Kdo má čas...

jednoznačně nelze odpovědět...
U svatby bych očekávala pečlivě vybrané svědky, o to se starala zvlášť strana ženicha a zvlášť nevěsty, svatba se totiž připravovala delší dobu, pokud vybraný svědek náhle nemohl, stejně byl uveden, ale na obřadu samém ho někdo zastupoval. Většinou lidé z příbuzenstva nebo blízcí známí, s podobným ekon. postavením .
u narození dítěte - kmotr všeobecně - u běžných rodin spíš někdo z příbuzenstva, opakovaně, u rodin , které měly nějaké postavení, vnímám snahu o svědka s lepším, "zajímavějším" postavením než měla rodina otce... .
Ovšem u zaměstnanců panství, tam je to zcela jiné. Za kmotra často chodily osoby z rodu majitelů, nejčastěji ženy, nebo dcery.... případně někdo z dalších zaměstnanců na srovnatelné úrovni s rodinou otce...
Osoby, které měly nějakou funkci při výkonu správy na panství či podřízeném statku, měnily poměrně často svá působiště a jen těžko se dá odhadnout mechanismus, jak se vlastně prohazovaly jejich posty...
Jestli po dohodě s novým, jiným majitelem jiného panství, nebo nějakou dohodou mezi původním a novým správcem, nebo to bylo žádané povolání a majitelé panství se o tyto osoby přetahovali podobně, jako se dnes přetahují třeba o ajťáky... Fakt nevím...
Tady jen pro ukázku - obroční, neboli ekonom, čili i snad kvestor
Josef Missbach.
viewtopic.php?f=9&t=55169&p=253977&hilit=mi%2Asbach#p253977Ženil se na hradě Veveří, kde byl zaměstnancem otec nevěsty.
Působil chvíli před i po svatbě v Rešicích, kde se mu rodily děti, vidíte tam jak svědky, tak kmotry...
vše buď majitelé panství, nebo panští úředníci...
---tady je kus historie jiného Josefa MIssbacha,
viewtopic.php?f=9&t=55186&p=253825&hilit=mi%2Asbach#p253825 ten coby svobodný působil v Radči, potom kousek vedle, a najednou skončil v Vémyslicích u Moravského Krumlova... a v Krumlově se oženil jeho syn Karel, který byl už Kapelmeistrem...
Bohužel - já nemám tolik času , takže teď tohle nedohledávám... , nevím, zda to spolu úzce souvisí...
A to vím ještě o mé hlavní linii Missbachů, ti byli povětšinou hospodští, ale kupodivu jim na každé štaci chodil za kmotra nějaký správce místního panství...
Spojit to zatím neumím.
Berte to jen pro ilustraci, co a jak se dělo v těchto rodinách...
Z