattauss Wyczar, což byl předek, který mě zajímá. Ale k čemu se tento záznam vztahuje? Vidím, že u záznamů na okolních stránkách rostou vzestupně roky k jednotlivým jménům; jsou tam jakési bloky oddělené čistými listy. Na začátku "mého" bloku o 2 stránky zpět https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 0-96786-47 se vyskytuje Christoff Heidler - asi první známý majitel. Na další straně za Matoušem je pak Joseph Wičzar, což byl Matoušův vnuk (v jiném vlákně jsem teď řešil Matoušova syna Františka Vičara, který byl podruh, takže nejspíš žádný vlastníkem pozemku nebyl). Předpokládám, že celý ten blok jmen se vztahuje k nějakému pozemku/domu? Nejsem si však jistý, jak to zjistit.
Naposledy upravil micaai dne stř úno 12, 2025 12:10, celkově upraveno 2
micaai

Oblast pátrání: Kobylnice, Šlapanice, Ponětovice, Sokolnice, Telnice

Re: Jak číst pozemkovou knihu Bosenitz 1652–1880

Příspěvekod pavel.m » pát led 03, 2025 12:55

Koupil to za x zlatých a vyplácel y lidí ve zkratce. :) To se tam většinou člověk dočte vždy. Někdy se dozví i co člověk koupil. Jenom upozorním, že se vám rozbily odkazy při překopírování. Mám otevřený ten druhý a tam to koupil za 150 zlatých od Adama Ruče (Rutsch)
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod zburget » pát led 03, 2025 13:00

Odkazy, které jste sem dal jsou rozbité.
Ale ptáte se na strukturu pozemkové hnihy, na to v zásadě odkazy nepotřebujeme. Maximálně až když z toho budete chtít vyčíst nějaké detaily.

V pozemkové knize jsou zapisovány majetkové vztahy k jednotlivým nemovitostem. Kdo koupil, prodal, zdědil, když předávali rodiče grunt synovi, tak informace, za jakých podmínek budou rodiče moct na gruntu žít, jaké čísti užívat (výminek). Často tam jsou i soupisy vybavení toho gruntu z důvodu ocenění. No a následně tam bude zapsáno, co kdo komu za co dluží a jak a kdy to splácí - vrchnosti, dědicům, jiným věřitelům.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » pát led 03, 2025 13:05

Všeobecně

https://teater.aiscr.cz/8-predmet/pisem ... ha?view=cs

knihy zachycující především nemovitý poddanský majetek. Do 17. století se užívalo pojmenování purkrechtní kniha, od 18. století více gruntovní kniha, gruntovnice, dnes však bez ohledu na původní nadpis knihy užíváme názvu pozemková kniha. Vrchnost tyto knihy vedla vesměs od 15. století až do roku 1849, kdy jejich agendu převzal stát. Poté byly odevzdány okresním soudům, někde se všemi priory, někde starší knihy zůstaly v archivu velkostatku. Soudní správa deponovala později pozemkové knihy v zemských archivech, odtud přešly zčásti do krajských archivů a dnes jsou uloženy ve státních oblastních archivech nebo na Moravě a ve Slezsku v archivech zemských. Od 17. století byly knihy vedeny vrchnostenskými kancelářemi jako knihy veřejné. Dozoroval je vrchnostenský úředník ve funkci hejtmana a zápisy vedl jeho písař. Původně se knihy vedly pro celá panství a později se ustálilo vedení podle rycht, obcí, někde i dle samostatných usedlostí. Knihy zachycují jména držitelů gruntů (usedlostí). V textu lze nalézt jména manželek, dětí a sourozenců, je zde charakterizován stav majetku, polnosti i nemovitý majetek (povozy, dobytek a další inventář). Důležitou součástí je i rozsah závazků držitele gruntu a přehled o splácení úroků povinným osobám Často zde můžeme nalézt i svatební smlouvy, kšafty, záznamy o darech či placení záduší, koupě a prodeje, směny a převody. Spolu s pozemkovými katastry jsou cenným pramenem k dějinám pozemkové držby a jsou důležitým pramenem i při genealogickém bádání.

Já osobně nemám velkou zkušenost, strašně špatně na písmo vidím, tím se skorio neorientuji v textu.

https://www.mza.cz/aron/apu/0b80008e-02 ... 5ac9523e39

Tvarožná patřila pod panství Líšeň. POd Líšní pak také najdete gruntovnice pro Tvarožnou

U popisu z archivu bývá velmi často poznámka, kde se (zda se) nacházejí) jmenné seznamY držitelů gruntů. Tady to vypadá na abecední pořádek podle křestních jmen.
Nevím, zda jsou zde v seznamu zapsaní všichni držitelé, nebo jen ti, kteří měli grunt v držení, když se začala kniha psát...

Moje poznámka - je třeba opravdu velice dobře číst a znát stará, již nepoužívaná slova, vztahující se ke gruntovnicím ... Z

Edit - nemůžete kopírovat příspěvek spolu s odkazy, ty musíte znovu vložit.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod micaai » pát led 03, 2025 16:05

Opravil jsem odkazy v původním příspěvku. Díky za odkazy, ty jsem ještě neznal. Něco z toho je na Familysearch, ale takhle je to všechno pěkně přehledně pohromadě.
Naposledy upravil micaai dne pát led 03, 2025 16:12, celkově upraveno 1
micaai

Příspěvekod Zora » pát led 03, 2025 16:08

ale my Vám to fakt nebudeme tady číst :-)

Takže co ještě chcete vědět? z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod micaai » pát led 03, 2025 16:14

No zajímá mě ten blok kolem Matouše Vičara, co je to vlastně za text, čeho se týká? Čekal bych, že se to týká nějakého pozemku, ale nedokážu určitě jakého. Vodítkem budou ta jména, která jdou po sobě - tam předpokládám, že jde o nějaké přepisy jednoho majetku. Ale jakého? Nějakého lánu, domu?
micaai

Příspěvekod micaai » pát led 03, 2025 16:16

pavel.m píše:Koupil to za x zlatých a vyplácel y lidí ve zkratce. :) To se tam většinou člověk dočte vždy. Někdy se dozví i co člověk koupil. Jenom upozorním, že se vám rozbily odkazy při překopírování. Mám otevřený ten druhý a tam to koupil za 150 zlatých od Adama Ruče (Rutsch)

Díky za informaci, že to jsou "zlaté". Ono to "sß" moc nenapoví, i když by se to dalo nějak odhadnout podle toho, čím se v té době platilo.
micaai

Příspěvekod Zora » pát led 03, 2025 16:19

Musíte začíst pečlivě číst pod první stránky tohoto Gruntu. Postupně přečtete držitele, většinou i druh majetku´, někdy bývají vypsané i části nejen polí, ale i příslušenství. Kolega to už psal.
Jsou tam postupně všichni držitelé, pak ti, co mají obdržet platbu a proč, pak kolik(kdo má ve splátkách zaplatil, kolik zaplatil. Dost často jsou tam tedy uvedeni sourozenci držitele, případně kde tito bydlí...

Bohužel tady Vám pomůže jen a jen přesné čtení. Z
Zora

Příspěvekod Zora » pát led 03, 2025 16:21

micaai píše:
pavel.m píše:Koupil to za x zlatých a vyplácel y lidí ve zkratce. :) To se tam většinou člověk dočte vždy. Někdy se dozví i co člověk koupil. Jenom upozorním, že se vám rozbily odkazy při překopírování. Mám otevřený ten druhý a tam to koupil za 150 zlatých od Adama Ruče (Rutsch)

Díky za informaci, že to jsou "zlaté". Ono to "sß" moc nenapoví, i když by se to dalo nějak odhadnout podle toho, čím se v té době platilo.

Hledejte ve starších příspěvcích, mnohokráte už se tady gruntovnice četly a vysvětlovaly. Z
Zora

Příspěvekod pavel.m » pát led 03, 2025 18:06

micaai píše:

Abych se přiznal, měl jsem to otevřené v mobilu a automaticky jsem to bral jako zlaté a groše. Ale teď na PC už bych byl za 150 kop grošů. :D
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod zburget » pát led 03, 2025 18:25

pavel.m píše:…Ale teď na PC už bych byl za 150 kop grošů. :D
Já bych byl za to, aby si to tazatel zkusil vyluštit a dal si to do čtení.
Čeká snad, že to tady někdo celé přečte a udělá mu z toho rešerši? Pokud mě zajímá, co v nějakém textu je, tak si ho přečtu. Že to neumím? No, tak se to musím naučit. A nebo se to aspn snažit naučit. Tady je místo, kde mu s tím dost lidí ochotně pomůže.

Je potřeba si uvědomit, že čtení gruntovnic je "o level vejš", než luštění matrik. A ne vždy se tam najde to, co by člověk najít potřeboval. Ale takový už je, holt, život badatele. Bez čtení to ale fakt nejde.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » pát led 03, 2025 18:40

Pokud chcete u genealogie zůstat, pak je třeba postupně zvládat kurent.
tabulka na převod - kurent - latinka

https://genealogie.nka.cz/?page_id=177
Držím palce, ať se daří. z
Zora

Příspěvekod micaai » pon led 06, 2025 9:02

zburget píše:
pavel.m píše:…Ale teď na PC už bych byl za 150 kop grošů. :D
Já bych byl za to, aby si to tazatel zkusil vyluštit a dal si to do čtení.
Čeká snad, že to tady někdo celé přečte a udělá mu z toho rešerši? Pokud mě zajímá, co v nějakém textu je, tak si ho přečtu. Že to neumím? No, tak se to musím naučit. A nebo se to aspn snažit naučit. Tady je místo, kde mu s tím dost lidí ochotně pomůže.

Je potřeba si uvědomit, že čtení gruntovnic je "o level vejš", než luštění matrik. A ne vždy se tam najde to, co by člověk najít potřeboval. Ale takový už je, holt, život badatele. Bez čtení to ale fakt nejde.

Je to tak, že kurent už nějak základně zvládám při čtení matrik. Tam často stačí hledat nějaký naučený grafický vzor při skimmování textu a např. konkrétní příjmení najít. U tady těch textů už to je horší, ale jinak to nepůjde, protože matriky už mám pročtené pro svůj rodokmen všechny a nic nového z nich nezjistím. Proto jsem začal objevovat svět pozemkových knih atd., kde už jsou ty texty složitější a vyžadují kromě kurentu i znalost němčiny a také nějaké další znalosti, třeba čím se kde platilo a nebo různé značky typu □° pro čtverečný sáh. Text už musím opravdu luštit písmenko po písmenku, proto rád uvítám tip, jak na to lépe, než číst 400 stran pozemkové knihy jen proto, abych se na konci dozvěděl, že tam pro mě nic zajímavého není. :)
micaai

Příspěvekod Zora » pon led 06, 2025 9:16

Opravte si podle pravidel
příspěvek: D10 Stabilni katastr: Kobelnitz. Land Registers 1825, němčin

POkud považujete za vyřešený, tak podle pravidel, vložte vyřešeno, pokud ještě něco chcete, pak se ptejte. Z
Zora

Další

Zpět na Hledám pomoc