VYŘEŠENO O Žebrák 1692, čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO O Žebrák 1692, čeština

Příspěvekod W4S3K » stř pro 11, 2024 16:37

https://ebadatelna.soapraha.cz/d/9731/445
levá stránka, předposlední záznam

.
mladenecz Martin Logka (Lojka) z Miesta Tocze (nabízel by se Točník), a Cestzna Panna
Anna dczera Nebst: Pana Pawla Presna Miestana žabierzkiho (nabízelo by se Žebrácký, ale nějak to opět nevidim)
..

Dobrý den,
mohl bych poprosit o kontrolu zvýrazněných slov? Bohužel, zápis se není nejčitelnější..
Děkuji moc!
Naposledy upravil W4S3K dne pon pro 16, 2024 13:04, celkově upraveno 1
W4S3K

Oblast pátrání: Klenčí pod Čerchovem, Ledeč nad Sázavou, Klatovy, Přeštice

Re: O Žebrák 1692, čeština

Příspěvekod Zora » stř pro 11, 2024 16:40

Mimo dotaz - ale to je aspirant na cenu nejošklivější zápis...
Nevidím vlastně nic... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř pro 11, 2024 17:37

mladenecz Martin Logka z Miesta Tocze (nabízel by se Točník), a Cztna Panna
Anna dczera Neb(st): Pana Pawla Berana (bych tam viděl) Miesstienina Ziebraczske… Řekl bych, že ten Žebrák jste tam viděl jsen proto, že jste chtěl, ale úplně jinde, než ve skutečnosti je ;-)

On by to nebyl ani tak problém přečíst, kdyby tam bylo něco vidět :-)
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod W4S3K » stř pro 11, 2024 18:31

Děkuji :)
Ten Tocze by snad mohlo na Točník sedět?
W4S3K

Příspěvekod zburget » stř pro 11, 2024 21:21

Já bych tam snad viděl i Telcze - Ale Telč je od Žebráku trochu z ruky.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod JHS » stř pro 11, 2024 23:09

Město Točník prosím neexistovalo. Stál pouze hrad, pod ním pár domečků a nedaleko komorní město Žebrák. V soupisech poddaných byl ten shluk domků vedený jako "Podtočník".
Martin Lojka je opravdu z Telče a jeho žena je opravdu dcerou Pavla Berana, žebráckého měšťana. Martin byl 8.6.1694 přijmutý mezi žebrácké měšťany a roku 1699 si kupuje v Žebráku dům, po již zemřelém tchánovi,
Pro čtení takovéto matriky je nutno si pořídit nějaký software, který jí udělá čitelnou.Jsou ale i horší, třeba tato - https://ebadatelna.soapraha.cz/d/4293/107
JHS

Příspěvekod W4S3K » čtv pro 12, 2024 23:44

Děkuji za doplnění informací a Telč!

Ten Telč mě na první dobrou taky napadl..a ono proč ne, časté přesuny měli očividně v rodině, Martin v Žebráku narozený syn Vojtěch to vzal přes Kutnou Horu do Prahy.

V Telči by předokládám měl mít snad narození, ale nic tam najít nemůžu...resp záznam z 6.10.1670 (https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01300.jp2 ; levá stránka, předposlední zápis) by vlastně seděl úplně ideálně... jenže to bude spíše logda ..
* dobře je to čitelný i na sourezenci https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01160.jp2 ( levá stránka, 4.od spoda).

Což nemění asi nic na tom, že tam nemohl žít a bylo by dobrý zápatrát dál, jen se narodil jinde?

A můžu se zeptat - JHS - ty informace od přijmutí mezi žebrácké měšťany a koupě domu jste zjistil kde? Ne, že by se to nedalo pravděpodobně dohledat, ale vy jste to vysypal neuvěřitelně rychle :)
W4S3K

Příspěvekod pavel.m » pát pro 13, 2024 6:23

Lojda/Lojka. To se asi stát mohlo.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod JHS » pát pro 13, 2024 9:00

W4S3K píše:Děkuji za doplnění informací a Telč!
A můžu se zeptat - JHS - ty informace od přijmutí mezi žebrácké měšťany a koupě domu jste zjistil kde? Ne, že by se to nedalo pravděpodobně dohledat, ale vy jste to vysypal neuvěřitelně rychle :)

V oblasti komorních panství (tedy nejen Zbiroh a okolí, ale i Brandýs n/L, Přerov n/L, Poděbrady) mám s manželkou plno předků. Ty oblasti mě tedy zajímají a matriky mi pro hledání úplně nepostačují. Je v nich spoustu chyb, zápisy chybí atd. Proto procházím dochované archiválie a dohledávám chybějící údaje. Zároveň zjišťuji provázanost "místních" na vedlejší panství. A tak mám nafocenou, mimo jiné, druhou nejstarší dochovanou městskou knihu pro Žebrák, kde se právě píše o zákupu domu Martinem Loj(g)kou a dostala se ke mě i kniha přijímání nových měšťanů pod město Žebrák.
JHS

Příspěvekod W4S3K » pát pro 13, 2024 15:48

To moc hezký :) Tak to ještě jednou děkuji za informace!

pavel.m píše:Lojda/Lojka. To se asi stát mohlo.

Problém, že já z Žebráku vůbec netuším, jak se jeho rodiče jmenovali, sedí to časově, žádný jiný Lojka se určitě v Telči nenarodil.

Když se podívám na záznamy v Telči, tak výše zmíněný eventuální bratr Vavřinec se narodil v "M: Wanuska", což by snad mohl být buď dnešní Vanov nebo Vanůvek. U Martina to vůbec nepřečtu (něco ve Zimanunka).
Ale další sourozenec https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01450.jp2 (vpravo, 3 záznam) je " z malyho wanumka", tzn Vanůvek.

Našel jsem ještě svatbu nějakého Matěje (tj další eventuální bratr) v roce 1688 - https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -03590.jp2 (pravá stránka,3.zápis) a opět stejně obec.

Tzn pokud by Lojka= Lojda, tak by úplně z Telče nebyl, ale spíše z malý vesničky u Telče... což nevim, jestli mi do sebe zapadá? Co myslíte?
W4S3K

Příspěvekod Zora » pát pro 13, 2024 16:37

http://rodokmen.nase-koreny.cz/matriky/oddani.htm

Tady jsou přepsané některé matriční záznamy z Telče a okolí od Blanky Lednické.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » pát pro 13, 2024 16:40

Nevím, jak to bylo koncem 17. stol., ale pokud se někdo někde ženil, musl předložit křestní list. Křestní list vystavovala farnost. Takže křestní list byl vystaven v Telči a v Žebráku pak mohli napsat, že je z Telče = z farnosti Telč.
Druhý pohled, když bych byl i dnes z nějaké minidíry a byl na druhé straně republiky a někdo se mě ptal, odkud jsem, tak mu neřeknu jméno té minidíry, protože mu to nic neřekne, ale řeknu třeba že od Prostějova. No, tomu už bude rozumět každý.

Za mě - ten Lojda, kterého jste našel bude ten správný člověk.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod W4S3K » pát pro 13, 2024 18:15

Děkuji moc, to je asi logický vysvětlení.

Zora píše:http://rodokmen.nase-koreny.cz/matriky/oddani.htm

Tady jsou přepsané některé matriční záznamy z Telče a okolí od Blanky Lednické.
Z

Děkuji i za toto... našel jsem díky tomu svatbu v roce 1703 Juliany - https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -02900.jp2 (levá stránka, druhý záznam), kde byla nevěsta dcera mrtvého Jana Lojky. Takže asi další otazník :)
W4S3K

Příspěvekod zburget » pát pro 13, 2024 18:27

Já žádný otazník nevidím - myslíte tu změnu z Lojda na Lojka? Uvědomte si, že jste v období, kdy neexistovalo ustálené příjmení. Příjmení byla v podstatě jen pomůcka k tomu, abyste ve vesnici rozlišil několik lidí se stejným jménem. Lojda - hádal bych, že ten člověk, nebo některý jeho předek měl společného něco s lojem. Vyráběl ho? Zpracovával? Z tophohle pohledu je Lojda a Lohka napsrosto jedno a totéž.
Mně se takhle o víc, jak půl století pozděj z Hoffmana vyloupnul Hochman. A to je, bych řekl, větší změna, než z Lojdy na Lojku.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod W4S3K » sob pro 14, 2024 20:17

Určitě tomu rozumím, ale přemýšlím nad tim i takto:

Juliana se mohla narodit cca 1683, její narození jsem tu nedohledal (podle všeho z Lhoty, možná Velká Lhota, tj jiné fary),
Její otec by tedy byl byl +- stejně starý jako Vavřinec Logda... ale nikde jinde jsem Jana nezaznamenal. Ale určitě se okolo Telče motal nějaký Vavřinec Logda a Jan Loyka.
W4S3K

Další

Zpět na VYŘEŠENO