VYŘEŠENO O Sázava 1750 latina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Re: O Sázava 1750 latina

Příspěvekod mix59 » pon pro 23, 2024 12:46

Dobrý den,
děkuji za poznámky k Jakubovi Staršímu! Toto vysvětlení mne nenapadlo, s tímto jménem světce jsem se doposud nesetkal. Každopádně tím ty dva bratry tehdy v jednom zápisu jednoznačně rozlišili.

Opravený latinský text jsem ještě prohlížel přes genealogický slovník, pár slov pozměnil a poté vše překládal přes webový translátor. U některých obratů mi ovšem zůstaly nějaké nejasnosti.
Nechal bych to zde proto ještě přes svátky a pokud se k tomu nevyjádří nějaký latiník, tak bych to pak hned začátkem roku uzavřel. Hlavní smysl toho zápisu se myslím podařit objasnilo, takže z toho tu určitě nebudu dělat "ležák".
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Příspěvekod Zora » pon pro 23, 2024 12:54

měl byste se podívat na přesné datum narozené u obou Jakubů, pak bude jasné, který je který. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod mix59 » pon pro 23, 2024 20:56

Copak tohle mi už jasné je, byť jsem zpočátku o tom prvním bratru nevěděl a u druhého jsem převzal odněkud z My Heritage jeho dvě manželky. Sice jsem si všiml, že tu první by si bral jako čtrnáctiletý, ale hned jsem se k tomu nevrátil a poté na to zapomněl. Až letos na podzim jsem si při nalezení té svatby-dispensu dohledal v matrikách ostatní sourozence včetně jejich partnerů a zařadil si je do rodokmenu komplet. Schválně jsem je dal i na My Heritage, kam jinak nic nedávám, jestli si podle toho někdo bude u sebe chtít opravit toho "čtrnáctiletého manžela", ale nic: https://www.myheritage.cz/site-family-tree-835117451/ka%C5%A1ka?familyTreeID=2.
Ovšem narození Bartoloměje jsem při vší snaze nenašel ani já...
Ta svatba s dispenzem byla taková "třešnička na dortu", u běžné osoby v rodokmenu bych se do toho čtení asi ani nepustil, ovšem když z této rodiny mám dva bratry přímo ve svém rodovém vývodu, tak to je pak něco jiného.
Ale to jsem už odbočil ze sekce čtení...
mix59

Příspěvekod mix59 » sob led 04, 2025 13:15

Tak vidím, že už se na tu latinu asi nikdo nepodívá, tak tomu dám pro pořádek status Vyřešeno (byť to už v této sekci je).
Smysl toho zápisu jsem porozumněl, takže aspoň tak.
mix59

Předchozí

Zpět na VYŘEŠENO