VYŘEŠENO N 1821 Vendolí, němčina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO N 1821 Vendolí, němčina

Příspěvekod vojtechdostal » pát říj 06, 2023 10:09

Dobrý den, dostal jsem se poprvé při svém amatérském zkoumání předků do doby, kde už nedokážu dešifrovat, co je tam napsáno. Pomohl by mi prosím někdo rozluštit, co se dá?

Odkaz na zápis: https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... 917dffc505
Měla by to být strana 97
Vlevo,třetí zápis odspodu

Myslím že přečtu následující:
2. června 1821 | | Anton | ?Forchtsam Jakob???? | Anna??? | ??

Záznam jsem identifikoval podle očekávaného roku narození a podle jmen otce (Jakob Forchtsam) a matky (Anna, příjmení neznám), ale je možné, že toho Forchtsama jsem tam halucinoval.

Prosím zejména o potvrzení toho, co jsem přečetl, a případné další biografické informace o rodičích, které přečtete.
Jsem vám velmi zavázán! :)
Naposledy upravil vojtechdostal dne sob říj 07, 2023 18:16, celkově upraveno 1
vojtechdostal

Oblast pátrání: Okres Svitavy/Žďár nad Sázavou

Re: N 1821 Vendolí, němčina

Příspěvekod Zora » pát říj 06, 2023 10:18

https://genealogie.nka.cz/?page_id=177

Zkuste přečíst kurent pomocí této tabulky. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod vojtechdostal » pát říj 06, 2023 13:01

Promiňte, snažím se, tabulku jsem už v minulých dnech k rozluštění textu použít chtěl, ale moc mi zatím nepomohla. Pomohl mi částečně nástroj na rozpoznávání kurentu online, ale není dokonalý a většinu moc přečíst neumí.

Pravděpodobně jsem ještě rozluštil část věnovanou matce Anně - Anne des Blodig Andreas - a u matky i otce asi vidím "in Stangendorf" což by odpovídalo vesnici Vendolí. Ale víc opravdu nevím...
vojtechdostal

Příspěvekod Zora » pát říj 06, 2023 14:49

Nesmíte se kurentu bát, je třeba se jej postupně naučit. Já jsem postupovala tak, že jsem si uvědomila strukturu zápisu, u otce je většinou napsáno
jméno, příjmení, ekonomické postavení (povolání) , často bývá také uvedeno, koho je syn , tedy jméno, příjmení ( v genitivu), u matky skoro totéž, jen je tam dcera a celkem logicky se liší příjmení otce. Velmi často je vše doplněno názvem obce, obcí...

Z předcházejících zápisů, které jste zcela jistě musel přečíst, už hodně slov znáte, už víte, o jaké ekon. postavení by se mohlo jednat., zkuste si ve slovech, která jste přečetl s jistotou - nejčastěji křestní jména , syn, dcera, domkář a podobně-, najít známá písmena a porovnat je s těmi v neznámých slovech...
Podívejte se i na zápisy kolegů, může Vám to pomoci.

Pozor, matka se jmenovala Anna, ne Anne, porovnejte si A a E v kurentu.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » pát říj 06, 2023 16:15

vojtechdostal píše:Prosím zejména o potvrzení toho, co jsem přečetl, a případné další biografické informace o rodičích, které přečtete.
Co o to, já přečtu všechno, ale zkuste opravdu luštit víc - klidně jen ta písmena, která přečtete, klidně přepište jen fragmenty slov.

2. června 1821 | | Anton | Furchtsam Jakob … Chtěl jste potvrdit, tak potvrzuju ;-)

Tu matku vám dopíšu, ale zkuste ještě to jedno slovo u otce, které tam zůstává viset
Anna des Blodig Andreas Inmanns Tochter in Stangendorf Nro 171

vojtechdostal píše:Pomohl mi částečně nástroj na rozpoznávání kurentu online
Na to se vybodněte a radši se to naučte číst ;-) Zrovna tohle je opravdu naprosto krasopisný rukopis.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod vojtechdostal » pát říj 06, 2023 21:07

Dobrý den, se ženou jsme vyluštili následující, ale možná chybně :)

Furchtsam Jakob Häusler in Stangendorf

Moc vám děkuji za přečtení zápisu matky Anny.

Mám dojem, že nic dalšího zajímavého tam už k vyluštění není :( Doufal jsem, že objevím stopu po otci.
vojtechdostal

Příspěvekod zburget » sob říj 07, 2023 7:18

Vy si vůbec nevěříte, zpochbňujete všechno, co přečtete. Přitom to není až tak úplně špatně.

Úplně přesně je tam napsáno Häußler.

vojtechdostal píše:Mám dojem, že nic dalšího zajímavého tam už k vyluštění není :( Doufal jsem, že objevím stopu po otci.
Stopu po čím otci? Jakuba? Annina otce tam totiž máte. Hledejte svatbu Jakuba a Anny, tam bude při troše štěstí nějaká další informace.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod vojtechdostal » sob říj 07, 2023 18:16

Ano, ano, zkusím hledat. Děkuji za potvrzení.
vojtechdostal

Re: VYŘEŠENO N 1821 Vendolí, němčina

Příspěvekod forchtsam » sob srp 03, 2024 5:27

Zdravím,pomocí známého jsem zjistil toto:Antonín Forchtsam se narodil 2. června 1821 ve Vendolí čp. 104 jako syn Jakuba Forchtsama, domkáře ve Vendolí, a Anny, dcery Ondřeje Blodiga, podruha (Inmann) z Vendolí čp. 171

Jakub Forchtsam, věku 22 let, syn Karla Forchtsama, bývalého(gewesenner – to by snad mohlo naznačovat, že byl tou dobou již mrtev) podruha ve Vendolí čp. 123, pojal 12. listopadu 1811 za manželku Annu, věku 32 let, dceru Ondřeje Blodiga, podruha z Vendolí čp. 171

Anna Blodigová se narodila 12. srpna 1777 ve Vendolí jako dcera Ondřeje Blodiga a jeho manželky Kateřiny (Anna a Marie – dvojčata /zwillinge/)

Jakub Forchtsam se narodil 26. července 1787 ve Vendolí čp. 87 jako syn Karla Forchtsama, podruha, a Tekly, rozené Flejšligové (Fleischlig)

Karel Forchtsam (tehdy ještě psaný Furchtsam) pojal 23. dubna 1780 ve Vendolí z čp. 84 za manželku Teklu Flejšligovou (Fleischlig)

Narození Karla Forchtsama v letech 1740–1764 nebylo ve Vendolí nalezeno a rovněž tak sňatek NN Forchtsama v letech 1740–1760…
forchtsam

Re: VYŘEŠENO N 1821 Vendolí, němčina

Příspěvekod vojtechdostal » ned srp 18, 2024 18:03

Dobry den, dekuji vam za odpoved.
Napsal jsem vam nyni e-mail a zpravu, budu rad, kdyz zustaneme v kontaktu.
vojtechdostal

Zpět na VYŘEŠENO