VYŘEŠENO urbář, Olšany, 1596, čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO urbář, Olšany, 1596, čeština

Příspěvekod makke » pát úno 25, 2022 9:38

Dobrý den,

opět vkládám něco z olšanského urbáře, tentokrát mi nejde ani tak o přečtení, jako o porozumění, zase se nemohu dopočítat. Jde o to, že Jan Sekanina,odprodal svému bratru Valentinovi, svůj nevyplacený dědický podíl po otci Jakubovi ve výši 8 hřiven, 8 grošů 3 ⅓ denáru z peněz závdankových a 171 hřiven 12 grošů z peněz purkrechtních, za to obdržel jednu klisnu oceněnou na ... a to mi nesedí, v textu stojí "osmináste" hřiven a jednoho valacha taxírovaného na 20 tolarů.
Já bych "osmináste" hřiven pochopila jako 1800 ale to je strašně moc, asi by sedělo lépe 180 i když to je taky víc než za podíl, a když k tomu připočtu toho valacha 20 tolarů což je skoro jak 20 hřiven (tolar 30 grošů, hřivna 28), tak se nemůžu dopočítat.

https://digi.archives.cz/da/permalink?x ... e6628ee213

Zpráva se dává jak Valentin Sekanina závdan-
kové poletní peníze nápadníkům oddal.

Roku 1702 dne 3ho máje Jan Sekanina propuštěný
z poddanosti :titul: Slavnému klášteru hradišskému
před panem Pavlem Antonínem Postavků, slavného
kostela s. Václava na hradě Olomouckém vikářem
a prebendantem v Olšanech a Hlušovicích, zeznal v pří-
tomnosti všech nápadníků a přátel na gruntě pozůstalým
po neb. Jakubu Sekaninů, kterak úplný neb všechen
nápad svůj Valentovi Sekaninovi bratru svému
celé odprodal, totiž zasedělých peněz závdankových
osum hřiven, osum grošů 3 ⅓ denáru.
Poletních pak neb purkrechtních v summě sto sedum
desáte jednu hřivnu dvanácte grošů.
Za opsanů summu Janovi Sekaninovi v nedostatku
zůstavajícímu, jednu klisnu osmináste hřiven
šacovanů i valacha dvacet tolarů taxírovaného
oddal, které koně kusy s dobrým rozvážením od
jmenovaného Valenty Sekaniny Jan sekanina
přijal.
Již tehdy z gruntu tého Valentin Sekanina není nic
jiného povinen Janovi Sekaninovi, než toliko
podle libosti bratrskou lásku.

Děkuji

M.
makke

Oblast pátrání: Březka, Březí (ZR), Březské,Hluboké (TR), Kamenná, Košíkov, Krokočín
obecně panství Náměšť nad Oslavou

Re: urbář, Olšany, 1596, čeština

Příspěvekod zburget » pát úno 25, 2022 13:34

osminaste = 18

Jan Sekanina se asi dostal do problémů a proto svůj podíl odprodal bratrovi. Ale přesto všechnu zůstával v nedostatku a proto mu bratr pravděpodobně k vyplaceným penězům ještě přidal klisnu a valacha.
Tak bych to pochopil já.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Re: urbář, Olšany, 1596, čeština

Příspěvekod makke » ned úno 27, 2022 15:31

Děkuji, jeví se to jako pravděpodobná varianta.
makke

Oblast pátrání: Březka, Březí (ZR), Březské,Hluboké (TR), Kamenná, Košíkov, Krokočín

Re: urbář, Olšany, 1596, čeština VYŘEŠENO

Příspěvekod Zora » pon úno 28, 2022 7:05

VYŘEŠENO na začátek předmětu, moderátoři podle toho třídí příspěvky... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod makke » pon úno 28, 2022 12:52

Přeji krásný den,

děkuji za upozornění, příště dám VYŘEŠENO na začátek. Jen úplně nechápu to "třízení", jako že se s příspěvkem dál pracuje (dále se třídí ve složce VYŘEŠENO) nebo je to jen, že po označení je přesunut do složky VYŘEŠENO ? Většinou si svoje příspěvky do složky "VYŘEŠENO" poklízím sama, takže doufám, že jsem tím nikomu práci nezkomplikovala. Nicméně uznávám, že oku více lahodí, když budou příspěvky ve složce označeny jednotně na začátku.

S pozdravem

Markéta Burešová
makke

Příspěvekod Zora » pon úno 28, 2022 13:49

Makke, třídí se ve složce čtení a - vyřešené se přesunuje to VYŘEŠENÉHO.
Nakdy je to jeden příspěvek, někdy třeba deset, jsou na přeskáčku ve složce Čtení.
Mně a dalším moderátorům je mnohem víc příjemné, když vidím na začátku vyřešeného příspěvku velká písmena, než abych četla - prohlížela jeden příspěvek za druhým.
Vzhledem k tomu, že jsi moderátor, mohla bys uklízet nejen své příspěvky, ale chápu, že Tě profigenealogie časově dost zatěžuje. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod makke » pon úno 28, 2022 15:34

Díky za informaci, opravdu se polepším, spíš mě zajímalo, jestli se příspěvky nějak dál "nětřídí" ve složce VYŘEŠENO, což nedělám. Časově tu opravdu moc nejsem, ale je to opravdu tím, že mám málo času obecně, protože skloubit zaměstnání, děti, genealogii a vše ostatní je náročné. Snažím se, ale když už jsem jdu, tak odpovídat na dotazy a "poklízet". Teď jsem tu častěji, protože jsem narazila na velmi zajímavý pramen gruntovních knih, k jednomu gruntu je tam 40 stran zápisů, mám to již celé zpracované, ale pár slovíček mi stále uniká, tak se ptám.
makke

Příspěvekod Zora » pon úno 28, 2022 15:58

Ok, jasně, každý máme to své, chápu. Z
Zora

Příspěvekod zburget » pon úno 28, 2022 18:09

Ono se podle toho slovíčka Vyřešeno opravdu dají příspěvky setřídit. Ideální je to v případě, kdy jsou opravdu na přeskáčku, tak se v modrátorském panelu dá nahoře seřadit podle předmětu a všechny vyřešené se hezky seřadí pod sebe. Pak není potřeba prohlížet celý seznam, ale stačí zakřížkovat všechno, co je vedle sebe a přesunout naráz :-)
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » pon úno 28, 2022 18:50

VYŘEŠENO vpisuj na začátek předmětu. Z
Zora

Zpět na VYŘEŠENO