od JosefJ. » pát zář 27, 2024 18:05
Dobrý den a děkuji všem.
Nenamítám, jen okomentuji:
S přizpůsobením příjmení ženicha jsem se také setkal.
Oddací matriky jednak proto, že je to rozsahem pro mě jakž takž proveditelné během několika týdnů na knihu, jednak proto, že je tam hodně záznamů spojených s jinými lokalitami a do oddacích matrik je nejčastěji potřeba se vracet s novými jmény. Když mi u této matriky nemnoho záznamů sňatků trvalo kolem dvou týdnů, křestní část by trvala měsíce a je tam daleko menší podíl zápisů někým k něčemu dále použitelných.
Přehledy jsem dělal prvotně pro sebe; když už je něco vytvořeno, je v prinicpu užitečné to dát ostatním, ale s desetinou jmen nepřečtených je dilema, zda se o to podělit s nepřečtenými jmény, nebo požádat o dočtení.
Hledá se v tom nejlépe tak, že se prohledává posloupnost znaků charakteristická pro hledané jméno (třeba strn nebo stein.
Vzhledem k výskytu jmen v různých pádech, mnohdy neznalosti nebo více možností prvního pádu, mnoha variantám jmen a často neschopnosti poznat, jestli třeba Ržeznik je příjmí nebo povolání (v té době se mnohdy, ale ne vždy shoduje) a rozčlenit mnoho zápisů správně na jméno, příjmí a povolání, stav či jinou charakteristiku nejsem například u této matriky ani schopen normální rejstřík podle jmen v prvním pádě dát dohromady. Již před několika lety jsem zjistil, že když se pak vynořují nová podobná jména, je přehled nejpoužitelnější, když jsou slova v něm co nejpodobněji převzata z originálu - tedy klíčová slova ve stejném pádě, jazyce a způsobu psaní jako v originálu. Pod vlivem mezitím zjištěných poznatků by se přizpůsobené tvary jmen později přepsaly jinak. Ano, je otázka, jestli má cenu to sdílet, když ani standardní rejstřík nejsem schopen sestavit, ale ozývají se mi lidé bádající v dotčených farnostech, že jim to pomohlo, takže to cenu asi má.
Ze jmen, která jsem měl původně označena k určení, po dopsání první verze výpisu a porování s tím, co existuje, zbyla asi čtvrtina, stále velké množství, a ta jsem potom začal předkládat do fóra. Mám tam jména, kde je zřejmé, že jde o stejnou rodinu, ale nejsem třeba schopen se rozhodnout, jestli to jméno je Cheno, Seno, Sono či co.
Když se teď dívám, ve sňatcích matriky Pičín 01 mi zbývá asi 20 jmen, kde si nejsem jist (v místě jsem jinak nenašel, odpovídá více možností, od nejpravděpodobnější možnosti se dost liší) - ty sem tedy dávat nebudu, necelých deset jmen, kde vůbec nevím, a kolem pěti případů, kdy jde o názvy míst nebo slova v textu, která asi nejsou jmény ani místy, ale povoláním, stavem, či jinou poznámkou.