od onbu » pon lis 26, 2012 20:14
Traduje se, že otcem prababičky byl šlehtic. Prababička byla celý život velmi chudá, ale na půdě měla uloženy drahé krajky a nádobí (toto viděla moje matka jako malá). Příběh mám z více zdrojů - nejvěrohodněji od manželky prababiččina syna(moje prateta?), která s ní nějakou dobu bydlela.
Prababička se narodila - dle rodného listu (protektorátní opis) - v Solingenu. Tam měli odejít její rodiče. Její matka byla těhotná, údajně s oním šlechticem. Manželovi to někdo nadhodil na zábavě a on se s dotyčným zle porval. Myslel si, že ho zabil a tak s manželkou prchli do Bavor. Tam pracoval jako kameník. Ještě v nízkém věku prababičky se vrátili a z mě neznámého důvodu ji zanechali u kmotřenky. S rodiči se už neviděla. Jako mladá šla do služby k hostinskému, který, dle příděhu, za její peníze (věno?) nechal v Brně vystudovat svoje dcery. Možná byl jejím poručníkem. V hospodě poznala pradědečka, se kterým se později vzali (1904, hostinský jim šel za svědka). Tehdy jí bylo necelých 19 roků. S pradědečkem měli postupně 5 dětí. V následujících letech, kdy dřeli bídu s nouzí, dostali informaci od známeho, soudního zapisovatele, že propadly polnosti, které měla prababička dostat po dosažení plnoletosti (21 nebo 24?). Údajně toto úspěšně utajili zástupci církve, kteří tyto polnosti spravovali. Od té doby na "černé panáčky" celá rodina zanevřela.
Vše se odehrávalo na Uherskohradišťsku. Pokud by šlo dohledal pozemky, mohl by se tím nepřímo potvrdit celý příběh...