Fotka - kdo na ní je? z jakého je roku?

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Fotka - kdo na ní je? z jakého je roku?

Příspěvekod danny99 » ned lis 04, 2012 14:30

Dobrý den, prosím o radu.
U dědy jsem našel starou fotku, nevěděl kdo to je… včera jsem tu fotku ukázal prastrýci a ten říkal že je to fotka ze Zázrivej, že to bude buď sestra jeho taťky,matka,nebo macecha (nikdo neví 100%)
Můj praděda Ján Dutka se narodil 12.7.1910 v Zázrivé na Slovensku, matka mu zemřela když měl dva roky, jeho otec se pozděj (r.1918) oženil s Rozálií Drengubiakovou (1891-1961).

a) jeho sestra – podle mě málo pravděpodobné, jeho sestra Mária (1908-1909) zemřela jako malé dítě, pak měl ještě druhou sestru (1920-?) ale s tou měl společného jen otce.

b) matka – Rozália rozená Kazáriková (1871-1914) narodila se v Zázrivé, praděda měla jako druhé dítě, zemřela r.1914 při porodu dítěte, které se narodilo jako mrtvé. Byla od svého manžela o devět roků starší, věk při úmrtí: 43

c) macecha – Rozália rozená Drengubiaková (1891-1961) narodila se v Zázrivé, jejím prním manželem byl Ján Mnich (svatba 1909). Druhým manželem byl vdovec Ján Dutka. Podle vyprávění s ní praděda dobrý vztah neměl. Prateta říkala, že tehdy praděda jel (i tetou) do Zázrivé za svou příbuznou.
Macecha zemřela v Likavce r.1961 v 70ti letech.

Fotka je matná, barva je hnědo-žlutá, má rámeček, zezadu není nic napsáno, je na ní nezmámá žena v šátku, má světlé vlasy, věk: neznámý, přibližný rok focení: neznámý.

Prosím o přibližný rok, a kdo to podle Vás je, předem MOC DĚKUJI. :)

________
danny
danny99

Re: Fotka - kdo na ní je? z jakého je roku?

Příspěvekod danny99 » ned lis 04, 2012 15:16

její fotka:
Přílohy
zázrivá.jpg
zázrivá.jpg (36.37 KiB) Zobrazeno 2521 krát
danny99

Příspěvekod rolivka » úte lis 06, 2012 7:13

Žena na Vaší fotce mne upoutala, hlavně její oči.
I když nejsem expert, při porovnání s fotkami svých předků bych podle oblečení soudila na dobu kolem r. 1905. Co se týče šátku a jeho uvázání, tam by se mohlo jednat i o celou první polovinu 20.století. Žena zřejmě ještě nezačala šedivět, takže bych typovala možnost b)matku.
Jisté to ale není.
rolivka

Příspěvekod danny99 » úte lis 06, 2012 18:40

rolivka píše:Žena na Vaší fotce mne upoutala, hlavně její oči.
I když nejsem expert, při porovnání s fotkami svých předků bych podle oblečení soudila na dobu kolem r. 1905. Co se týče šátku a jeho uvázání, tam by se mohlo jednat i o celou první polovinu 20.století. Žena zřejmě ještě nezačala šedivět, takže bych typovala možnost b)matku.
Jisté to ale není.

Děkuji, ale zatím tuto fotografii k matce přiřazovat nebudu.. ještě jednou děkuji,
naskenoval jsem ju ještě v lepší kvalitě... ale nejde mi to sem vložit.

Prosím, kdo by chtěl posoudit, kontaktujte mě a já Vám na mail pošlu tu fotku (originál)
danny99

Příspěvekod Martin Jílek » úte lis 06, 2012 19:16

danny99 píše:
rolivka píše:Žena na Vaší fotce mne upoutala, hlavně její oči.
Jisté to ale není.

Děkuji, ale zatím tuto fotografii k matce přiřazovat nebudu.. ještě jednou děkuji,
naskenoval jsem ju ještě v lepší kvalitě... ale nejde mi to sem vložit.

Prosím, kdo by chtěl posoudit, kontaktujte mě a já Vám na mail pošlu tu fotku (originál)

Zkuste vložit fotku někam na internet a sem jen odkaz.
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod danny99 » úte lis 06, 2012 19:35

danny99

Příspěvekod TKempny » stř lis 14, 2012 21:51

v období 1905 měli fotky jen poměrněbohatí lidé, fotky byly většinou na tvrdém kartonku. podle řezaneho okraje, matnosti atd bych ji zařadil spiše mezi 1920-1925, později se začali fotografie ruzně povrchově upravovat. někde zkusim vyhrabat tu kařtičkovou fotografii at vite o čem mluvim
TKempny

Příspěvekod TKempny » stř lis 14, 2012 22:09

takhle vypadaly fotky v roce 1916

Obrázek

ta karta je tak 1-2 mm tlusta a zezadu byva logo fotografickeho atelieru.
TKempny

Příspěvekod danny99 » čtv lis 15, 2012 10:38

Děkuji pane Kempný,
co si prosím myslíte vy?
Že to bude
matka,sestra,macecha?

Ještě jednou děkuji. :)
danny99

Příspěvekod TKempny » čtv lis 15, 2012 11:41

z vašich údajů bych soudil na macechu, matka byla v době, ze které si myslím, že fotka pochází, již po smrti. dcera by byla příliš mladá. nějaké vrásky okolo očí mi napovídají na věk mezi 30-45 lety, což by i na macechu odpovídalo, věk se nejlépe odhaduje při pohledu na ruce. to vše jsou ale jen odhady, může se jednat o nějakou jinou, neznámou osobu, další neznámá sestra atd.
TKempny

Zpět na Hledá se!