Identifikace místa - Vyřešeno. Díky.

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Identifikace místa - Vyřešeno. Díky.

Příspěvekod Mark » pon říj 29, 2012 9:32

Dobrý den, potřeboval bych pomoci s identifikací, odkud byl Wenzl Waldstein. Už dlouho si s tím lámu hlavu.

Přečetl jsem toto:

H. Johann G. Rieder des H. Joh. Michael Rieder königl. Amtschlag (??) in Böhmen in Themenau und seiner Ehw. Anna Maria Elb. Sohn mit Jungf. Francisca Waldsteinin, des Wentzl Waldstein von ........ (Chuduwitz???) und seiner Ehw. Anna Elb. Tochter ehet. (Zeugen ?) Johann Harman und Franz ??? Cop. E.Wentzel

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=92[img]

Mockrát děkuji.

Mark
Přílohy
matrika.jpg
matrika.jpg (162.21 KiB) Zobrazeno 2025 krát
Naposledy upravil Mark dne stř lis 07, 2012 11:08, celkově upraveno 1
Mark

Re: Identifikace místa

Příspěvekod Gabi » úte říj 30, 2012 19:47

H(err) Johann G(eorg) Rieder des H(errn) Joh(ann) Michael
Rieder könig. Auffschlags ein Nehmer (= königlicher Aufschlagseinnehmer)
in Themenau (Poštorná) und seiner Ehew(ürtin) (=Ehefrau) Anna Maria
Eh(eleiblicher) Sohn mit Jungf(rau) Francisca Wald-
steinin, des Wentzl Waldstein von
Puduwitz? und seiner Ehew(ürtin) Anna Eh(eleibliche)
Tochter. Test(es)(Zeugen) H(err) Johann Haaman
und Frantz Kunisch. Cop(ulavi) H(err) Wentzl

:) Gabi
:) Gabi
Gabi

Oblast pátrání: Stříbro/Mies; Sulislav/Solislau; Pňovany/Piwana; Stod/Staab; Chotěšov/Chotieschau

Příspěvekod Mark » stř říj 31, 2012 8:12

Moc děkuji Gabi,
Puduwitz jsem zkoušel taky dohledat a nenašel jsem žádný ekvivalent obce...

Mark
Mark

Příspěvekod Zora » stř říj 31, 2012 8:37

Zkoušela jsem včera hledat, jediné, co by snad mohlo znít podobně, jsou Budenice, ovšem místně to moc neodpovídá a hlavně, ze slovního pohledu je koncovka nesprávná (nice -vice) Místo je ale spojeno s Valdštejny... .
V dostupných přehledech o historii rodu Valdštejnů jsem bohužel na onu dceru Františku nenarazila.
Zde podrobnosti o rodu a o rodových sídlech:
http://www.historickaslechta.cz/waldste ... 09100071-6

Snad ještě možné nitky
- Waldsteinové na Třebíči , ale tam mě zatím žádná vesnice nenapadá... třeba časem.

- Waldsteinové v Dolních Rakousích, ale tam mé znalosti nesahají ¨:-)))
Zora :cry:
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Mark » stř říj 31, 2012 10:56

Mockrát děkuji za radu i tipy.

Mark :)
Mark

Příspěvekod Věra Mátlová » stř říj 31, 2012 18:19

Já myslím Moravské Budějovice (Budwicz, Pudwicz). Valdštejnové vlastnili město až do Bílé Hory, pak jim ho zkonfiskovali, ale nějaká větev Valdštejnů z Budějovic mohla dál existovat.
kozulena
Věra Mátlová

Příspěvekod Zora » stř říj 31, 2012 18:31

Z hlediska slova sedí Budějovice nejlépe, ale já jsem je zavrhla proto, že:

....Dalšími majiteli města byl rod Valdštejnů. Během jejich vlády bylo vydlážděno náměstí, založena škola a město postihl i velký požár (r. 1532). Po bitvě na Bílé hoře byl uvězněn a ve vězení na Špilberku brzy zemřel poslední z Valdštejnů - Zdeněk Brtnický a město tak konfiskací za pohledávky vůči císaři získali páni ze Schaumburka, prvním majitelem byl Hanibal ze Schaumburka....

Vztaženo k Moravským Budějovicím, u Českých jsem souvislost s Valdštejny nenalezla

Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Věra Mátlová » stř říj 31, 2012 18:52

Třeba Zdeněk nebyl poslední, on měl se svou první manželkou Magdalenou z Thurnu dvě děti ......
kozulena
Věra Mátlová

Příspěvekod Zora » stř říj 31, 2012 18:55

Je to samozřejmě možné, rod Valdštejnů přetrvává dodnes, v Rakousku a Německu pod trošku změněným názvem. Já jsem vycházela z toho, že se těžko mohl někdo psát z Budějovic, když jim už nepatřily... ale kdož ví... Z
Zora

Příspěvekod Věra Mátlová » stř říj 31, 2012 19:46

Nojo, bylo a je jich dodnes opravdu hodně.... u Ottů se píše že jeden z těch dvou Zdeňkových synů utekl do ciziny a druhý žil u nějakých příbuzných, kdoví jak to nimi bylo dál.
Ale co mě Zorko spíš zaráží, že v tom zápisu není žádná titulatura. Vždyť i u nešlechtických osob, třeba úředníků, psali aspoň titul "pán" nebo ctěný, velectěný .... a potom taky, u žádného Valdštejna jsem neviděla "Waldstein von....." ale "von Waldstein auf ...." ?
kozulena
Věra Mátlová

Příspěvekod Zora » stř říj 31, 2012 20:46

Ano, to je podivné, zřejmě se jednalo o slečnu Valdštejnovou z Budějovic.
Je malá pravděpodobnost, že by se jí (jejímu otci) dostalo podobné milosti, jako se dostalo Mudr. Michaelu Waldsteinovi od císaře F.Josefa, který v r. 1897 obdržel za zásluhy šlechtický predikát Waldstein von Heilwehr.
http://www.novanobilitas.eu/rod/waldstein-z-heilwehru

Je možné, že vzhledem k starobylosti rodu a jeho provázanosti s dalšími šlechtickými rody v Evropě byli obdarováváni i další příslušníci rodu a jeho větví, ale to už asi já nevyzkoumám. , sorry :-))), Zora
Zora

Příspěvekod Mark » čtv lis 01, 2012 20:33

Děkuji Vám za diskusi k tématu. Moravské Budějovice (Budwitz) jsem zkoušel projít matriky a ani zmínka po Waldsteinech. Zkusím to tedy ještě jednou... a proklepnu Budenice.
Každopádně Moravské Budějovice - by mohly připadat do úvahy nejen proto, že je vlastnili Valdštejnové, ale po nich Lichtenštejnové a rod Riederů je pevně spojen s Lichtenštejny, u kterých po celé generace byli jako patrimoniální úředníci. A v M.Budějovicích se protínají Valdštejni s Lichtenštejny (byť sekundigeniturou).
Mark

Příspěvekod Zora » čtv lis 01, 2012 20:43

Zora

Příspěvekod Mark » čtv lis 01, 2012 20:55

jj, ale podle indexu matrik zemřelých, který jsem teď prošel v Moravských Budějovicích ani jeden :-) No co, jdu na Budenice.
Mark

Příspěvekod Zora » čtv lis 01, 2012 21:32

http://www.obeckaliste.cz/obec-podivice/d-1083/p1=52

Obec Podivice leží v nadmořské výšce 556 metrů nad mořem. Své jméno ves získala po Podivovi- člověk nezvyklého chování. Poprvé se ves uvádí v roce 1352 jako součást panství Kralovického. V 16. a 17. Století vlastnila Podivice rodina Trčků z Lípy. Po konfiskaci jejich majetku v roce 1636 získal vesnici Burian Ladislav z Valdštejna. Od roku 1654 byla připojena k panství Martinice.
Zora
Zora

Další

Zpět na VYŘEŠENO