od JosefJ. » sob pro 21, 2024 16:06
Dobrý den.
Děkuji za tipy. S příbramským muzeem jsem si před několika lety psal na jiné téma, mají tendenci spíše odkazovat na okresní archiv, přičemž zdůrazňují své výrazné zaměřeni na hornictví. V archivu se poptám, když se to nevyjasní dříve. Dobříšské muzeum mě vůbec nenapadlo. Ptám se poté, co mám z matrik systematicky nashromážděnou slušnou sbírku příjmení z rozmezí nejstarších 70 let a výběrově i řádku novějších. Podle shodného příjmení se podařilo zařadit několik desítek docela dost špatně čitelných nebo jinak než obvykle označených míst. Tady ale Kryn a podobně nic, Miller by se občas vyskytl v Příbrami a Březových Horách, Forman netypicky nic, Salomenu Prenin, Premin nebo co to je, nečtu asi správně, ale na Pre- máme tady jen Preyera a nezačíná tak nic ani v příbramské farnosti. Německá jména jsou kromě cizích a města Příbram typická pro Německou Lhotu a Pičínské i Hlubošské paseky. Mapy z 18. století prohledané jsou v celé farnosti a pečlivěji kolem těch tří míst.
Další zdroje k prohledávání, jak to děláme všichni, je možná nadbytečné připomínat právě proto, že to děláme všichni. Názory kolegů jsou stejně vodítkem, do které matriky, knihy, mapy či jiného zdroje se podívat, a ne nekriticky přejatou odpovědí.
Tady očekávám, že buď někdo něco ví nebo ho něco napadne a chce se o to podělit a napíše to sem, nebo že zůstane dotaz bez odpovědi a komentáře, ne že se někdo bude cítit nucen něco vymyslet.