Církvi propadlý majetek

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Církvi propadlý majetek

Příspěvekod onbu » sob lis 24, 2012 11:57

Prosím o radu, kam se obrátit.
Moje prababička, nar. 1885, měla jako věno (údajně jako nepřímo uznané otcovství) nějaké polnosti, o které se měla přihlásit po dosažení plnoletosti. Toto však nevěděla a církev (ŘK) vydržela majetek spravovat tak dlouho, až jí propadl a musela si jej nechat...
Nevíte jaké byly podmínky pro správu majetku, do kdy se musel dotyčný ozvat? Kde případně dohledat o jaké polnosti šlo a kým byly darovány?
Předem děkuji,
Ondřej Buchta
onbu

Re: Církvi propadlý majetek

Příspěvekod Rozina » sob lis 24, 2012 21:00

Jak víte o věnu? Myslím si, že by měl existovat notářský zápis nebo závěť, kde byste se měli dovědět o jaké pozemky šlo. Domnívám se však, že pozemky církev vydržela, takže už se s tím sotva dá něco dělat. Ledaže by sama církev uznala chybu (pokud se dohledá doklad)a udělala gesto a vydala je přímým potomkům. Pochybuji však, že by se toho ŘK církev dobrovolně vzdala. Pokud znáte katatrální území, pokuste se obrátit na příslušný katastrální úřad s dotazem , zda tam není zápis v pozemkové knize na jméno Vaší babičky, předpokládám tak asi začátkem 20.století.
Rozina

Církvi propadlý majetek

Příspěvekod onbu » pon lis 26, 2012 20:14

Traduje se, že otcem prababičky byl šlehtic. Prababička byla celý život velmi chudá, ale na půdě měla uloženy drahé krajky a nádobí (toto viděla moje matka jako malá). Příběh mám z více zdrojů - nejvěrohodněji od manželky prababiččina syna(moje prateta?), která s ní nějakou dobu bydlela.
Prababička se narodila - dle rodného listu (protektorátní opis) - v Solingenu. Tam měli odejít její rodiče. Její matka byla těhotná, údajně s oním šlechticem. Manželovi to někdo nadhodil na zábavě a on se s dotyčným zle porval. Myslel si, že ho zabil a tak s manželkou prchli do Bavor. Tam pracoval jako kameník. Ještě v nízkém věku prababičky se vrátili a z mě neznámého důvodu ji zanechali u kmotřenky. S rodiči se už neviděla. Jako mladá šla do služby k hostinskému, který, dle příděhu, za její peníze (věno?) nechal v Brně vystudovat svoje dcery. Možná byl jejím poručníkem. V hospodě poznala pradědečka, se kterým se později vzali (1904, hostinský jim šel za svědka). Tehdy jí bylo necelých 19 roků. S pradědečkem měli postupně 5 dětí. V následujících letech, kdy dřeli bídu s nouzí, dostali informaci od známeho, soudního zapisovatele, že propadly polnosti, které měla prababička dostat po dosažení plnoletosti (21 nebo 24?). Údajně toto úspěšně utajili zástupci církve, kteří tyto polnosti spravovali. Od té doby na "černé panáčky" celá rodina zanevřela.
Vše se odehrávalo na Uherskohradišťsku. Pokud by šlo dohledal pozemky, mohl by se tím nepřímo potvrdit celý příběh...
onbu

Re: Církvi propadlý majetek

Příspěvekod Rozina » pon lis 26, 2012 21:20

Když to věděl soudní zapisovatel, zkuste se obrátit na příslušný soud, kde by mohlo být něco v archivu uloženo.
Rozina

Zpět na Otázky a odpovědi